?>

Hacıbektaş'ta "delikli taş"tan geçmek isteyenler sıraya giriyor

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine, Hacı Bektaş Veli'nin Hakk'a Yürüyüşünün 753'üncü Yıl Dönümü Etkinliklerine katılmak için gelenler, Alevi Bektaşi inancına göre kutsal kabul edilen mekanları ziyaret ediyor.

Çevre-Hayat - 10 ay önce

Nevşehir

İlçede dün başlayan ve pazar akşamı sona erecek anma etkinliklerine yurt içi ve dışından binlerce kişi katılıyor. Vatandaşlar, Alevi Bektaşi inancına göre kutsal kabul edilen alanlar başta olmak üzere çeşitli mekanları gezerek dua ediyor.

Hacı Bektaş Veli'nin 13'üncü yüzyılda Anadolu'ya gelmesinin ardından talebe yetiştirmek için oluşturulan ve kendi adını taşıyan külliyenin yanı sıra Aslanlı Çeşme ve türbeler de çok sayıda ziyaretçi çekiyor.

Burada dua eden katılımcılar, külliyede kullanılan eşyaların sergilendiği müze ve diğer eklentileri de geziyor.

Yunus Emre, Pir Sultan Abdal ve Aşık Veysel gibi tanınmış isimlerin heykellerinin bulunduğu alanda fotoğraf çektiren ziyaretçiler, 17 Mayıs 2002'deki vefatının ardından vasiyeti üzerine ilçeye defnedilen Aşık Mahsuni Şerif'in kabrinde de dua ediyor.

Ziyaretçiler özellikle ilçe girişindeki Çilehane mevkisinde Hacı Bektaş Veli'nin inzivaya çekilerek ibadet ettiği bilinen mağaranın çıkış noktası olan ve günahkarların geçemeyeceğine inanılan "delikli taş"ta yoğunluk oluşturuyor.

"Delikli taştan kalbi temiz insanlar geçebilir"

Kahramanmaraş'tan gelen Sait Bilge, AA muhabirine, delikli taştan zorlanmadan geçmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Allah herkese rızık versin, birlik ve beraberlik olsun diye dua edip girdim ve delikli taştan çıktım. Delikli taştan dürüst olan, kul hakkına girmeyen iyi insanlar rahatlıkla geçiyor." dedi.

Salih Başer de etkinliklere katılmak için Kahramanmaraş'tan ailesiyle ilçeye geldiğini anlatarak, "Hacıbektaş'ta her yıl ağustos ayındaki etkinliklere katılıyorum. Her yıl geliyorum ama delikli taşı ziyaret etmemiştim. Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Taptuk Emre bir arada Türk-İslam davasına büyük hizmetler etmiş insanlardır. Osmanlı döneminden beri İslamiyet'i insanlığa yayan kişilerdir. Burada ziyaretlerde buluyoruz." diye konuştu.

Kırşehir'den ilçeye gelen Sinan Uluç da ailesiyle hafta sonuna kadar ilçedeki kutsal mekanları gezeceklerini belirterek, "Kızım ve eşimle gelip dualarımızı ettik. Delikli taştan kalbi temiz insanlar geçebilir. Kötü insanları geçemez, buranın önemi budur." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çin'in güneybatısında şiddetli yağışlar nedeniyle 80 binden fazla kişi tahliye edildi

2024-08-11 16:08 - Dünya

DSÖ'den "M çiçeği virüsü dünya genelinde yayılmaya devam ediyor" uyarısı

2024-08-13 14:03 - Dünya

Üç mühim savaş çemberinden çıkış; Suriye -Mehmet Yıldırım yazdı-

2024-08-14 07:57 - En Son Yazılar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan, İsrail'in Gazze'de okula düzenlediği saldırıya tepki

2024-08-10 12:48 - Siyaset

Kuzey Kore lideri Kim, sel felaketi için dışarıdan yardım almayı reddetti

2024-08-10 13:27 - Dünya

Kutuplara yeni sefer için çağrı açıldı, bilim insanları hazırlıklara odaklandı

2024-08-16 14:47 - Teknoloji

Süper Lig'de 9 kulüp PFDK'ye sevk edildi

2024-08-13 19:33 - Spor

ABD: İran'ın (İsrail'e) karşı saldırısı bu hafta olabilir

2024-08-12 22:38 - Dünya

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda milli tekvandocu Nafia Kuş Aydın bronz madalya kazandı

2024-08-10 23:22 - Spor

Aydın Ayaydın, Muğla'daki su sorunuyla ilgili yerel yönetimi eleştirdi

2024-08-11 14:13 - Siyaset

İlgili Haberler

Çorum'da anne kedinin ağzında getirdiği yavrusu veterinerde tedavi edildi

14:33 - Çevre-Hayat

Trafikte kendisine hakaret eden kişiyle hastanede oyun alanı kurdurarak uzlaştı

14:22 - Çevre-Hayat

Adana'da piknikçiler orman yangınlarına karşı dronla uyarıldı

14:17 - Çevre-Hayat

Muğla sahillerinde bayramın son günü hareketlilik yaşanıyor

13:58 - Çevre-Hayat

Muş'ta besicilerin yayla mesaisi başladı

13:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Bakan Yumaklı, Bafra ve Çaycuma Sera OTB'lerinde üretime başlandığını bildirdi

14:37 - Ekonomi

Türk Kızılay 168 bin 584 hisse kurban kesimi gerçekleştirdi

14:32 - Ekonomi

Moskova Borsası, Bitcoin endeksini yayınlamaya başlayacak

14:18 - Ekonomi

Kurban Bayramı'nın üçüncü günündeki 722 trafik kazasında 6 kişi hayatını kaybetti

14:08 - Gündem

Arjantin Devlet Başkanı Milei, Madrid'de İspanya hükümetine hakaret etti

14:03 - Dünya