?>

Göz içi enjeksiyon tedavisiyle görme kalitesi arttı

Sarı nokta hastalığı nedeniyle görme seviyesi düşen 76 yaşındaki Fatma Boyraz, göz içine uygulanan enjeksiyon tedavisiyle tekrar net görmeye başladı.

Sağlık - 2 ay önce

Ankara

Ankara'da yaşayan Fatma Boyraz, bir süredir mücadele ettiği sarı nokta hastalığının ilerlemesi üzerine görme kaybı yaşamaya başladı. Boyraz, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Göz Kliniğinde uygulanan göz içi enjeksiyon yöntemi ile sağlığına kavuştu.

????

Yaşadıklarını anlatan Boyraz, önce sol gözünde başlayan sarı nokta hastalığının sağ gözünde de ortaya çıktığını söyledi.

Gözlerindeki rahatsızlığın görmesini olumsuz etkilediğini ve günlük işlerini yerine getirmekte zorluk yaşadığını ifade eden Boyraz, "Az görüyordum şimdi Allah'a şükür iyiyim. Yasin Hoca'nın sayesinde iyiyim. İğneler yapıldı, vitamin alıyorum. Damlalar alıyorum, onların sayesinde biraz daha iyi görüyorum." dedi.

"Akdeniz diyetinden uzaklaşılması yaşa bağlı sarı nokta hastalığını artırıyor"

Tedavi sürecine ilişkin bilgi veren Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği Eğitim Görevlisi Prof. Dr. Yasin Toklu, sarı noktanın bir yaşlılık hastalığı olduğunu, yaşa bağlı ilerlediğini ve genetik faktörlerin de hastalığın görülmesinde etkili olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Toklu, beslenmenin de sarı nokta üzerindeki etkilerine değinerek, "Yağlı beslenme, Akdeniz diyetinden uzaklaşılması yaşa bağlı sarı nokta hastalığını artırıyor. En önemli risk faktörlerinden biri de sigara kullanımı. Sigara hem bu oluşumu hızlandırıyor hem de ilerlemesine neden oluyor. Bu tip hastalarda sigara kullanımını asla istemiyoruz ve yasaklıyoruz." diye konuştu.

Sarı nokta hastalığında eskiden tedavi seçeneklerinin az olduğunu dile getiren Toklu, 2005'ten itibaren göz içi enjeksiyonlarla hastalığın ilerlemesinin durdurulduğunu, hatta görme kazanımlarının elde edilmeye başlandığını ifade etti.

Prof. Dr. Toklu, enjeksiyonların her ay yapıldığını aktararak, "Bu enjeksiyonları her ay yapıyoruz. Üç tanesini yükleme dozunda yapıyoruz mutlaka. Hastaya gerektikçe her ay kontrollerde aktivasyonuna göre enjeksiyonlara devam ediyoruz. Son zamanlarda bu enjeksiyonların daha uzun etkili olanları çıktı. Bu konuda çalışmalar oldukça başarılı. Bu ilaçlara bağlı olarak da iyi sonuçlar alıyoruz. Önceden hiçbir tedavisi olmayan hastalık artık tedavi edilebilir duruma geldi." dedi.

"Görme potansiyelini koruduk"

Sarı noktanın kuru ve yaş tipinin olduğunu anlatan Toklu, yaş tipini göz içi enjeksiyonlarla tedavi ettiklerini söyledi.

Kuru tipinde ise hastanın beslenme alışkanlıklarını değiştirdiklerini ve vitamin desteği sağladıklarını kaydeden Toklu, "Hastamıza enjeksiyon uyguladık. Son kontrolünde herhangi bir aktivasyonu olmadığını gördük. Teyzenin de görme potansiyelini koruduk. Bu da bizim için önemli bir şey. Hastalıkta ilk yıl bizim için çok önemli. 3 dozu her ay mutlaka yapıyoruz. Ondan sonra hastanın her ay kontrole gelerek enjeksiyonlarını yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD eski Başkanı Obama'nın Mamdani'yi telefonla arayarak kampanyasını övdüğü belirtildi

2025-11-02 00:08 - Dünya

ALTAY Tankı'nın kalbi yerli BATU Güç Grubu ile atacak

2025-10-29 11:12 - Teknoloji

ABD'de ek beslenme yardımlarının yeniden sağlanmasına Cumhuriyetçilerden engel

2025-11-04 10:03 - Dünya

Yapay zeka adli bilişimde fırsatlar ve riskler sunuyor

2025-11-02 14:37 - Teknoloji

İzmir'de sel senaryosuyla tatbikat yapıldı

2025-10-30 14:33 - Gündem

Genç mimar ile inşaat mühendisi babası 'meyve ormanı'ndan 20 ülkeye ihracat yapıyor

2025-11-01 13:28 - Çevre-Hayat

Trump, Güney Kore'nin nükleer enerjili denizaltı yapmasına onay verdiğini belirtti

2025-10-30 06:37 - Dünya

ABD ve Çin liderleri, Güney Kore'nin Busan şehrinde bir araya geldi

2025-10-30 06:37 - Dünya

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararının ardından pozitif seyrediyor

2025-10-30 09:13 - Ekonomi

Mbappe, "Avrupa Altın Ayakkabı" ödülünü aldı

2025-10-31 23:08 - Spor

İlgili Haberler

Yanlış ilaç ve alternatif yöntemler migreni kronikleştiriyor

13:03 - Sağlık

Bakan Memişoğlu'ndan "TÜSEB Teknoloji Transfer Ofisi"ne ilişkin paylaşım

18:18 - Sağlık

Kanserden ölümlerin fazla olduğu Ağrı'da gezici kanser tarama aracı köy yollarında

12:38 - Sağlık

"Ağız şapırdatma", "saat tıkırtısı" gibi seslere aşırı duyarlılıkta tedavi şart

12:37 - Sağlık

Sağlık çalışanları, eğitimlerle toplumun "sağlık okuryazarlığı" düzeyini arttırıyor

15:43 - Sağlık

Günün Manşetleri

Yemen hükümeti ve Husiler, 2 bin 900 esir ve tutuklunun takas edilmesi konusunda anlaştı

20:58 - Dünya

Belçika, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına müdahillik bildiriminde

20:33 - Dünya

Asgari ücret 2026 yılı için net 28 bin 75 lira olarak belirlendi

19:48 - Gündem

ABD Adalet Bakanlığı, 30 bin yeni Epstein belgesini daha yayımladı

19:42 - Dünya

Yıldıztepe Kayak Merkezi'nde kar yağışı etkili oluyor

19:32 - Gündem