?>

Güneşte 4 saat kalan çocuk, ikinci derece yanıkla hastanelik oldu

Samsun'un Atakum sahilinde uzun süre güneşte kalan 7 yaşındaki Alper Bozkurt, ikinci derece yanık nedeniyle Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde tedavi edildi.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Ankara

Yozgat'ın Sorgun ilçesinden ailesiyle birlikte tatile gittiği Samsun'da sahilde uzun süre güneşte kalan 7 yaşındaki Alper Bozkurt, ikinci derece güneş yanığı nedeniyle hastanede tedavi edildi.

Samsun'un Atakum ilçesinde anne ve babasıyla denize giren 7 yaşındaki Alper Bozkurt, 4 saat boyunca yüksek sıcaklıkta güneşe maruz kaldı. Güneş kremi kullanılmadığı için vücudunda ağır yanıklar oluşan Bozkurt, tedavi için Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Yanık Tedavi Merkezine sevk edildi.

Yaşadıklarını anlatan baba Mustafa Bozkurt, "Çocuğumu, Samsun Atakum'a sahile götürdüm. Yaklaşık 4-5 saat güneşte kaldığımız için çocuk güneş yanığı oldu. Güneş kremi sürmeyi unuttuk, biraz da fazla güneşte kaldığı için bayağı yaraları oldu. Hocalarımız da ilgilendi. Şu anda durumu iyiye gidiyor." dedi.

????

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Yanık Tedavi Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Sabri Demir, güneş yanıklarının çok ağır sonuçlarının olabileceğini söyledi.

Güneş yanıklarında genelde birinci derece yanıkların beklendiğinin, bunun da kızarıklık ve ağrı şeklinde görüldüğünü anlatan Demir, "Bu çocuğumuzda ikinci derece yanığa ilerlemiş ve çok yaygın bir alan. Güneşte yandıktan 7 gün sonra bize geldi. 3 gündür yatarak tedavisini yaptık. Tedavisini tamamladık, inşallah taburcu edeceğiz." dedi.

"Yanık alanına yoğurt, salça, diş macunu sürmeyin"

Doç. Dr. Demir, sabah erken saatlerde ya da öğleden sonra güneşin yatay pozisyona geçtiği zamanlarda denize girilmesinin sağlığın korunması için daha uygun olduğunu belirtti.

Uzun süre güneşte kalınmaması ve bunun için ailelerin çocukları mutlaka uyarması gerektiğini vurgulayan Demir, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu çocuğumuz yaklaşık 4 saat güneşte kalmış. O anda ağrıyı hissetmeyebiliyor. Bunu ailelerin sağlaması, belli aralıklarla uyarmaları lazım. Güneşten koruyucu yüksek faktörlü krem kullanmaları lazım. Her şeye rağmen böyle bir yanık meydana geldiyse mutlaka bir sağlık merkezine götürmeleri lazım. Götürmeden önce de bir çeşme suyunda soğutmaları ve arkasından da nemlendirici kremler evde ne varsa öneriyoruz. Aynı zamanda yaşına göre ağrı kesici bir şurup vermelerini öneriyoruz."

Yanıklarda evde neler yapılabileceğine ilişkin bilgi veren Demir, şunları kaydetti:

"Birinci derecede yanıkta ne sürerseniz sürün bir şey yapmaz. Sadece orada çirkin bir görüntü meydana getirir ama ikinci bir derece yanığa sürülenlere bağlı enfeksiyon meydana gelebilir. Genelde yoğurt sürüyorlar. Diş macunu süreni de gördük. Bir faydası yok. Kimyasal madde olduğu için diş macunu benzeri şeyler, bunlar zarar da verebilir, yanığı derinleştirebilir. Zeytinyağı yanlış bir uygulama sayılmaz aslında nemlendirebilir. Onun dışında yoğurt ve salça yanlış uygulamalar. Onun yerine evde herhangi bir nemlendirici krem veya antibiyotikli yara merhemlerini sürebilirler."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye'yi sabırla, cesaretle, samimiyetle inşa ediyoruz

2025-08-13 16:38 - Siyaset

İstanbul'da düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 5 şüpheli tutuklandı

2025-08-08 08:23 - Asayiş

İnşaat maliyet endeksi haziranda aylık yüzde 1,37, yıllık yüzde 23,58 arttı

2025-08-11 10:48 - Ekonomi

İspanya'nın başkenti Madrid'deki Retiro parkında Filistin'e destek gösterisi

2025-08-09 16:22 - Dünya

Karaciğer nakliyle sağlığına kavuşan hastalardan "organ bağışı" çağrısı

2025-08-08 12:57 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye barış masalarının aranan aktörü haline geliyor

2025-08-08 18:32 - Siyaset

Prematüre bebekler, sağlık çalışanlarının çabasıyla hayata tutunuyor

2025-08-14 12:38 - Sağlık

Brezilya, ABD'nin tarifelerinden etkilenen ihracatçılara 5,5 milyar dolarlık kredi planını açık

2025-08-14 10:23 - Dünya

Ege Denizi'nde 4,3 büyüklüğünde deprem

2025-08-13 21:18 - Gündem

TEKNOFEST Robotaksi yarışması başladı

2025-08-10 13:43 - Teknoloji

İlgili Haberler

Tekirdağ'da karaca ve yavruları ormanda fotokapanla görüntülendi

17:08 - Çevre-Hayat

Erken teşhisle yendiği kansere karşı diğer kadınlara destek oluyor

13:02 - Çevre-Hayat

Babasından öğrendiği berberliği 62 yıldır aynı heyecanla sürdürüyor

12:58 - Çevre-Hayat

Vanlı genç kurduğu çiftlikte Yeni Zelanda ırkı etlik tavşan yetiştiriyor

12:52 - Çevre-Hayat

Anaokulu öğrencileri çevre bilincini yaşayarak öğreniyor

12:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Türkiye'nin TDT Temsilciliğine atanan Büyükelçi Ekici, güven mektubunu sundu

17:52 - Siyaset

Athletic Bilbao Kulübü Filistin'e destek için duruşunu açıkladı: "Soykırımı durdurun"

17:47 - Spor

İsrail'in ablukası nedeniyle kıtlık yaşanan Gazze’de açlıktan ölenlerin sayısı 457’ye yükseldi

17:12 - Dünya

İstanbul'da 3 adliyenin başsavcısı değişti

17:02 - Gündem

Burdur'da sahipsiz köpeğin saldırdığı kişi yaralandı

16:42 - Gündem