?>

Güney Sudan, şiddet olaylarının ardından sosyal medyaya erişimi engelledi

Güney Sudan, yaşanan "şiddet ve yağma" olaylarının ardından internet servis sağlayıcılarına en fazla üç ay süreyle sosyal medya platformlarına erişimi engellemeleri talimatını verdi.

Dünya - 11 ay önce

Juba

Ülkenin telekomünikasyon düzenleyicisi Ulusal İletişim Kurumunun (NCA), internet sağlayıcılarına gönderdiği yazı yayınlandı.

Yazıda, "Bu emirle Kurum, tüm internet servis sağlayıcılarına 22 Ocak 2025 gece yarısından itibaren 90 günü aşmamak üzere tüm sosyal medya hesaplarına erişimi engelleme talimatı veriyor." ifadeleri kullanıldı.

"Komşu Sudan'daki Vad Medeni'de Güney Sudanlı mültecilerin, kadın ve çocukların öldürüldüğü daha sonra videoya çekilip sosyal medyada hiçbir şekilde dikkate alınmadan paylaşıldığı" konusuna dikkatin çekildiği yazıda, durum kontrol altına alındığında kararın kaldırılabileceği belirtildi.

Yazıda, sosyal medyada paylaşılan içeriklerin yerel yasaları ihlal ettiği ve özellikle savunmasız grupların kamu güvenliği ve ruh sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğu ifade edilerek, "Düzenleyici olarak yasal çerçevemiz ve ulusal değerlerimizle uyumlu ve güvenli bir dijital ortam yaratmayı hedefliyoruz." denildi.

Güney Sudan'ın başkenti Juba başta olmak üzere 16 Ocak'ta, Sudanlılara ait dükkanların yağmalandığı ve tahrip edildiği olaylar meydana gelmişti.

Bu olaylarda 16 Sudanlının yaşamını yitirdiği ve birkaç Sudanlının evinin yakıldığı bilgisi paylaşılmıştı.

Olaylar sonrasında Güney Sudan hükümeti, 17 Ocak'ta, ülke genelinde, 18.00 ile 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı getirdi.

Sudan ordusu, 11 Ocak'ta ülkenin tahıl ambarı Cezira eyaletinin merkezi Vad Medeni'yi 21 aydır çatıştığı Hızlı Destek Kuvvetlerinden (HDK) almıştı.

Sosyal medyada, ordu mensuplarının ve müttefik güçlerin Güney Sudanlı kişileri öldürdüğüne dair iddialar ortaya atılmıştı.

Ordu, Cezira eyaletinin merkezi Vad Medeni'de yaşanan olayların münferit olduğunu ve durum hakkında soruşturmalar başlattığını bildirmişti.

Bu durum, çatışmalardan dolayı Güney Sudan'a geçen yüz binlerce Sudanlının güvenliği konusunda endişelere yol açmıştı.

Güney Sudan Dışişleri Bakanlığı, iddia edilen olaylarla ilgili olarak geçen hafta Sudan büyükelçisini çağırmış, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ise sükunet çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD Başkanı Trump, suikast girişiminde yardımına koşan Curran'ı Gizli Servisin başına atadı

2025-01-23 07:07 - Dünya

İtalya Başbakanı Meloni, Trump'ın yemin törenine katılacak

2025-01-18 19:48 - Dünya

Menajer Ayşe Barım'a yönelik soruşturmada tanık olarak dinlenen oyuncu Serenay Sarıkaya'nın ifadesine ulaşıldı

2025-01-16 16:23 - Magazin

Almanya'daki Wolfenbüttel Yeşil Camii'ne 19. yüzyıldan kalma Kuran-ı Kerim hediye edildi

2025-01-20 16:47 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

Tek tekerlekli bisikletiyle Türkiye'yi gezen Azizov, Türk halkının misafirperverliğine hayran kaldı

2025-01-18 11:43 - Magazin

Romulo Cardoso, 2028 yılına kadar Göztepe'de

2025-01-22 14:22 - Spor

18 Yaş Altı Buz Hokeyi Kadın Milli Takımı'nda hedef altın madalya

2025-01-19 12:07 - Spor

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Bağcı'dan, Berlin'de ikili görüşmeler

2025-01-19 00:28 - Ekonomi

Silifke yoğurdu AB'den coğrafi işaret tescili aldı

2025-01-23 09:43 - Ekonomi

Beşiktaş son 4 maçında 3. beraberliğini aldı

2025-01-18 21:38 - Spor

İlgili Haberler

Gazze'de 203 genç, Ribat Eğitim Vakfı'nın katkılarıyla düzenlenen toplu nikahla dünya evin

22:32 - Dünya

UCM, iki yargıcının daha ABD yönetimi tarafından yaptırım listesine alınmasını kınadı

22:02 - Dünya

NATO Genel Sekreteri Rutte: Ukrayna'nın İttifak'a üyeliği pratik açıdan mümkün değil

20:45 - Dünya

İngiltere'de Filistin destekçilerine yönelik gözaltılar arttı

21:27 - Dünya

ABD'den, Uluslararası Ceza Mahkemesinin İsrail'in itirazını reddeden iki yargıcına yaptırı

20:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Son şampiyon Galatasaray, kupaya galibiyetle başladı

22:53 - Spor

Gazze'de 203 genç, Ribat Eğitim Vakfı'nın katkılarıyla düzenlenen toplu nikahla dünya evin

22:32 - Dünya

UCM, iki yargıcının daha ABD yönetimi tarafından yaptırım listesine alınmasını kınadı

22:02 - Dünya

İletişim Başkanı Duran, TDT Genel Sekreter Yardımcısı Kocaman ile görüştü

21:53 - Gündem

İngiltere'de Filistin destekçilerine yönelik gözaltılar arttı

21:27 - Dünya