?>

Güney ve Doğu Afrikalı liderler, Kongo Demokratik Cumhuriyeti gündemiyle toplanacak

Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) ile Doğu Afrika Topluluğu (EAC) üyesi ülkelerin liderleri, isyancı gruplar ile hükümet güçleri arasında çatışmaların yaşandığı Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) gündemiyle ortak zirve düzenleyecek.

Dünya - 3 ay önce

Cape Town

Güney Afrika devlet televizyonu SABC'nin haberine göre, SADC ve EAC üyesi ülkelerin liderleri, 8 Şubat'ta Tanzanya'nın Darüsselam şehrinde KDC'deki çatışmalara ilişkin düzenlenecek ortak zirvede bir araya gelecek.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Goma'yı ele geçiren M23 isyancıları ateşkes ilan etti

Zirveye, SADC Siyaset, Savunma ve Güvenlik Organı dönem başkanlığını yürüten Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan başkanlık edecek.

Ayrıca zirve öncesinde, 7 Şubat'ta iki topluluktan bakanlar düzeyinde bir toplantı gerçekleştirilmesi planlanıyor.

SADC'ye üye ülkelerden devlet ve hükümet başkanları 31 Ocak'ta, Zimbabve'nin başkenti Harare'de KDC gündemiyle olağanüstü toplanmıştı.

KDC, Güney Afrika Cumhuriyeti, Zimbabve, Tanzanya, Botsvana, Mozambik, Madagaskar, Zambiya ve Lesotho devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirvede, Esvatini, Angola, Namibya ve Malavi, hükümet temsilcisi bakanlarla katılım göstermişti.

Zirve sonrası yayımlanan bildiride, KDC'nin doğusunda, 23 Mart Hareketi (M23) adlı isyancı grubun, bölgedeki SADC Misyonuna yönelik silahlı saldırıları şiddetle kınanarak, misyonda görev alan ülkelerin savunma bakanlarının KDC'de görevlendirilmesi çağrısında bulunulmuştu.

KDC'deki çatışmalar

KDC'nin doğusunda, isyancı M23 ile güvenlik güçleri arasında devam eden şiddetli çatışmalar nedeniyle yıl başından bu yana 500 binden fazla kişi yerinden oldu.

Bölgedeki birçok köy ve kasabanın kontrolünü ele geçiren M23, son olarak Kuzey-Kivu eyaletinin başkenti Goma'yı ele geçirmişti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), yılbaşından bu yana devam eden çatışmalarda şu ana kadar 900 kişinin öldüğünü ve 2 bin 880 kişinin yaralandığını bildirdi.

BM ve KDC, Ruanda'yı M23'e destek vermekle suçlarken Ruanda iddiaları reddediyor.

KDC'nin doğusunda güvenliği sağlamak amacıyla bölge ülkeleri tarafından 23 Mart 2009'da imzalanan barış anlaşmasının bozulmasıyla 23 Mart Hareketi adı altında ortaya çıkan grup, daha sonra M23 şeklinde anılmaya başlamıştı.

Büyük ölçüde Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'nin de kabilesi olan Tutsilerden oluşan M23, 3 Şubat'ta ateşkes ilan ettiğini duyurmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirlerimizi süratle depreme dayanıklı hale getirmek dışında bir seçeneğimiz bulunmuyor

2025-02-03 20:02 - Siyaset

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, enflasyon verilerini değerlendirdi

2025-02-03 12:08 - Ekonomi

Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Şara, eşiyle birlikte Mekke'de umre yaptı

2025-02-03 19:37 - Dünya

Kartalkaya'daki yangına ilişkin tutuklanan şirketin genel müdürü Aras'ın ifadesine ulaşıld

2025-01-28 13:42 - Gündem

Eski milli basketbolcu Üner Erimer, vefat etti

2025-02-03 21:23 - Spor

Malatyalı gassallar 6 Şubat'taki "en zorlu" mesailerini anlattı

2025-01-30 13:18 - Gündem

Türkiye'nin Suriye ile ticareti yeni yıla hızlı başladı

2025-01-28 10:38 - Ekonomi

Depremde bacağını kaybeden afetzede, protez bacağıyla hayata tutunuyor

2025-01-31 13:27 - Çevre-Hayat

Eyüpspor, Trabzonspor'dan Umut Bozok'u kadrosuna kattı

2025-02-03 15:12 - Spor

Starbucks'ın küresel satışları, geçen yıl ekim-aralık döneminde de düştü

2025-01-29 01:57 - Dünya

İlgili Haberler

Arjantin'in güneyinde 7,4 büyüklüğünde deprem

18:23 - Dünya

AB, ABD-Ukrayna ekonomik ortaklık anlaşmasını memnuniyetle karşıladı

17:07 - Dünya

Nijerya'da kolera salgınında 34 kişi hayatını kaybetti

17:02 - Dünya

UAD duruşmalarının son gününde İsrail'e uluslararası hukuk ve yasal yükümlülükleri hatırlatıldı

16:58 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Harvard'ın vergi muafiyetini kaldıracağız

16:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Saklı Kalanlar" sergisini ziyaret etti

18:37 - Gündem

Dışişleri Sözcüsü: Sivil bir gemiye yönelik saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz

18:33 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli, Özgürlük Filosu Koalisyonu'na saldırıyı kınadı

18:28 - Gündem

Arjantin'in güneyinde 7,4 büyüklüğünde deprem

18:23 - Dünya

Irak'ın kuzeyinde teröristlerce kullanılan bir mağara imha edildi

18:03 - Gündem