?>

HIV ile mücadelede fonların kesilmesi 2030'a kadar 2,9 milyon kişinin ölümüne yol açabilir

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Hollanda gibi büyük bağışçıların yardımlarını kesmesi nedeniyle 2030'a kadar HIV kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaklaşık 2,9 milyon kişinin hayatını kaybedebileceği öngörülüyor

Sağlık - 9 ay önce

İstanbul

The Guardian'ın haberine göre, araştırmacılar, HIV'e yönelik uluslararası fonların yaklaşık yüzde 90'ını sağlayan söz konusu ülkelerin dış yardımlarını kesmesinin olası sonuçlarını inceledi.

Lancet HIV dergisinde yayımlanan araştırmadaki modellemede, aşı ve sağlık programlarına yönelik fon kesintileri nedeniyle 5 yıl içinde 4,4 milyon ila 10,8 milyon yeni HIV vakasının ortaya çıkacağı uyarısında bulunuldu.

Araştırmada, söz konusu durumda, HIV vakalarında 6 kata kadar artış görülebileceği ve 770 bin ila 2,9 milyon arasında kişinin ölebileceği tahmin edildi.

Çalışmanın yazarlarından Melbourne Burnet Enstitüsünden Dr. Debra Ten Brink, HIV'in tedavisi ve önlenmesinde onlarca yılda kaydedilen ilerlemenin sekteye uğrayabileceğine dikkati çekti.

Araştırmacılardan Dr. Rowan Martin-Hughes ise önleyici tedbir ve ilaçların sağlanmasının durdurulmasının en fazla Sahraaltı Afrika ülkelerini vurmasının tahmin edildiğini belirtti.

Çalışmada, ayrıca, ülkelere yenilikçi finansman stratejileri geliştirilmesi ve HIV hizmetlerinin daha geniş sağlık sistemlerine entegre edilmesi çağrısı yapıldı.

ABD merkezli Elton John Aids Vakfından Anne Aslett ise rapora dair "Bu rapor, bağışçıların yardım bütçelerini kısma kararlarının kümülatif etkisinin farkına varmalarının ne kadar kritik ve acil bir ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır." ifadesini kullandı.

Aslett, "Eğer küresel HIV müdahalesi için ayrılan fonlar bu raporun işaret ettiği ölçüde azalırsa, milyonlarca insan daha hastalanacak ve sağlık bütçeleri bununla baş edemeyecektir." uyarısında bulundu.

USAID ile ilgili tartışmalar

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak'ta başkanlık görevine başlamasının hemen ardından dış yardımlara yönelik kararname imzalamıştı.

Kararnamede ABD'nin, dış kalkınma yardımı programlarından sorumlu tüm bakanlık ve kurumların dış ülkelere yapacağı ödemeleri keseceği, programın ABD dış politikasıyla uyumunun değerlendirilmesi için 90 günlük inceleme süresinin başlatıldığı kaydedilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı da 27 Ocak'ta Bakanlık ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafından finanse edilen tüm dış yardımların durdurulduğunu açıklamıştı.

ABD'nin Hükümet Verimliliği Departmanının (DOGE) başındaki Elon Musk ise USAID yöneticileri ile yaşadığı sorun nedeniyle çalışanların "idari izne çıkarıldığını" duyurmuştu. Ajansın sosyal medya hesapları da kapatılmıştı.

Ardından Washington Bölge Mahkemesi yargıcı Amir Ali, Trump yönetiminin, USAID tarafından finanse edilen tüm dış yardım programlarına yönelik fonların geçici olarak yeniden başlatılmasına karar vermişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Stadyum Kültürü ve Taraftar Tutkusu Türkiye Süper Lig’inin Kalp Atışı

2025-03-25 15:56 - İnsan&Hayat

Türk Basketbol Süper Liginde Alt Sıralardan Yükselen Takımlar Sürprizlerle Dolu Bir Sezon

2025-03-26 13:04 - İnsan&Hayat

Futbol Derbileri: Tarihsel Ezeli Rekabetler ve Modern Stratejiler

2025-03-20 15:54 - İnsan&Hayat

DSİ'den İzmir'e 22 yılda 65 milyar 632 milyon liralık yatırım

2025-03-24 11:43 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TEKNOFEST neslinin gümbür gümbür geldiğini görüyorum

2025-03-24 20:40 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hukuksuzluğun hesabını yine hukuk içinde soracağız

2025-03-25 21:56 - Siyaset

TJK E-Bayi: Online Bahis Keyfi!

2025-03-26 11:44 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye olarak kardeş Filistin halkına gereken her türlü desteği vereceğiz

2025-03-27 00:33 - Siyaset

Meteoroloji balonları, uçuş güvenliği için kritik veriler sağlıyor

2025-03-22 12:32 - Çevre-Hayat

Bayraktar TB3 SİHA'dan süpersonik füzeyle tam isabet

2025-03-25 23:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Yanık vakalarına "kritik ilk müdahaleyi" ambulans ekibi yapacak

16:48 - Sağlık

Kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde PRP desteği

12:12 - Sağlık

Çatlak seramik kap ve kupalar bakteri üretme riski taşıyor

11:43 - Sağlık

Kardeşinde prostat kanseri öyküsü olanlara 45 yaşından itibaren tarama önerisi

11:13 - Sağlık

Adana'da karaciğer hastası kadavradan nakille hayata tutundu

11:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Şili'de devlet başkanı seçimini 16 puan farkla aşırı sağın adayı kazandı

04:12 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Dünya Türk Dili Ailesi Günü kapsamında Üç Kademe Toplantısı'na katıldı

23:43 - Gündem

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan, "silahlı greve" başlayan isyancı grup ELN'ye

23:38 - Dünya

Gazze'de bir emniyet mensubunun "İsrail ajanları" tarafından öldürüldüğü bildirildi

23:28 - Dünya

İsrail ordusu ekim başından bu yana Lübnan'ın güneyinde 40 kişiyi öldürdü

23:07 - Dünya