?>

Güneydoğu Anadolu'dan geçen yıl 3,4 milyar dolarlık hububat ve bakliyat ihracatı yapıldı

Güneydoğu Anadolu'dan, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, geçen yıl 3,4 milyar dolar dış satım gerçekleştirdi.

Ekonomi - 4 ay önce

Gaziantep

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, yaptığı yazılı açıklamada, sektörün ihracatta önemli işlere imza attığını belirtti.

Sektördeki ihracat hedeflerini artırarak devam etmek istediklerini aktaran Kadooğlu, şöyle konuştu:

"Güneydoğu Anadolu'da bölgenin toplam ihracatının yüzde 29,5'ini gerçekleştirerek liderliğini sürdüren hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün 12 aylık ihracat geliri 3,4 milyar doları aştı. Hububat alanında Türkiye'nin en fazla ihracatını yapan bölgenin sektör geneli içindeki payı yüzde 28,8 oldu. Güneydoğu Anadolu'nun en fazla ihracat yapan sektörü, hububat sektörü açısından da en fazla ihracat yapan bölgesi olarak Türkiye'nin sınır komşularıyla ticaretinde stratejik bir öneme sahibiz. Kurduğumuz ticari bağlantılarla sadece döviz geliri elde edilmesine değil, ülkemizin bölgedeki varlığı adına güçlü ilişkiler kurulmasına da fayda sağlıyoruz."

"Suriye'ye 33 milyon dolarlık hububat ihracatı"

Irak'a birçok kalemde ihracat yapıldığını anlatan Kadooğlu, Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından bu ülkeyle de yapılan ihracatın artacağına inandıklarını ifade etti.

Kadooğlu, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Güneydoğu ile Irak arasındaki ticaretin yoğunlaştığı son 15 yılı Suriye, ülke ekonomisini çökme noktasına götüren bir iç savaş ortamında geçirdi. Gelinen noktada petrol üretimi duran ve aşırı yoksullaşmayla karşı karşıya kalan bu ülkede, ekonomik toparlanma zaman alacaktır. AB ve ABD'nin geçmişte Suriye'ye karşı uyguladıkları yaptırımları kaldırmaları ve uluslararası kamuoyunun ülkenin yeniden inşası konusunda yardımlarını artırmaları büyük önem taşıyor. Uzun zamandır sıkıntı altında yaşayan Suriyeliler, başta tıbbi malzeme ve gıda olmak üzere, ihtiyaçlarına erişim konusunda ciddi destek bekliyor. "

Geçen yıl kasıma kadar aylık ortalamada 22,7 milyon dolarlık hububat ihraç ettikleri Suriye'ye, aralık ayındaki ihracatın yüzde 50 artışla 33 milyon dolara ulaştığını aktaran Kadooğlu, "Sektörümüz bu dönemde en fazla buğday unu ve bitkisel yağ ihracatı yaptı. Ülkede istikrar koşullarına bağlı olarak, aylık ihracatımızı 50 milyon dolar seviyesine çıkarabilirsek, yılda 300 milyon dolardan fazla gelir artışı sağlayabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor'un parlayan transferi Malheiro

2025-01-14 13:18 - Spor

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bir okulu hedef aldığı hava saldırısında 3 Filistinli öldü

2025-01-10 00:03 - Dünya

Bolu Dağı'nda sis, ulaşımı olumsuz etkiledi

2025-01-13 12:07 - Çevre & Seyahat

AK Parti, TBMM Başkanlığına 3 kanun teklifi sundu

2025-01-10 17:58 - Siyaset

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Gazze'de ateşkese ulaşacağımıza inanıyorum

2025-01-14 20:57 - Dünya

Avustralya Açık'ta Alcaraz, Djokovic ve Sabalenka üçüncü tura çıktı

2025-01-15 10:38 - Spor

Uluslararası Şarlman Ödülü'ne bu yıl Ursula von der Leyen layık görüldü

2025-01-15 16:52 - Dünya

ABD Adalet Bakanlığı, Hunter Biden soruşturması kapsamında hazırlanan raporu yayımladı

2025-01-14 11:57 - Dünya

Süper Lig'de kötü gidişatı durduramayan Hatayspor, 7 maçtır kazanamıyor

2025-01-15 12:33 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mescid-i Aksa İmam Hatibi Sabri'yi kabul etti

2025-01-09 16:21 - Siyaset

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da geliştirilen "Hızır" mikrobiyal gübresi çiftçilerin hizmetine sunuldu

17:03 - Ekonomi

Yapay zeka destekli güvenli yazılımın geleceği Borsa İstanbul’da tartışılacak

16:48 - Ekonomi

Çin ve ABD ticaret görüşmelerinde ilerleme sermaye piyasalarında coşkuyla karşılandı

16:37 - Ekonomi

Kripto para piyasasının değeri, ABD ve Çin'in gümrük tarifelerinde anlaşmaya varmasıyla yükseld

16:13 - Ekonomi

Aramco'nun net karı yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 azaldı

15:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Avrupalı yetkililerle Ukrayna'da ateşkes ve barış sürecini görüştü

08:37 - Dünya

ABD'li rapçi 'Diddy'ye ilişkin dava görülmeye başlandı

08:32 - Magazin

Gazeteci Yılmaz Özdil hakkında soruşturma

08:28 - Gündem

Rusya ekonomisinin en az 2,6 milyon işçiye ihtiyacı olacak

07:52 - Özel Haber

Marmara Denizi'nde 3,8 büyüklüğünde deprem

07:48 - Gündem