?>

Hacer'ül Esved'in parçalarını taşıyan cami: Sokullu Mehmet Paşa

Hacer'ül Esved'in dört parçasını taşıyan cami: Sokullu Mehmet Paşa. İslam dininde kutsal sayılan, ana parçası Kabe'de bulunan ve cennetten geldiğine inanılan Hacer-ül Esved'in 4 parçası, Sokullu Mehmet Paşa Camisi'nde bulunuyor.

Genel - 8 yıl önce

İSTANBUL

İslam dininde kutsal sayılan, ana parçası Kabe'de bulunan ve cennetten geldiğine inanılan Hacer-ül Esved taşının 4 parçası, İstanbul'daki Sokullu Mehmet Paşa Camisi'nde bulunuyor.

Müslümanların kutsal mekanı Kabe'nin inşası sırasında Ebu Kubeys Dağı'ndan getirilen ve cennetten indiğine inanılan Hacer-ül Esved taşından zaman içinde kopan parçalar, Osmanlı Devleti döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından İstanbul'a getirildi. Rivayete göre, Mimar Sinan, siyah ve parlak parçalardan 4'ünü, İstanbul Kadırga'da 1571 yılında Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa adına eşi tarafından yaptırılan Sokullu Mehmet Paşa Camisi'ne koydu.

Altın çerçeve ile kaplı parçalar, caminin giriş kapısı üzerindeki mermer taşların ortasında, mihrabın üst kısmında, minbere giriş kapısının üzerinde ve minber kubbesinin altında yer alıyor.

Hacer-ül Esved'in Türkiye'deki en büyük parçası Süleymaniye Külliyesi içindeki Kanuni Sultan Süleyman Türbesi'nin giriş kapısının üzerindeki saçağın altında, diğeri ise Edirne Eski Camisi'nde ziyaretçilerini bekliyor. Hac ya da umreye gidenlerin en büyük arzusu olan Hacer-ül Esved'e dokunmak bu mekanlarda mümkün.

Eski Sokullu Mehmet Paşa Vakfı Kurucu Başkanı ve İstanbul Sultanahmet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Ayçiçek, 40 senedir Sokullu Mehmet Paşa Camisi'ne hizmet çalışmalarında bulunduğunu belirtti.

Sinan tarafından camiin önemli noktalarına yerleştirildi...

Kabe'nin yapımı sırasında Hacer-ül Esved'i Hazreti Muhammed'in elleriyle yerine koyduğunu dile getiren Ayçiçek, Hacer-ül Esved'in, kutsal bir taş olduğunu, hacca gidenlerin tavafa, Kabe'nin köşesine gümüş bir çerçeve içine yerleştirilen bu kutsal taştan başladığını anlattı.

Ayçiçek, Hacer-ül Esved'in 4 parçasının Mimar Sinan tarafından Sokullu Mehmet Paşa Camii'ne yerleştirildiğinin bilindiğini aktararak, "Hacer-ül Esved'in en büyüğü Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesindedir. Oraya o taşı koyarken Mimar Sinan, baş parmağın tırnağı büyüklüğünde dört taş almış. Türbeden sonra yaptığı Sokullu Mehmet Paşa Camisi'nin dört yanına koymuş. Caminin içinde dört yerde muhafaza ediliyor. Gelenler orada minberdeki taşa ulaşabiliyor ancak. Ona ellerini sürerek ziyaret edenler çok oluyor. Gömülü olduğu için alıp bakılamıyor. Gelenler sadece el sürebiliyor." dedi.

Ramazan'da görmeye gelenlerin sayısı arttı

Caminin Kur'an-ı Kerim Kursu'nda 30 yıl çeşitli görevlerde bulunduktan sonra emekli olan ve çalışmalarına gönüllü olarak devam eden Hacı Hüseyin Gencer ise çoğu camide olmayan özelliklerin Sokullu Mehmet Paşa Camisi'nde bulunduğunu söyledi.

Fransa, Almanya ve Amerika başta olmak üzere yurt dışından gelen mimar ve mühendislerin camiye hayran kaldığını ifade eden Gencer, "Camimizde Kanuni Sultan Süleyman devrinde Kabe'den gelme Hacer-ül Esved'in 4 parçası vardır. Hacca gittiğimiz zaman tavafımızı Hacer-ül Esved istikametinden başlatıyoruz. Orada tekbir alır, iltizam yaparız. Ama burada sadece ziyaret ederek görebiliriz. Burada Kabe'deki gibi hareket edemeyiz." ifadesini kullandı.

Gencer, ramazanda Hacer-ül Esved'in parçalarını görmeye gelenlerin sayısında artış yaşandığını belirtti.

Haftanın Öne Çıkanları

Süs tavukları, ilik kanseri Güler için satıldı

2017-06-03 23:12 - Gündem

'ABD'nin yürütülen sürece katılmasından memnuniyet duyarız.'

2017-05-30 21:52 - Dünya

'O benim oğlumdu şimdi herkesin, bütün vatanın şehidi oldu'

2017-06-05 22:47 - Genel

n11.com ve idefix iş birliği

2017-06-01 13:24 - Ekonomi

Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Akar'a başsağlığı diledi

2017-06-01 20:57 - Politika

Mesleğinde 67 yılı deviren demirci ramazanda da ocak başında

2017-05-30 19:57 - Çevre-Hayat

Şampiyonluk turunda yaralanan taraftarlardan haber var

2017-06-04 20:47 - Asayiş

'Rusya, ABD'nin füze sistemlerine nasıl karşılık vereceğini düşünüyor'

2017-06-01 19:02 - Dünya

Adana'da şafak vakti operasyonu: 15 gözaltı

2017-06-03 15:48 - Genel

Kaçarken yakalanan 'mahrem imam' tutuklandı

2017-05-30 22:32 - Gündem

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Yunanistan'da 4,6 büyüklüğünde deprem

00:58 - Dünya

Fenerbahçe'den zirve yarışında kritik kayıp

22:48 - Spor

TFF Tahkim Kurulu, bahis soruşturmasında 71 futbolcunun aldığı cezayı onadı

21:42 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü

20:55 - Siyaset

Katar ve Mısır dışişleri bakanları, Doha Forumu kapsamında Gazze'yi görüştü

20:22 - Dünya