Gordion'da 'Midas'ın kulakları eşek kulakları' sözü 3 bin yıl sonra yeniden yankılandı

Ankara Devlet Opera ve Balesi, yeni sezonun açılışını, bir efsaneden uyarlanan ve Türk opera tarihinin kilometre taşlarından sayılan "Midas'ın Kulakları" eseriyle yapacak.

Magazin - 3 yıl önce

Ankara

Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) "Midas'ın Kulakları" operasını Frigya Kralı Midas'ın şehri Gordion'da sahneleyecek.

Yüzyılları aşarak bugüne ulaşan efsaneye göre, Apollon tarafından kulakları eşek kulaklarına dönüştürülen Midas, Frigya'nın başkenti Gordion'da yaklaşık 3 bin yıl sonra adeta yeniden hayat bulacak.

Yeni sanat sezonunu Ferit Tüzün'ün 1960'ların sonunda bestelediği "Midas'ın Kulakları" adlı satirik operayla karşılamaya hazırlanan ADOB, yoğun bir çalışma yürütüyor.

Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Gordion Antik Şehri'nde açık hava sahnesi kurulurken, sanatçılar da provaları salgın önlemleri kapsamında gerçekleştiriyor.

Rejisörlüğünü Zeynep Çele Tamer, koreografisini Deniz Alp'in üstlendiği, dekorları Talat Ayhan, kostümleri Gazal Erten, ışık tasarımı Fuat Gök'e ait eserde, Eralp Kıyıcı, Cem Beran Sertkaya, Umut Kosman, Durukan Ordu, Mehmet Yılmaz, Yiğitcan Tatlıoğlu, Vedat Dalgıran, Erdem Baydar, Can Kocaay, Veysel Barış Yanç, Emre Akkuş ve Emrah Sözer başlıca rolleri üstlendi.

Prömiyeri 17 Eylül Cuma günü yapılacak eser, 18 Eylül Cumartesi de Ankaralı sanatseverlerle buluşacak.

"Bu dev eseri, sezonun başında yapmaktan mutluluk ve onur duyuyoruz"

ADOB Sanat Yönetmeni ve Müdürü Feryal Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgını döneminde seyirciye duydukları özlemi dile getirdi.

Yeni sanat sezonunun başlamasından çok mutlu olduklarını ve her şeyin daha iyiye gideceğine inandıklarını belirten Türkoğlu, "Tüm halkımız, aşılarını olursa biz de sanatımızı devam ettirip seyircimizle beraber olacağız." dedi.

Sanat sezonunda sahneye koyacakları ilk eserinin "Midas'ın Kulakları" olduğunu anlatan Türkoğlu, "Eseri Gordion'da, Midas'ın kendi krallığının olduğu yerde sahneleyeceğiz. Bunun için hummalı bir çalışmamız var." diye konuştu.

Türkoğlu, Gordion Müzesi'nin yanında kurdukları açık hava sahnesinde, orkestra, bale, koro ve teknik ekipten oluşan 300 kişilik kadroyla eseri sanatseverlerle buluşturacaklarını söyledi.

Ferit Tüzün'ün bestelediği "Midas'ın Kulakları"nın Türk opera tarihinin kilometre taşlarından biri olduğunu vurgulayan Türkoğlu, "Çok güzel bir eser. Ferit Tüzün çok önemli bir bestecimizdir. Kendisini çok genç kaybettik. Keşke daha çok yaşasaydı ve bizlere güzel eserler kazandırsaydı. Midas'ın Kulakları gibi dev bir eseri, sezonun başında yapmaktan büyük bir mutluluk ve onur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkoğlu, eseri izlemek için Polatlı'ya gitmek isteyen sanatseverler için ulaşım hizmeti sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Eserin öyküsü

Ferit Tüzün tarafından 1966-1969'da bestelenen "Midas'ın Kulakları" ilk kez 1969'da İstanbul Kültür Sarayı'nda, İstanbul Devlet Opera ve Balesince sergilendi.

Tüzün, 1977'de atandığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü görevini yürütürken, eseri tekrar gözden geçirerek, 15 Ekim 1977'de ADOB'ta sahneye koydu. Sezon açılışına eseri yetiştiren Tüzün, ilk gösteriminin yapıldığı tarihten 6 gün sonra geçirdiği kalp krizi sonucu 48 yaşında yaşamını yitirdi.

"Midas'ın Kulakları" efsanesi

"Midas'ın Kulakları" efsanesine göre, Kır Tanrısı Pan ile Yunan Tanrısı Apollon arasında yapılacak müzik yarışmasında kimin iyi olduğu yönündeki kararı Kral Midas verecektir. Midas'ın oyunu Pan adına kullanması üzerine Apollon öfkelenir ve Midas'ın kulaklarını eşek kulaklarına çevirir.

Eşek kulaklı Midas, bu sırrı sadece berberiyle paylaşmak zorunda kalır. Berber, Midas'ın sırrını tutacağına yemin etmiştir fakat artık Midas'ın kulaklarını düşlerinde görmeye, gece gündüz onları sayıklamaya başlar.

Midas'ın sırrını daha fazla taşıyamayacağını anlayınca gidip bir kuyunun içine bağıra bağıra "Midas'ın kulakları, eşek kulakları" diye haykırır ve rahatlar. Ancak kuyu sulara, sular sazlara, sazlar herkese bu sırrı fısıldar ve herkes Midas'ın kulaklarının eşek kulakları olduğunu öğrenir.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü astrolog Yasemin Türen; Astroloji hayatımın odak noktası

2021-09-09 23:07 - Magazin

Adam olacak çocuk; Ensar Demircan ilk sinema filmi ile beyaz perdede

2021-09-07 21:39 - Magazin

Stadyumlara girişte yeni dönem

2021-09-04 17:17 - Spor

Posta güvercinlerine 'Güvercin Oteli'nde 5 yıldızlı bakım

2021-09-10 15:38 - Gündem

Yazar Halil Pehlivan, "Ölüler Üşür mü" kitabının geliriyle Afrika'da su kuyusu açtıracak

2021-09-09 15:43 - Kültür Sanat

Yavuz Ağıralioğlu, Sıla Festivali'nde Ermenek esnafını ziyaret etti

2021-09-03 22:00 - Gündem

Türkiye'de ilk kez yapılan 'atopik dermatit' araştırmasının sonuçları paylaşıldı

2021-09-09 19:31 - Gündem

Edirne Sarayı'ndaki caminin kalıntılarına ulaşıldı

2021-09-05 15:11 - Kültür Sanat

17. TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları başladı

2021-09-04 15:26 - Teknoloji

Galatasaray'ın UEFA Avrupa Ligi kadrosu belli oldu

2021-09-03 18:31 - Spor

İlgili Haberler

'Rüzgarın evi Foça' sörf tutkunlarını bekliyor

12:07 - Magazin

Gaziantepli kadınlar coğrafi işaretli 'yağlı köfte'yi yapmak için zamanla yarıştı

11:58 - Magazin

Kütahya'daki darbuka kursuna katılanlar ritimle stres atıyor

11:47 - Magazin

Deprem mağduru çocuklara şeker tadında projeler -Selçuk Aka, magazin dünyasından yazdı-

09:33 - Magazin

Dünyanın en uzun baget ekmeği rekoru Fransa'da kırıldı

18:18 - Magazin

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Etiyopya Cumhurbaşkanı Wirtu'yu kabul etti

18:08 - Gündem

Türkiye ile Azerbaycan arasında 11. Dönem KEK Protokolü imzalandı

17:52 - Ekonomi

Bakan Şimşek, Türkiye'nin ekonomi programının başarıyla uygulandığını bildirdi

17:48 - Ekonomi

İstanbul'da üniversite öğrencileri İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto

17:43 - Gündem

Kuzey Makedonya'nın Ankara Büyükelçisi Manasijevski, Samsun TSO'yu ziyaret etti

17:38 - Gündem