?>

Hakkari'de yeni bir 'böğü' türü keşfedildi

Hakkari Üniversitesi bünyesinde kurulan Biyolojik Çeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezinde görevli öğretim üyelerince kırsal alanda yürütülen çalışmalarda, yeni bir sarıkız örümceği türü tespit edildi.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Hakkari

Hakkari Üniversitesi (HÜ) öğretim üyeleri, kentin kırsal alanlarındaki yüksek bölgelerde yaptıkları araştırmalar sırasında, yeni bir böğü (sarıkız örümceği) türü keşfetti.

HÜ bünyesinde kurulan Biyolojik Çeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi, kentteki biyoçeşitliliğin ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda merkezde görevli öğretim üyeleri, "Hakkari İli Solifugae Faunasının Araştırılması ve Biyoçeşitliliğe Katkısı Projesi" kapsamında, kentin yüksek rakımlı bölgelerinde yürüttükleri çalışmalar sırasında yeni bir böğü türü tespit etti.

Halk arasında "sarıkız" ve "sarı ömer" olarak bilinen solifugae cinsine ait tür, "Gylippus (Paragylippus) Hakkaricus" ismiyle literatüre kazandırıldı.

Örümceğe ilişkin makale, hayvan sınıflandırılması üzerine bilimsel yayın yapan uluslararası hakemli Zootaxa dergisinde yayımlandı.

"Örümceğe Hakkaricus adını verdik"

HÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Melek Erdek, "Bu türü çukur tuzağı kurarak yakaladık. İncelemelerimiz sonucunda yeni bir tür olduğunu gözlemledik. Bunu bilim dünyasına kabul ettirmek için yayınladık. Bu tür Hakkari sınırları içinde bulunduğu için 'Hakkaricus' olarak adlandırdı. Genel olarak 2-3 santimetre boylarında, diğer böğülere nazaran daha küçük boyutta olan bir tür. Genel olarak yüksek dağ endemiği türler olduğu için bu bölgeye ait diye düşünüyoruz." dedi.

Böğülerin, örümcekgiller arasında yer alan farklı bir ırk olduğunu anlatan Erdek, "Halkın gözünde genel olarak tehlikeli türler olarak görülebilir ancak bunlar herhangi zehir bezi ve iğnesi bulundurmuyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsviçre'de iki çocuk yetiştirmenin maliyeti 3 milyon liradan fazla

2019-11-12 19:02 - Dünya

Diyabet hastasının tedavi planlaması ve takibine özel sistem

2019-11-14 14:47 - Sağlık

Bonservisleri el yaktı performansları beklentinin altında kaldı

2019-11-14 14:52 - Spor

Medicana'dan “Adet düzensizliği ve ateş basması“ uyarısı

2019-11-13 18:00 - Genel

Onlar İstanbul'un iki yakasını bir araya getiriyor

2019-11-19 14:21 - Genel

Fransa Türkiye ile yakın diyalog kurmak istiyor

2019-11-13 04:57 - Dünya

Batı Şeria'daki gösterilerde biri gazeteci 2 kişiyi yaralandı

2019-11-15 20:02 - Medya

Nissan ABD'de yaklaşık 450 bin aracı geri çağırıyor

2019-11-17 10:33 - Ekonomi

Morales: Demokrasinin iyiliği için seçimlere katılmayabilirim

2019-11-16 03:22 - Dünya

Çocukluğunun geçtiği sokakları 47 yıl sonra yeniden gezecek

2019-11-14 15:07 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Depremde iş yeri yıkılan usta öğretici, TDV'nin "İyilik Atölyesi"nde mesleğine döndü

16:45 - Çevre-Hayat

Depremde kızını kaybeden öğretmen, evlat acısını özel gereksinimli öğrencilerle hafifletiyor

16:39 - Çevre-Hayat

Tekirdağlı itfaiyeci, 6 Şubat depremlerinde unutamadığı anları anlattı

16:35 - Çevre-Hayat

Türkiye mezunu Kamerunlu Mansur, ülkesinde Türk şirketleriyle çok sektörlü iş yapıyor

15:38 - Çevre-Hayat

Hataylı depremzede kadın Aydın'da döner ustası oldu

14:39 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD ile Hindistan, üzerinde uzlaştığı geçici ticaret anlaşması çerçevesini açıkladı

03:27 - Ekonomi

Trump, İran ile iş yapan ülkelere ek tarife uygulanabilmesine yönelik kararnameyi imzaladı

03:09 - Dünya

Tahkim Kurulu, Milan Skriniar ve Kristjan Asllani'nin cezalarını onadı

02:39 - Spor

Ürdün, ABD ile İran arasında Umman'da yapılan görüşmelerden memnun

02:08 - Dünya

DSÖ: Sosyal platformlar, çocukların güvenliğini ve sağlığını koruyacak şekilde tasarlanmalı

02:01 - Dünya