?>

Görme engelli kadınlar, Kur'an-ı Kerim'i parmak uçlarıyla öğreniyor

Nevşehir'de İl Müftülüğünce açılan kursa katılan görme engelli kadınlar, Braille alfabesiyle (kabartma yazıyla) Kur'an-ı Kerim'i öğrenmenin sevincini yaşıyor.

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Nevşehir

Yaklaşık 2 yıl önce müftülük binasında açılan kursa katılan görme engelli 5 kadın, Kur'an-ı Kerim okumak için eğitim almaya başladı.

Hazırlık sürecinde boncuk ve kabartmalı kağıt parçalarıyla eğitime hazırlanan kadınlar, okumaya geçtiklerinde ise Braille alfabesiyle hazırlanan özel Kur'an-ı Kerim'i kullandı.

Kursiyerler, öğrenme sürecinde çeşitli zorluklara rağmen kararlılıkla derslere devam ederken, eğitmenler bireysel ihtiyaçları dikkate alarak özel metotlarla destek veriyor.

Kur'an-ı Kerim öğreticisi Sümeyra Karadeniz, AA muhabirine, kursiyerlerin haftada 2 gün gerçekleştirilen eğitimlere özveriyle devam ettiklerini söyledi.

???? Artık haberler size gelsin ???? Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, ???? Anlık gelişmeler için AA Canlı

Elif-Ba eğitiminin görme engelliler için tamamlanma sürecinin yaklaşık 1 yıl olduğunu anlatan Karadeniz, şöyle konuştu:

"Görme gibi bir nimete sahipken dahi Kur'an-ı Kerim'i okumanın zorlukları var. Hiç görmeden parmaklarıyla Kur'an-ı Kerim okumak ise çok daha zor. Kursiyerlerimiz yaşları ilerlediği ve okuma yazma da bilmediklerinden zorluk çekebiliyorlar. Zorluklara rağmen azmi ve gayreti olan öğrencilerimiz Kur'an öğrenmeyi başarabiliyor. Buraya da mutlu olarak geliyor. Sadece Kur'an-ı Kerim okumak için değil, aynı zamanda sosyal bir ortam oluşturmuş oluyoruz çünkü görme engelli oldukları için evlerinden çıkıp sosyal ortamlara katılımları zor. Bazen parmaklarının hissetmeme durumu olduğunda ara vermeyi teklif ettiğim zaman devam etmek istiyorlar."

"Okumayı ve öğrenme duygusunu herkes yaşamalı"

Kursiyerlerden 42 yaşındaki Ayşe Türk de derslere katıldığında öğrenme sürecinin zorluklarına rağmen kendisini mutlu hissettiğini dile getirdi.

Sürecin zor olduğunu ama gayret etmekten vazgeçmediğini ifade eden Türk, "Öğrenmek için daha da çabalayacağım. Okumayı ve öğrenme duygusunu herkes yaşamalı. Evde boş vakit geçirmektense burada uğraşmak beni daha çok rahatlatıyor. Hocamız çaba göstermeseydi biz halen evde oturuyor olacaktık." diye konuştu.

Kursiyerlerden 26 yaşındaki Nazlı Zorlu ise harflere ilk dokunduğunda zorlandığını ancak aksatmadan devam ettiği eğitimlerle başarıya ulaştığını kaydetti.

Zorlu, "Kendimi çok mutlu hissediyorum. Kur'an-ı Kerim'i okuduğum an sanki dünyaların benim olduğunu hissediyorum." dedi.

24 yaşındaki Eda Zorlu da ailesinin ve hocasının çabalarıyla Kur'an-ı Kerim'e geçmek üzere olduğunu belirterek, "Kur'an-ı Kerim'e geçmeme az kaldı. 2 yıl önce boncuklarla ve tablet kabartma kağıtlarıyla başladım. Kendimi çok iyi hissediyorum. En büyük hayalim hafız olmak." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Leylekler tarihi türbenin çatısını mesken tuttu

2025-04-20 11:57 - Çevre-Hayat

Bakan Bak, Rusya'da voleybol finalini izledi, şampiyon takıma kupasını verdi

2025-04-19 21:12 - Spor

Elazığ'da 3 ilkokul öğrencisi Uluslararası Matematik Yarışması'nda birinci oldu

2025-04-19 15:17 - Çevre-Hayat

Şehit eşinin hatırasını kişisel eşyalarıyla yaşatıyor

2025-04-20 12:42 - Çevre-Hayat

Özgül ebe 42 yıldır anne adaylarının sevincine ortak oluyor

2025-04-20 12:13 - Çevre-Hayat

TFF Merkez Hakem Kurulu, nisan ayı hakem kampını düzenledi

2025-04-19 12:08 - Spor

ABD Başkanı Trump'tan "İran sorununu çözeceğim" mesajı

2025-04-14 20:37 - Dünya

Merkezi Kayıt Kuruluşu yılın 1. çeyrek performansını paylaştı

2025-04-17 14:17 - Ekonomi

Türkiye son 35 yılın en kurak mart ayını yaşadı

2025-04-20 11:22 - Çevre-Hayat

Taksim metro istasyonu ile Taksim-Kabataş Füniküler Hattı 17.00'den itibaren kapatılacak

2025-04-19 15:23 - Çevre & Seyahat

İlgili Haberler

Orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Sarıyıldız'ın diploması ailesine teslim edildi

15:32 - Çevre-Hayat

Mersin'de çevre duyarlılığı oluşturan Aras, yaşıtlarıyla ağaçlık alanı temizledi

14:38 - Çevre-Hayat

Down sendromlu Enes, Kur'an kursunun neşesi ve ilgi kaynağı oldu

14:07 - Çevre-Hayat

Güçlerini birleştiren 9 kadın, kurdukları işletmede yöresel yemekler hazırlıyor

13:28 - Çevre-Hayat

Hatay'da 6 yılda 984 kişi Yeşilay Danışmanlık Merkezi sayesinde bağımlılıktan uzaklaştı

13:22 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İçişleri Bakanlığınca Suriyelilerin gönüllü geri dönüşlerini konu alan kısa film hazırlandı

16:53 - Gündem

AB Komisyonu uçak yolculuklarında sıvı miktarı sınırının kaldırılmasının yolunu açtı

16:48 - Dünya

Ukrayna: Rusya'da bir dizi önemli tesise saldırılar düzenlendi

16:43 - Dünya

Kimya sektörü temmuzda 3,4 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdı

15:42 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan dış ticaret verilerine ilişkin paylaşım

15:37 - Ekonomi