?>

Görme engelli arkadaşları için 'akıllı baston' tasarladılar

Kayseri'de Talas Belediyesi e-Spor Arena ve İnovasyon Merkezi'ndeki ortaokul öğrencileri, görme engelli arkadaşları için mobil uygulamaya bağlanan "akıllı baston" tasarladı

Teknoloji - 2 ay önce

Kayseri

Merkezde kurs gören 6. sınıf öğrencisi Faruk Emin Göksu, 7. sınıf öğrencileri Hudeyfe Obaydioğlu, Hosni Attalah, Ahmet Yusuf Sönmez ve 5. sınıf öğrencisi Elif Ceylin Şan, oyun oynadığı sırada görme engelli arkadaşları Ali'nin yere düştüğünü görünce arkadaşları için yeni bir baston yapmak istedi.

Fikirlerini merkezdeki öğrencilerden sorumlu elektrik elektronik mühendisi Yusuf Furkan Köse'yle paylaşan öğrenciler, çalışmalara başladı.

Köse ve öğrencilerden oluşan teknoloji takımı, diğer bastonlardan farklı olarak mobil uygulamaya bağlanan, titreşimli ve aynı zamanda uygulama üzerinden engelli bireylerin yakınlarına bildirim gönderen "Daha Özgür Adımlar İçin Akıllı Destek Projesi"ni geliştirdi.

Projeleriyle Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST KKTC'ye katılan öğrenciler, Sosyal İnovasyon Yarışması'nın alt kategorisi olan TÜBİTAK Sunum Ödülleri'nde üçüncülük elde etti.

Elektrik elektronik mühendisi Yusuf Furkan Köse, çocukların sıfırdan eğitim alarak teknoloji takımına seçildiğini söyledi.

Görme engellilerin sorunları üzerine düşünerek baston tasarladıklarını anlatan Köse, şöyle konuştu:

"Tasarladığımız baston, diğer bastonlardan farklı olarak herhangi bir engel anında hem sesli hem de titreşimli uyarı veriyor. Buradaki amacımız, bu bastonu mobil uygulamayla entegre çalıştırabilmek. Baston görme engelli bireyin ailesine bilgi verirken, bireyin kulağına bu olayı anlatıyor. Çocuğumuz herhangi bir yere gittiği zaman ailesi onu takip edebiliyor, konumundan bulabiliyor. Yaşadığı o anki sıkıntıyı, zorluğu aktif bir şekilde uygulama üzerinden takip edebiliyor."

Köse, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın'a, Talas Belediyesi e-Spor Arena ve İnovasyon Merkezi'ne verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.

"Arkadaşımızın canının acımasına hiçbirimizin gönlü el vermedi"

Takım kaptanı 6. sınıf öğrencisi Faruk Emin Göksu da TEKNOFEST KKTC'de aldıkları ödülün, gelecekte şekillenen kariyerlerine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

"Akıllı Baston" projesinin nasıl ortaya çıktığını anlatan Göksu, "Bizim görme engelli arkadaşımız Ali var. Ali bir gün bizimle oyun oynarken düştü. Arkadaşımızın canının acımasına hiçbirimizin gönlü el vermedi. Biz de 'Neden Ali için bir teknoloji geliştiremiyoruz' dedik. Proje için hep birlikte çalıştık, çabaladık, emek sarf ettik." diye konuştu.

Bastonla ilgili bilgi veren Göksu, şunları kaydetti:

"Görme engelli birey altta bulunan butonu yere değdirdiğinde titreşim vermeye başlıyor. 50 santimetreden daha kısa bir mesafe algılandığında sistemin kendi titreşim motorları, sesli uyarı ve ışık duyuru sistemleri birbirine senkronize olarak ses ve titreşim oranında artma göstermektedir. Bu şekilde tizleşen ve aralıksız artan ses sensörlerimiz sayesinde görme engellilerin rahat bir şekilde uyarılmasını sağlıyor.

IoT (nesnelerin interneti) ve GPS sistemiyle görme engelli bireyler olmaması gereken bir yerde bulunduğu zaman uygulama üzerinden telefona bağlanabilir ve aile yakınlarına uyarılar verilebilir. Projedeki amacımız görme engelli arkadaşımız Ali'nin mutluluğuydu. Buna vesile olduğumuz için çok mutluyuz."

"Ali bastonu ilk kullandığında çok mutlu oldu"

Projede tasarım ve programlamadan sorumlu 7. sınıf öğrencisi Hudeyfe Obaydioğlu ise "Ali, saklambaç ve benzeri oyunlarda bizimle oynarken zorlanıyordu. Biz 5 arkadaş beraber toplandık, düşündük. Projeyi bulduktan sonra hocamıza sunduk. Onunla birlikte yaptık ve hazırladık. Ali bastonu ilk kullandığında çok mutlu oldu. Artık bizimle daha rahat bir şekilde oynayabiliyor, etrafa çok rahat bir şekilde uyum sağlayabiliyor. Ona yeni bir baston hediye edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ezan okuma yarışması birincisi Emir Kayra'nın hayali Ayasofya'da görev yapmak

2025-05-06 14:23 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446

AK Parti Sözcüsü Çelik: Kim ne derse desin Ada'da iki egemen devlet var

2025-05-05 20:18 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerji arz güvenliği her devlet için bir beka meselesine dönüşmüştür

2025-05-07 18:18 - Siyaset

Friedrich Merz, Almanya'nın yeni başbakanı oldu

2025-05-06 18:18 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Biz, sizlerin Türk milletinin kopmaz ve ayrılmaz bir parçasıyız

2025-05-04 19:12 - Siyaset

Devlet himayesindeki çocukları konu alan diziden etkilenip iki kardeşe yuva oldular

2025-05-07 12:43 - Çevre-Hayat

Erzurum'un plaka koduna atıfla 5.5.2025’te 25 nikah kıyıldı

2025-05-05 16:37 - Magazin

Basketbolda Tosyalı İskenderun, Avrupa Kupası ön eleme turunda A Grubu'nu şampiyon bitirdi

2025-05-06 17:45 - Spor

CHP Genel Başkanı Özel'e saldıran şüpheli tutuklandı

2025-05-06 13:43 - Gündem

Erzincan'da engelli kişinin askerlik hayali gerçekleştirildi

2025-05-07 23:37 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Milli Yetkinlik Hamlesi Kapsül Programı başvuruları başladı

17:17 - Teknoloji

SSB Başkanı Görgün: Yerli ve milli üretim teknolojilerimiz masada da güçlü bir duruşun teminatıdır

16:52 - Teknoloji

NATO Savunma Bakanları, ittifakın ilk "Ticari Uzay Stratejisi"ni onayladı

15:48 - Teknoloji

Almanya’da otomobil şirketleri yazılımda teknoloji devleriyle rekabet için anlaştı

15:33 - Teknoloji

Türk teknoloji şirketinin uzaydaki varlığı artıyor

14:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Siyasi parti mali denetimleri Resmi Gazete'de

01:53 - Gündem

İsrail, İran'dan gönderildiğini öne sürdüğü 2 İHA'yı düşürdüğünü iddia etti

01:37 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile bir araya geldi

00:58 - Siyaset

Benfica, Kulüpler Dünya Kupası'nda Bayern Münih'i tek golle geçti

00:53 - Spor

İstihbarat raporuna göre ABD, İran'ın nükleer programını yok edemedi

00:08 - Dünya