?>

Günün yorgunluğunu halk oyunlarıyla atıyorlar

Afyonkarahisar'da farklı meslek ve yaş grubundan 40 kişi, bir araya geldikleri halk oyunları kursunda günün stresinden uzaklaşıyor

Kültür Sanat - 2 hafta önce

Afyonkarahisar

Çobanlar ilçesinde okul öncesi öğretmenliği ve halk oyunları antrenörlüğü yapan Hülya Doğan (36), yaklaşık bir yıl önce Afyonkarahisar Halk Oyunları Topluluğunu (AFHOT) kurdu.

Doğan'ın kentteki kafede haftada bir gün açtığı halk oyunları kursuna, yaş aralığı 15 ile 62 arasında değişen akademisyen, doktor, avukat, öğretmen, polis, esnaf, öğrenci ve ev hanımlarından oluşan 40 kursiyer katılıyor.

Zeybek, halay, horon, çiftetelli oynamayı öğrenen kursiyerler, günlük sıkıntılardan uzaklaşmanın yanı sıra hareketli ve keyifli de yaşam sürüyor.

"Güzel bir bağ kurduk"

Gönüllü eğitim veren Doğan, halk oyunları kursuna katılan herkesin eşit olduğunu, kimliğini girişte bıraktığını söyledi.

Kursa ailesiyle gelenlerin olduğunu anlatan Doğan, "Karma yapıya sahibiz. Güzel bir bağ kurduk. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine bütün illerimizin halk oyunlarını öğretmeye çalışıyoruz." dedi.

Doğan, kadın kursiyerlerin Afyonkarahisar'da katıldığı halk oyunları yarışmasında derece de elde ettiğini dile getirdi.

Halk oyunları topluluğuna katılmak isteyenlerin sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Doğan, "Kültürel ortamda hayatın stresinden arınmak isteyenler geliyor. Stressiz ortamda kursiyerlerimiz kendilerine 1-2 saat zaman ayırıyor. Ayrılırken mutlu olduklarını söylüyorlar, burası onlara ödül gibi geliyor. Buraya gönül birlikteliğiyle bağlanabilmek önemli." diye konuştu.

"Gündüz yaşadığımız stres, gece eğlenceye dönüşüyor"

Kursiyerlerden iki torun sahibi 62 yaşındaki Melek Tiryaki, halk oyunlarının kültürel yansıma olduğunu, burada eğlenceli vakit geçirdiklerini kaydetti.

Katılımcılar arasında kuvvetli bağ oluştuğuna dikkati çeken Tiryaki, "Gündüz yaşadığımız stres, gece eğlenceye dönüşüyor. Herkese halk oyunu oynayın diyorum. Çok güzel bir duygu. Sporumu da yapmış oluyorum. Eğlenip enerjimi alıyorum." dedi.

Esnaf Sema Akdağ da sosyal medyada gördüğü paylaşımın kendisini buraya getirdiğini, halk oyunlarından kopamadığını söyledi.

Her yörenin halk oyunlarını öğrenmeye çalıştıklarına değinen Akdağ, "O yörenin halk oyunlarıyla da kalmıyoruz. Kültürünü tanıyor, akşamları da lezzetlerini deneyimliyoruz. Yeni arkadaşlarla kaynaşmak güzel. İş yerinin stresini atabilmek adına güzel aktive oluyor." ifadesini kullandı.

Öğretmen Melih Enver Özkal ise stres atma ortamı yakaladığı halk oyunları kursunda edindiği deneyimlerini öğrencilerine aktardığını dile getirdi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Milli tekvandocular, Avrupa Poomsae Şampiyonası'nda 14 madalya kazandı

2025-04-16 23:08 - Spor

Milli halterci Harun Algül, Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazandı

2025-04-14 15:47 - Spor

Erbay Caferoğlu: TÜMKİAD sadece tabela derneği değil

2025-04-19 09:56 - Özel Haber

TOBB ve TMO'dan "zirai don" açıklaması

2025-04-13 14:38 - Gündem

Rusya, yabancı şirketlerin geri dönüşüne ilişkin şartlara dair teklifler hazırlıyor

2025-04-16 17:50 - Özel Haber

Trump'ın sağlık raporu: Bilişsel ve fiziksel sağlığı mükemmel

2025-04-13 18:03 - Dünya

Milli halterci Kaan Kahriman, Avrupa şampiyonluğuna ulaştı

2025-04-15 18:22 - Spor

Moskova’da Karagöz gölge oyunu, sanatseverleri mest etti

2025-04-19 08:22 - Özel Haber

Trump yönetiminin görevdeki ilk yılında 1 milyon göçmeni sınır dışı etmeyi hedeflediği iddia edildi

2025-04-12 23:57 - Dünya

Urla Belediyesi'ne "çevre kirliliği" cezası

2025-04-14 10:57 - Gündem

İlgili Haberler

'Barışı İlan Ediyorum' sergisi, New York'ta sanatseverlerle buluşacak

23:19 - Kültür Sanat

Faslı yazar, Filistin meselesinin, ülkesinin kültür hayatının bir parçası olduğunu söyledi

16:02 - Kültür Sanat

Elazığlı 81 yaşındaki dengbejin 50 yıldır sazı ve sözü hiç susmadı

14:12 - Kültür Sanat

Vakıf kültürü, yalnızlığa ve zayıflayan aile bağlarına karşı tarihsel reçeteler sunuyor

12:17 - Kültür Sanat

Erzincanlı mücellit 48 yıldır 10 metrekarede eskimiş kitapları onarıp ciltliyor

14:32 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Bazı iller için kuvvetli yağış uyarısı

20:23 - Gündem

Beyaz Saray, ABD-Ukrayna ekonomik ortaklık anlaşmasının detaylarını paylaştı

20:07 - Dünya

Diyarbakır'da bir depoda çıkan yangın kontrol altına alındı

19:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT'nin 61'inci kuruluş yıl dönümünü kutladı

19:22 - Gündem

Bazı illerde fırtına yaşamı olumsuz etkiledi

19:13 - Gündem