?>

Gönül ateşiyle terbiyelediği kamışları ilahi aşkın sesine dönüştürüyor

Konya'da, gönlüne düşen tasavvuf ateşiyle 40 yıldır ney üfleyen Ali Erol, icrasının yanında sazlıklarda yetişen kamışları da çeyrek asırdır maharet ve ince işçilikle ilahi aşkın sesine dönüştürüyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Konya

Lise çağlarında öğretmeninde gördüğü neye karşı ilgi duyan Erol, üstatlarından önce ney üflemeyi ardından da yapımını öğrendi.

Yaklaşık 25 yıldır atölyesinde ney üreten sanatçı, sazlıklardan getirttiği ya da kendi topladığı özel kamışları dükkanında üç yıl kurumaya bırakıyor.

Dokuz boğumdan oluşan kamışlar, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından önce şekillendirilip içi boşaltılıyor, ardından belli ölçülerde yedi nota deliği açılıyor. Son olarak parazvaneleri ve manda boynuzundan yapılan başparesi takılan kamış, akortlanarak neye dönüşüyor.

Sabır gerektiren uzun bir sürecin ardından kamışı "nefes"e dönüştüren Erol, imal ettiği neyleri hem yurt içine hem de yurt dışına gönderiyor.

Konyalı 58 yaşındaki neyzen ve ney ustası Ali Erol, AA muhabirine, lise öğrencisiyken sesinden çok etkilendiği neyden 40 yıldır ayrılamadığını söyledi.

Ney yapmadan önce üflemeyi öğrendiğini belirten Erol, "Lisede müzik öğretmenimizin üflediği ney beni büyüledi. Adeta içimi yaktı, kavurdu. Sonra bir arayışa girdim. İlk defa neyim olduğunda yaşadığım heyecanı hiç unutmuyorum. Neyi aldım, kucağıma bastırarak eve koştum." diye konuştu.

Tabiattaki milyonlarca kamıştan "neylik" olanı bulmanın zor bir iş olduğunu kaydeden Erol, uygun kamışın pişirilerek olgunluğa ulaştırıldığını ve ateşle yola getirilerek eğriliğinin giderildiğini anlattı.

Erol, yaklaşık 25 yıldır atölyesinde ürettiği neyleri, yurt içi ve yurt dışına gönderdiğini anlattı.

"Mükemmel ney, mükemmel insana benzer"

Neyin insana benzerliğine ve yapımının zahmetli olduğuna dikkati çeken Erol, şöyle konuştu:

"İnsan nasıl ruhlar aleminden yer yüzüne gönderiliyorsa, ney de kamışlıktan, ailesinden koparılarak geliyor. Yalnızlığa terk edilerek kuruyor ve benzi soluyor. Sonra bir usta el dokunarak içini boşaltıp, bağrını delip fazlalıklardan arındırıyor. İnsan da bu şekilde eziyetlere maruz kalır ve ona da bir mürşid-i kamil dokunursa ondan da güzel sesler, nameler gelir anlamında, ney insana benzetilmiştir. Hakikaten mükemmel bir neyden çok güzel sesler geldiği gibi mükemmel insandan da çok güzel ifadeler zuhur edebilir."

Neyle uğraşanların daha ılımlı bir ruh yapısına sahip olduğuna değinen Erol, "Neyle uğraşan, kırmızı ışıkta geçmez, aceleci olmaz. Ney insana sabretmeyi öğretir." diye konuştu.

Dünyanın birçok ülkesinde sema programları düzenlediklerini ve her programdan sonra insanların büyük ilgisiyle karşılaştıklarını vurgulayan Erol, şöyle devam etti:

"Yanımıza gelen insanlar 'O ses bundan mı çıkıyor. Nasıl bir ses, çok etkilendik.' diyor. Dinleyicilerden 'Kendimi cennette hissettim.' gibi ifadeler de duyduk. Gerçekten ney, insanın yüreğindeki külleri savurup ulvi duygularını açığa çıkarıyor. Bu yolla araştırıp İslamiyet'i bulanlar da var. Tabii ki hidayet Allah'ın vermesiyle olacaktır. Cenabıhak küçücük bir örnekle de insanları Müslüman edebilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Azerbaycanlı avukat Kerimli: 27 yıl önce burslu olarak geldi, bugün Türkiye'de vatandaşların haklarını savunuyor

2021-04-11 08:33 - Özel Haber

Bayburt'un ödüllü müzesi 'Baksı' sıra dışı sergileriyle adından söz ettiriyor

2021-04-11 15:16 - Kültür Sanat

'Elmacı Dede'den Suriye sınırındaki askerlere destek

2021-04-12 16:56 - Çevre-Hayat

Bolu'daki Gölköy Barajı'nda su seviyesi yüzde 75'e yükseldi

2021-04-13 13:56 - Ekonomi

Savunma sanayisi TCG Anadolu'yu göreve hazırlıyor

2021-04-13 17:12 - Ekonomi

Kremlin: Ukrayna’nın doğusunda kimse savaşa gitmiyor

2021-04-11 18:41 - Dünya

Hollanda’da bir camiye 'Müslümanlar diri diri yakılmalıdır' yazılı tehdit mektubu gönderildi

2021-04-09 18:21 - Dünya

ABD'deki Maarif Okulunun yeni binası tanıtıldı

2021-04-11 12:17 - Gündem

OPEC: Küresel petrol talebi günlük 6 milyon varil artacak

2021-04-13 20:37 - Dünya

Beşiktaş, Vodafone Park'taki 5. yılını kutluyor

2021-04-10 15:03 - Spor

İlgili Haberler

Afyonkarahisar'da 45 yıllık demirci ustasına "Yılın Ahisi" ödülü verildi

19:43 - Çevre-Hayat

Duhok’taki üzüm yetiştiricileri yüzden fazla çeşit üzümle sofraları tatlandırıyor

16:37 - Çevre-Hayat

Türk simidi ve çayı, "Anadoludakiler" projesiyle Times Meydanı'na taşındı

14:48 - Çevre-Hayat

Kızı için mutfağa giren anne açtığı restoran ve markette glütensiz lezzetler tattırıyor

13:48 - Çevre-Hayat

Yeşilay ile bağımlılıktan kurtularak hayatında yeni sayfa açtı

13:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistin Devleti'ni tanıyan Batılı ülkeleri hedef aldı

01:07 - Dünya

UEFA Avrupa Ligi'nin ilk haftası 9 maçla başladı

00:23 - Spor

Fenerbahçe'den UEFA Avrupa Ligi'ne tatsız başlangıç

00:17 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' sözü, Times Meydanı'ndaki ekranlarda

23:39 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vietnam Devlet Başkanı Luong Cuong ile görüştü

23:33 - Siyaset