?>

Güney Kore'de azledilen Yoon devlet başkanlığı konutunu boşalttı

Güney Kore'de, sıkıyönetim ilanı sonrası devlet başkanlığı görevinden azledilen Yoon Suk Yeol'un, resmi konutundan ayrıldığı bildirildi.

Dünya - 3 hafta önce

Ankara

Seul merkezli Yonhap ajansının haberine göre, resmi konutundan ayrılan Yoon, başkentin güneyindeki Acrovista kompleksindeki özel konutuna taşındı.

Taşınma sırasında yanında eşi Kim Keon Hee ile 10'dan fazla evcil hayvanı bulunan Yoon, yazılı açıklamasında, "Resmi ikametgahtan ayrılıyorum. Her şey için gerçekten minnettarım." ifadesini kullandı.

Halka hizmet vurgusu yapan Yoon, "Şimdi sıradan bir vatandaş olarak hayata döneceğim ve ulusumuza ve halkımıza hizmet etmek için yeni bir yol arayacağım." değerlendirmesinde bulundu.

Ülke basınına göre Yoon'un destekçileri ile karşıtları, özel konut yakınında toplanarak mitingler düzenledi.

Ana muhalefet aday Lee'den "paradigma değişimi" sözü

Öte yandan dün devlet başkanlığına adaylığını açıklayan ana muhalefetteki Demokrat Partinin eski lideri Lee Jae-myung manifesto yayımladı.

Güney Kore'yi "küresel sahnede ilk hareket eden ülke yapma" sözü veren Lee, "Ulusal krizi aşmalı ve geçim kaynaklarını yeniden tesis etmeliyiz." ifadesini kullandı.

Ülkenin "durmuş ekonomisini" canlandırmak istediğini dile getiren Lee, diğer ülkeleri "kopyalamak yerine liderlik üstlenmeye doğru bir paradigma değişimi" çağrısı yaptı.

Lee'nin siyasi geçmişi

2022'deki başkanlık seçimlerinde dönemin Halkın Gücü Partisi adayı Yoon Suk Yeol oyların yüzde 48,5'ini ve Lee ise yüzde 47,8'ini elde etmişti.

Nisan 2024 parlamento seçimlerinde ise Demokratik Parti yüzde 51,5'lik oyla ilk sırada yer almıştı.

Yoon'un sıkıyönetim ilanı ve azil süreci

Dönemin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024'te "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak meclisin oylamasıyla bu kararın kaldırılması ve Bakanlar Kurulunun onayıyla geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Ulusal Meclisin 14 Aralık 2024'te yaptığı oylamada azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesinin hakkında vereceği karara kadar geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştı.

Anayasa Mahkemesi, yargılamanın ardından 4 Nisan'da verdiği kararda Ulusal Meclisin azil istemini kabul ederek Yoon'un sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınmasını onaylamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Baba mesleği kalaycılığı yarım asrı aşkındır aynı dükkanda sürdürüyor

2025-04-08 15:57 - Çevre-Hayat

Milli atıcı Yusuf Dikeç, genç sporculara sponsorların hediyelerini dağıttı

2025-04-08 11:03 - Spor

Giresun'daki Çağlayan Şelalesi ilkbaharda karların erimesiyle canlandı

2025-04-08 13:13 - Çevre-Hayat

Küresel piyasalarda tarife restleşmelerinin ikinci dalgası hissediliyor

2025-04-09 09:08 - Ekonomi

İstanbul polisleri 170 araçlık kortejle kenti dolaştı

2025-04-06 16:37 - Çevre-Hayat

Borsa güne düşüşle başladı

2025-04-09 10:03 - Ekonomi

Beyaz Saray'dan İran'a: Ya müzakere edersiniz ya da bedelini ödersiniz

2025-04-08 21:37 - Dünya

Zonguldak'ta rüzgar sebebiyle dalgalar mendireği aştı

2025-04-11 14:43 - Çevre-Hayat

Birçok ilde kar etkili oluyor

2025-04-11 10:58 - Gündem

Kocaeli yılın ilk çeyreğini 5,6 milyar dolarlık ihracatla tamamladı

2025-04-09 19:59 - Ekonomi

İlgili Haberler

Uzmanlar, Hindistan-Pakistan geriliminde nükleer riskin göz ardı edilemeyeceğini vurguladı

11:17 - Dünya

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda 8 Filistinli hayatını kaybetti

10:43 - Dünya

İsrail'de Kudüs ile Tel Aviv arasındaki ormanlık alanda çıkan yangınlar 11 noktada sürüyor

10:38 - Dünya

Suriye, iç işlerine yönelik her türlü dış müdahaleyi reddettiğini açıkladı

23:19 - Dünya

ABD'de '7 bine yakın çocuğa cinsel istismar' davasında 4 milyar dolar tazminat üzerinde anlaşıldı

23:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Uzmanlar, Hindistan-Pakistan geriliminde nükleer riskin göz ardı edilemeyeceğini vurguladı

11:17 - Dünya

Emine Erdoğan'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

11:08 - Gündem

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlanıyor

11:02 - Gündem

TEKNOFEST KKTC kapılarını ziyaretçilere açtı

10:58 - Gündem

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü önlemleri

10:53 - Gündem