?>

Guterres'ten BMGK'ye 'artan darbe salgınlarına' karşı caydırıcı önlemler çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'ne "artan darbe salgınları" karşısında caydırıcı önlemler alma çağrısı yaptı.

Dünya - 4 yıl önce

New York

Guterres, Sudan'daki darbe girişiminin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Giderek darbelerin çoğaldığını görüyoruz." dedi.

Myanmar ve bazı Afrika ülkelerindeki darbelere dikkati çeken Guterres, darbeler karşısında etkili caydırıcı önlemlerin bulunmadığını ifade etti.

Sudan'da "ordunun yönetime el koymasını" kınayan Guterres, Başbakan Abdullah Hamduk ve sivil yöneticilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile ekonomik ve sosyal sorunlar karşısında bazı ülkelerdeki askeri liderlerin "dokunulmazlıkları olduğunu ve her istediklerini yapabileceklerini düşündüğünü" söyleyen Guterres, BMGK'ye "artan darbe salgınları" karşısında caydırıcı önlemler alma çağrısı yaptı.

OHAL ilan edildi

Sudan'da 25 Ekim sabah saatlerinde Başbakan Abdullah Hamduk ve çok sayıda siyasetçi alıkonulmuştu.

Sudan Enformasyon Bakanlığı, Başbakan Hamduk'un darbeyi reddettiği için alıkonarak bilinmeyen bir yere nakledildiğini duyurmuştu.

Ülkenin birçok yerinde elektrik ve internet hatları kesilirken, askeri güçlerin başkent Hartum'un Umdurman bölgesindeki radyo ve televizyon merkezini basarak çok sayıda çalışanı gözaltına aldığı bildirilmişti.

Darbe girişiminin ardından hükûmetin sivil kanadı ve çok sayıda siyasi parti, halka sokağa inme çağrısı yapmıştı.

Çağrının ardından başkent Hartum'un farklı bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanlı, askeri müdahaleye karşı gösteri düzenlemişti.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, devlet televizyonundaki açıklamasında, olağanüstü hal ilan (OHAL) ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildiğini ve Sudan'daki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükûmet kurulacağını söylemişti.

Sudan'daki siyasi kriz

Sudan Meslek Odaları Birliği, Aralık 2018'deki "halk devrimine" sahip çıkılması ve sivil yönetime geçiş talebiyle yaklaşık 2 haftadır birçok kentte "devrimi" ve hükûmetteki sivil kanadı destekleyen gösteriler düzenliyordu.

Birlik, daha önce eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in 30 yıllık iktidarına son veren kitlesel halk protestolarına öncülük etmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yılın İnovasyon Ödülü Erdal Can Alkoçlar'a verildi

2021-10-21 17:45 - Yerel haber-Şirket Haber

‘Türk Akımı’nın isim babası Talat Enver Çetin Moskova’da vefat etti

2021-10-25 18:44 - Özel Haber

1 milyar avroluk bonservisle sözleşmesi yenilendi

2021-10-21 12:36 - Spor

Dünyanın en büyük gezici uzay sergisi NASA Space Adventure İstanbul'a geliyor

2021-10-26 16:52 - Bilim & Teknoloji

Mısır'da 4 yıldan uzun süredir devam eden OHAL kaldırıldı

2021-10-26 03:06 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son bir yılda üçüncü kez Azerbaycan'a gidiyor

2021-10-24 18:11 - Dünya

Üniversite mezunu kız kardeşler, devletten aldıkları destekle baba mesleği hayvancılığı sürdürüyor

2021-10-22 16:02 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe ligde üst üste 2. mağlubiyetini yaşadı

2021-10-25 00:36 - Spor

TCMB'nin resmi rezerv varlıkları eylülde 121,3 milyar dolara yükseldi

2021-10-26 13:26 - Ekonomi

Kovid-19 tedavisi gören kadın aşı olmadığı için çok pişman

2021-10-26 15:11 - Sağlık

İlgili Haberler

İtalya'daki bölgesel seçimlerde sağ iktidar ve sol muhalefet ellerindeki bölgeleri tuttu

22:38 - Dünya

Etiyopya'daki Hayli Gubbi Yanardağı'nda 12 bin yıldır bilinen ilk patlama kayıtlara geçti

21:58 - Dünya

ABD Başkanı Trump, nisan ayında Çin'i ziyaret edeceğini açıkladı

21:37 - Dünya

Köln'de havalimanında iki yolcu, kaçırdıkları uçağı apronda el sallayarak durdurmaya çalıştı

21:02 - Dünya

Kosova’nın başkenti Priştine'de şehir içi otobüs seferleri mali sıkıntılar nedeniyle durduruldu

20:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Trabzonspor, 10 kişi kalan Başakşehir'i 90+11. dakikada yendi

23:03 - Spor

İtalya'daki bölgesel seçimlerde sağ iktidar ve sol muhalefet ellerindeki bölgeleri tuttu

22:38 - Dünya

Trabzonspor deplasmanda RAMS Başakşehir'i yendi

22:32 - Spor

Konyaspor - Antalyaspor maçından gol sesi çıkmadı

22:18 - Spor

Yalova'da kritik seviyeye düşen Gökçe Barajı için eylem planı devreye alındı

22:03 - Gündem