?>

Gümrüklerdeki tasfiyelik eşya satışından ekonomiye 1,8 milyar lira kazandırıldı

Tasfiyelik eşyaların satışı amacıyla oluşturulan e-İhale Sistemi'nden 2014 yılından bugüne kadar 35 bin 339 araç ve 23 bin 141 eşya grubunun satışı yapıldı.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara

Ticaret Bakanlığının, gümrüklerdeki tasfiyelik araç ve eşyaların ülke ekonomisine kazandırılması için hayata geçirdiği e-İhale Sistemi ile 2014 yılından bugüne kadar 35 bin 339 araç ve 23 bin 141 eşya grubunun satışı yapılırken, 1,8 milyar liranın üzerinde hasılat sağlandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, gümrükte tasfiyelik hale gelen eşya ve araçların satışı e-İhale Sistemi üzerinden yapılıyor.

Sistemden başta araçlar olmak üzere, elektronik eşya, mutfak eşyası, mobilya, tekstil ürünleri, ayakkabı, çanta ve aksesuarları satışa çıkarılıyor.

Gümrükten satış sistemini daha etkili ve yaygın hale getirmek amacıyla tasfiyelik eşya ve araçların elektronik ortamda satışlarının yapılması için oluşturulan e-İhale Sistemi mart ayında yenilendi. Kullanıcılar bu tarihten itibaren e-İhale uygulamasının yenilenmiş ara yüzünü kullanabiliyor. Güncellenen sistem, daha şeffaf ve rekabetçi hale getirilirken kullanıcı sayısı 1,3 milyonu geçti.

Sisteme, www.eihale.gov.tr adresinden, IOS ve android işletim sistemli mobil cihazlardan ve e-Devlet üzerinden erişilebiliyor.

Hasılatta artış sağlandı

e-İhale Sistemi ile 2014 yılından bugüne kadar 35 bin 339 araç ve 23 bin 141 eşya grubunun ihalesi satışla sonuçlandırılarak 1,8 milyar liranın üzerinde hasılat sağlandı.

Sistemle bu yılın 8 aylık döneminde 2 bin 359 araç ve 4 bin 766 eşya grubu ihalesi satışla sonuçlandırıldı ve 397 milyon lira hasılat elde edildi. Hasılat miktarında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artış sağlandı.

Sistem nasıl işliyor?

e-İhale Sistemi ile vatandaşların ihalelere katılmasındaki coğrafi ve mekansal kısıtlar ortadan kaldırılırken kişiler internet üzerinden araç ve eşyayı inceleme imkanına sahip oluyor. Ayrıca ihalesi yapılan eşya ve araç yerinde de görülebiliyor.

Türkiye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler sisteme ücretsiz üye olabiliyor. Eşya ve araçlar 3 gün ilanda, 3 iş günü de teklife açık tutuluyor. Ayrıca ihale ilanlarında eşyanın detaylı fotoğrafları ve açıklaması, araçlarda ise bağımsız ekspertizlerce hazırlanmış ekspertiz raporu ile beraber aracın video çekimi sisteme ekleniyor.

Katılımcıların e-İhale kapsamındaki satışlara teklif verebilmesi için sistemde ihaleye esas bedelin yüzde 10'u kadar teminatlarının olması gerekiyor. En yüksek teklifi veren katılımcı bedelini ödeyerek 10 gün içinde eşya veya aracı bulunduğu yerden teslim alabiliyor. Bu kişinin ödeme yapmaması halinde ise varsa ikinci en yüksek teklif sahibi aynı koşullarda ihaleyi kazanmış sayılıyor. İhale bedelinin yatırılmaması halinde teminatlar iade edilmiyor, bunun tekrarında ise idari yaptırım olarak kişiler belli sürelerle ihalelere katılmaktan men ediliyor.

Bakanlık çalışanları ve birinci derece yakınları e-ihalelere katılamıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Walmart'ın Litecoin ile ortaklık kurduğuna ilişkin sahte haber kripto para piyasalarını karıştırdı

2021-09-13 22:56 - Dünya

ABD'deki bir hayvanat bahçesindeki goriller Kovid-19'a yakalandı

2021-09-11 14:31 - Dünya

İran, Afganistan'a uçuşlara yeniden başladı

2021-09-15 18:02 - Dünya

Yıllıklandırılmış cari açık 11 ayın en düşük seviyesinde

2021-09-13 15:41 - Ekonomi

BDDK salgın dönemi kararlarında güncellemeye gitti

2021-09-17 20:02 - Ekonomi

Özbekistan'ın tarihi Hive şehrinde 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' etkinliği

2021-09-15 14:56 - Dünya

Kapıkule'de gümrük muhafaza ekipleri kaçakçılara geçit vermiyor

2021-09-15 17:22 - Gündem

TESK yeni ekonomi paketinden umutlu

2021-09-17 18:06 - Ekonomi

Mısır'ın 'Uşabti' heykelcikleri İzmir'de ilk kez ziyarete açıldı

2021-09-17 14:51 - Kültür Sanat

Beşiktaş ‘Devler Ligi’ne mağlubiyetle başladı

2021-09-16 01:11 - Spor

İlgili Haberler

ABD'li telekomünikasyon şirketi Verizon 13 bini aşkın çalışanını işten çıkaracak

23:58 - Ekonomi

Türkiye'de trafiğe kayıtlı elektrikli otomobil sayısı 330 bini geçti

23:52 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Umman'ın "Ulusal Gün" resepsiyonuna katıldı

22:37 - Ekonomi

Google'dan Türkiye'ye yeni Google Cloud bölgesi kapsamında 2 milyar dolarlık yatırım

20:58 - Ekonomi

Putin'in temsilcisi Dmitriyev: Avrupa, Rus gazını bırakarak 1,4 trilyon dolar kaybetti

18:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Venezuela: ABD, ülkemizi 51. eyalet yapmak istiyor

04:33 - Dünya

Trump, Brezilya'dan ithal edilen bazı tarım ürünlerini ek tarife kapsamından çıkardı

02:02 - Dünya

Ukrayna: Kupyansk kontrolümüz altında

01:43 - Dünya

ABD'de federal yargıç, Washington'a Ulusal Muhafız konuşlandırılmasını durdurdu

01:37 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beykoz'da 'Söz Gençlikte' programına telefonla bağlandı

01:22 - Siyaset