?>

Hacettepe Üniversitesinden Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırdığı çocuklarla ilgili açıklama

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan ve kuduz virüsü tespit edilen çocuklardan birinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu, diğerinin ise taburcu edileceği bildirildi.

Gündem - 3 yıl önce

Ankara

Bitlis'te sahipsiz köpeklerin ısırdığı ve kuduz şüphesiyle Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan 2 çocuğun tedavileri sürüyor.

H.Ü İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hatice Serap Sivri, Sağlık Hizmetleri Birimi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Necla Özer ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, basın toplantısı düzenleyerek çocukların sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi.

İlk vakanın Sağlık Bakanlığı aracılığıyla 21 Ekim'de geldiğini söyleyen Cengiz, 10 yaşındaki erkek çocuğun ilk iki tetkikinin negatif olduğunu, üçüncü tetkikinde tükürükte kuduz virüsünün tespit edildiğini belirtti.

Cengiz, "Geldiğinde çocuğun bilinci açıktı, belirtileri kendi söyledi. 'Sol kolumda uyuşukluk ve ağrı devam ediyor, karnım ağrıyor, sudan korkuyorum' dedi. Birkaç saat içinde hırçın ve anlamsız davranışlar sergiledi. Şu anda tedavisine solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakım ünitesinde devam ediliyor. Durumu oldukça ciddi, dünden beri ışık testi alamıyoruz." diye konuştu.

"Geç kalınmasa aşıyla önleyebilirdik"

Cengiz, ailenin durumu geç fark ettiğini ve çocuk hastaneye geldiğinde hastalığın ilerlediğini gördüklerini ifade etti.

Hayvan ısırıklarında yaranın temizlenmesinin ve hastaneye başvurulmasının önemine dikkat çeken Cengiz, "Kuduz belli bir süreden sonra durdurulamıyor ama erken tanı ölümleri önlüyor. Önce yaranın temizliğinin iyi yapılması önemli. Daha sonra sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Yapılacak en önemli şey virüsün sinir dokusuna girmesini engellemek. 10 yaşındaki çocukta bu durum maalesef geç fark edilmiş, yoksa aşıyla hastalığı başarılı bir şekilde önleyebilirdik." dedi.

9 yaşındaki diğer çocuk hastada kuduz virüsüne rastlanmadığını belirten Cengiz, çocuğun bugün ya da yarın taburcu edilebileceğini aktardı. Cengiz, "Bu çocuğu da köpek ısırdığından ailesinin haberi olmamış, Sağlık Bakanlığı ekiplerinin çalışmaları sırasında fark edilmiş. Diğer vakaya göre olumlu yanı, çocuğu ısıran küçük köpek daha sonra canlı olarak görülmüş. Isırığın çok yüzeysel olması da olumlu. İzlenime burada devam ettik. İlk 3 doz aşısı tamamlandı. Son doz aşısı memleketinde yapılacak." diye konuştu.

"Ailelerin farkındalığı çok önemli"

Ailelerin bu konuda bilinçli olması gerektiğine dikkat çeken Cengiz, "Bazen çocuklar iğneden korktuğu için köpek ısırdığını anlatmıyorlar. Ailelerin, çocuğuna banyo yaptırırken iz gördüğünde üzerine gitmesi lazım. Bunun basit düşme, sıyırılma olmadığı fark edilmeli. Kuduz aşısına başladıktan sonra da aile, aşının devamını getirmekle yükümlü. Mutlaka hassasiyetle bu durumun üstünde durulması gerekiyor." diye konuştu.

Her yıl dünyada 60 bin kişi, kuduz vakasından hayatını kaybediyor

Sağlık sistemine ulaşamamış kuduz vakalarında istenmeyen sonuçların doğabileceğini aktaran Cengiz, her yıl dünyada 60 bin kişinin Türkiye'de ise 2 kişinin kuduz vakasından hayatını kaybettiğini belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Süper Lig'de İstanbulspor'a konuk olacak

2022-10-30 01:45 - Spor

Netanyahu, İsrailli seçmenlerin 'zayıflık değil güç istediğini' söyledi

2022-11-02 12:08 - Dünya

Hacettepe Üniversitesinden Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırdığı çocuklarla ilgili açıklama

2022-11-03 18:53 - Gündem

İTO, Türk dizi sektörünün haritasını çıkardı

2022-11-02 16:09 - Çevre-Hayat

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Tan'dan 2022-2023 rekolte tahmini açıklaması

2022-11-03 16:57 - Ekonomi

Putin: Rusya, tahıl anlaşmasından çekilme hakkını saklı tutuyor

2022-11-02 18:59 - Dünya

Polonya artan enerji maliyetlerine önlem olarak kömür satışında tavan fiyat uygulayacak

2022-11-02 21:00 - Dünya

Pelosi'nin evine giren saldırgan güvenlik kamerasına yansımış ama geç fark edilmiş

2022-11-02 21:03 - Dünya

Antalya açıklarında 4,7 büyüklüğünde deprem

2022-11-02 21:59 - Gündem

Borsada yarın yarım gün işlem yapılacak

2022-10-27 19:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: Oğulbey Teknoloji Üssü öncü bir merkez olacaktır

20:47 - Gündem

ASSAN Group ismi altında faaliyet gösteren şirket sahibi ve yöneticisine gözaltı

18:58 - Gündem

Meriç Nehri kıyısındaki setler güçlendiriliyor

16:03 - Gündem

T3 Vakfı Başkanı Hıdır, Sakarya'da TEKNOFEST Sürü İHA Yarışması'nı ziyaret etti

15:13 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından "Çelik Kubbe" paylaşımı

14:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Kadın futbolcuların "II. Kristal Ayaklar Ödül Töreni" Ankara'da yapıldı

00:13 - Spor

Suriye'de 62. Uluslararası Şam Fuarı açıldı

23:43 - Dünya

Fransa'da Gazze'deki kıtlığa dikkati çekmek için gösteri düzenlendi

22:38 - Dünya

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli gazeteciler Londra'da anıldı

22:33 - Dünya

Galatasaray, Singo için Monaco ile görüşmelere başladı

22:08 - Spor