Göçer ailelerin yaylalardaki yükünü çocuklar da omuzluyor

Batman'dan gelerek Hakkari'deki Cennet Cehennem Vadisi'nde bulunan yaylalarda konaklayan göçer ailelerin çocukları, hayvan otlamadan su taşımaya kadar birçok işte çalışarak anne ve babalarının yükünü omuzluyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Hakkari
Göçer ailelerin yaylalardaki yükünü çocuklar da omuzluyor
Serin havası, soğuk su kaynakları ve verimli otlaklarıyla öne çıkan Hakkari'deki yüksek rakımlı yaylalar, yaz mevsiminde çevre il ve ilçelerden gelen göçer aileler ile binlerce hayvana ev sahipliği yapıyor.
Yaz aylarında hayvanlarını otlatmak için Batman'dan sürüyle Türkiye'nin en yüksek ikinci zirvesi olan 4 bin 135 rakımlı Uludoruk ile buzulların yer aldığı Cennet Cehennem Vadisi'ndeki yaylalara gelen göçerler, burada kurdukları çadırlarda yaklaşık 4 ay konaklıyor.
Sosyal hayatın imkanlarından uzakta doğayla iç içe bir yaşam süren çocuklar da bu süreçte ailelerinin en büyük yardımcısı oluyor.
????
Karnelerini aldıktan sonra ailelerinin yanına gelen çocuklar, kuzuların otlatılmasından hayvanların sağım işlemine, ev işlerinden su taşımaya kadar birçok işe el atarak anne ve babalarının yükünü hafifletiyor.

Çocuklar, çeşitli oyunlar oynayarak eğlenmeyi de ihmal etmiyor.

"Çocuklar okullar kapandıktan sonra yanımıza geldi"

Göçerlerden Tayyip Yalçın, yaz mevsimini geçirmek için kentteki yaylaya geldiklerini, yaklaşık 4 ay kaldıktan sonra memleketlerine döneceklerini söyledi.

Geçimlerini hayvancılıkla sürdürdüklerini belirten Yalçın, şunları kaydetti:
"Göçer hayatı zor ama artık alıştık. Gece gündüz dağın başındayız. Koyunlara bakıyoruz, onları sağıyoruz. Otlatmaya götürüyoruz. İşimiz bu. Bizim oraların havası çok sıcak. Burası serin, suyu fazla, otu verimli. Peynir yapıp satışa sunuyoruz. Kuzuları da büyüttükten sonra satıyoruz. Çocuklar da okullar kapandıktan sonra yanımıza geldi. Onlar da bize yardımcı oluyorlar. Su taşıyorlar, odun topluyorlar, çobanların yemeğini götürüyorlar, onlara yardım ediyorlar. Sezon bittikten sonra yaklaşık 2 aylık yolculuğumuz başlayacak."
Şeyhmuz Yalçın da hayvanları otlatmak için ilkbaharda kente geldiklerini dile getirerek, "Yaz mevsiminde havalar çok sıcak olduğu için Batman'da kalamıyoruz. Buralara geliyoruz. Buradaki yaylalar çok güzel. Suyu, otlağı güzel. Halen bazı yerlerde kar var. Elde ettiğimiz sütten peynir yapıp satıyoruz. Çocuklarımız da bu süreçte bize yardımcı oluyor." ifadesini kullandı.

"Okullar açılmadan önce döneceğiz"

Yalçın'ın torunu 6. sınıf öğrencisi Fatma Yalçın da eğitim-öğretim sezonunda okula gittiğini, yazın da yaylaya geldiğini anlattı.
Ailesiyle yaylada zaman geçirdiğini belirten Yalçın, "Burada dedem, amcam ve babamlar var. Onlarla buraya geliyoruz. Hasta olan koyunların yanında kalıyoruz. Onları otlatıyoruz. Burada annemize, babamıza yardımcı oluyoruz. Yaylaya alıştık. Zaman güzel geçiyor. Genelde kuzulara, koyunlara bakıyoruz. Bu işi genellikle babam ve ağabeyim yapıyor. Ben de ablamlara yardım ediyorum. Hayatımız bu şekilde geçiyor. Okullar açılmadan bir hafta önce döneceğiz. Okul için hazırlık yapacağız." diye konuştu.

Yalçın'ın torunu 13 yaşındaki Harun Yalçın ise "Koyunların, kuzuların yanına gidiyoruz. Eşeğe biniyoruz. Sabah uyandıktan sonra koyunların sağılmasına yardımcı oluyoruz. Sonra kuzuların yanına gidiyoruz. Oyun oynuyoruz. Öğrenciyiz. Kışın Batman'dayız, yazın da buralara geliyoruz." sözlerini sarf etti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan'ı resmi törenle karşıladı

2025-07-16 15:48 - Siyaset

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Egemen eşitliğimiz kabul edilmeden müzakere sürecine geçilmeyecek

2025-07-19 00:38 - Dünya

Gaziantepli Kıbrıs gazisi, Rumların kadın ve çocuklara yaptığı zulmü unutamıyor

2025-07-20 13:23 - Gündem

Yurt genelinde bu hafta 'fön' rüzgarları etkili olacak

2025-07-20 17:23 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü

2025-07-18 18:48 - Siyaset

OPEC’in ham petrol üretimi haziranda günlük 220 bin varil arttı

2025-07-15 15:22 - Ekonomi

Dalış meraklılarını Saros Körfezi'ne çeken Su Altı Tarih Müzesi'ne "zırhlı katkı"

2025-07-19 11:47 - Çevre-Hayat

İsrail'in yardım girişini kısıtladığı Gazze'de 4 yaşındaki bir kız çocuğu canından oldu

2025-07-20 12:43 - Dünya

Bolu'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2025-07-17 20:32 - Asayiş

Down sendromlu milli sporcudan ödül töreninde sürpriz evlilik teklifi

2025-07-14 17:48 - Magazin

İlgili Haberler

Atlı Polis Birliği, Malazgirt Zaferi'nin 955. yıl dönümü etkinlikleri için Bitlis'te

21:28 - Çevre-Hayat

Japonya'da bir baba, Fuji Dağı'na tırmanmak için 7 yaşındaki oğlunu 2 bin metrede yalnız bıraktı

16:43 - Çevre-Hayat

Miryokefalon Savaşı'nın izleri Bağırsak Boğazı'nda aranıyor

14:42 - Çevre-Hayat

Malazgirt Zaferi'nin 955. yıl dönümü Ahlat'ta görkemli etkinliklerle kutlanacak

12:13 - Çevre-Hayat

Türk ordusunun komutan adayları, sınırlarını zorlayarak geleceğe hazırlanıyor

10:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

"Kalıcı oje ve protez tırnak uygulamalarında kullanılan ışıklar kanser riskini artırabilir"

01:22 - Sağlık

Ankara'da bugün bazı yollar trafiğe kapatılacak

00:47 - Gündem

İsrail ordusunun ateşkese rağmen Lübnan'ın güneyindeki saldırıları sürüyor

00:38 - Dünya

ABD mahkemesi Trump'ın 75 ülkeden gelen göçmen vizelerini askıya alma kararını durdurdu

00:28 - Dünya

Fenerbahçe, Konyaspor'u farklı geçti

23:47 - Spor