?>

Göçerlerin zorlu mesaisine düğün molası

Hayvanlarına verimli otlaklar bulmak için yılın farklı dönemlerinde göç etmek durumunda kalan ve yaşamlarını kurdukları kıl çadırlarda geçiren göçerler, düğünlerini de burada yapıyor.

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

ŞANLIURFA

Hayvanlarına verimli otlaklar bulmak için yılın farklı dönemlerinde göç etmek durumunda kalan ve kışı Şanlıurfa'daki çadırlarında geçiren göçerler, düğünlerini de çadır kurdukları bölgede gerçekleştiriyor.

Eğitim, sağlık, teknoloji ve sosyal hayat bakımından kısıtlı imkanlarla yaşayan göçerlerin zamanı, zorlu yolculuklarla geçiyor.

Sürekli yer değiştirmek zorunda kaldıkları için çocuklarının büyük bölümü hiç okula gidemeyen göçer aileler, yoğun iş temposu nedeniyle hayvanlarının başından ayrılmıyor.

Düğünlerini de bu nedenle bölgede yapmak durumunda kalan aileler, davul, zurna ve müzik eşliğinde halay çekerek, eğlenmeye çalışıyor.

Kışı Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde kurdukları çadırlarda geçiren Turan ailesi de 30 yaşındaki oğulları Mahmut'un düğününü geleneklere uygun olarak söz konusu bölgede yaptı.

Diğer göçer ailelerin de katıldığı etkinlikte, Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde eğlenme imkanı bulan besiciler, bu sayede bir nebze olsun rahatlama imkanına kavuştu.

Yeni çift için çadır kuruldu

Konuklara yöresel yemeklerin ikram edildiği düğünde, yeni çift için çadır kuruldu. Takı törenin ardından gelin, geleneklere uygun olarak, su dolu şişe, yumurta ve narı yere vurup kırdıktan sonda Kur'an-ı Kerim'in altından çadırına girdi.

Damadın babası Seydi Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadırda doğup büyüdüğünü ve hayvanları için sürekli göç etmek durumunda kaldığını anlatarak, "Daha önce de 7 çocuğumu bu şekilde evlendirdim. O dönem neredeysek düğünü de orada gerçekleştiriyoruz. En son oğlum Mahmut kalmıştı. Bugün de onun düğününü yaptık. Hava güneşli olduğundan zorluk yaşamadık. İnsanlar dışarıda eğlendi. Yağmur yağsaydı sıkıntı yaşardık." dedi.

Muhabir: Halil Fidan

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Sporda olduğu gibi teknolojide de gençlere yatırım yapıyoruz'

2017-12-08 20:32 - Spor

Ev sahibi kiracı kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 7 yaralı

2017-12-04 04:02 - Asayiş

Ürdün Kralı II. Abdullah Türkiye'ye gelecek

2017-12-04 22:02 - Dünya

Orta Asya'nın incisi: Özbekistan

2017-12-03 15:47 - Dünya

Bir haftada 20 terörist etkisiz hale getirildi

2017-12-08 22:02 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin bu akşam telefon görüşmesi yapacak

2017-12-07 19:47 - Siyaset

CHP'ye sızdırılan kripto FETÖ'cü hakkındaki iddianame kabul edildi

2017-12-04 13:32 - Gündem

Prostat kanserinin tedavisinde 'immünoterapi' dönemi

2017-12-07 17:02 - Sağlık

Kayı Boyu kadınları Erdoğan'a pekmez götürdü

2017-12-04 14:02 - Gündem

Kış depresyonu abur cubur tüketimini arttırıyor

2017-12-04 14:32 - Sağlık

İlgili Haberler

Terkos Barajı'nda suyun bazı bölümleri yeşile büründü

22:18 - Çevre-Hayat

Ağrı Dağı'nda kar yağışı etkili oldu

18:48 - Çevre-Hayat

Sagalassos'a gelen turistler kadınların el emeği ürünlerine de ilgi gösteriyor

14:23 - Çevre-Hayat

Ağlara erken takılan hamsi balıkçının yüzünü güldürdü

13:03 - Çevre-Hayat

Yozgatlı kadın, devletin hibe desteğiyle yeniden hayvancılığa başladı

12:22 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kocaeli'de lojistik deposunda çıkan yangına müdahale ediliyor

06:48 - Gündem

Eski Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'ya darbe girişimi suçundan 27 yıl 3 ay hapis cezası veri

03:03 - Dünya

Futbolda birinci transfer dönemi bugün bitiyor

01:37 - Spor

Trump'tan Rusya'nın Polonya hava sahasını ihlal etmesine 'hata olmuş olabilir' yorumu

01:28 - Dünya

İsrail’in Yemen'in başkenti Sana ile Cevf kentine hava saldırılarında ölü sayısı 46'ya çıktı

01:22 - Dünya