?>

Göç yolculuğuna katılmayan leylek "Dicle"ye tedavisinin yapıldığı merkez yuva oldu

Diyarbakır'da yaralı bulunan, Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavisi tamamlandıktan sonra doğaya bırakılmasına rağmen göç yolculuğuna katılmayan leylek "Dicle"ye, sağlığına kavuştuğu merkez yuva oldu.

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Diyarbakır

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Dicle Üniversitesi (DÜ) işbirliğiyle kentte 2020'de kurulan merkez, doğada çeşitli nedenlerle yaralanan farklı türlerde onlarca yaban hayvanına, ameliyathaneler, rehabilitasyon merkezleri, gözlem ve karantina odalarında hem tedavi hizmeti sunuyor hem de ev sahipliği yapıyor.

Yaz aylarında Dicle Vadisi'nde kırsal alanda vatandaşlarca yaralı bulunan bir leylek de DKMP Bölge Müdürlüğü ekiplerince tedavisi için merkeze getirildi.

Veteriner hekimler Kasım Ertürk ve Emre Yalçın tarafından tedavisi yapılan leylek, göç zamanında doğaya salındı. Diğer leyleklerle göçe katılmayan kuşa, merkezde uygulamalı eğitim gören DÜ Veteriner Fakültesi öğrencileri tarafından "Dicle" ismi verildi.

Dicle Nehri ve vadisinde beslenme ihtiyacını gideren leylek, günün kalan zamanlarında uçma yetisini kaybeden ve koruma altında olan diğer leyleklerin bulunduğu alanın çevresinde geziniyor.

Leylek "Dicle", veterinerler ve öğrenciler tarafından merkezin bahçesindeki direkte kendisi için yapılan yeni yuvasına alışmaya çalışıyor.

"Dicle bizi terk etmedi"

Merkezin müdürü ve DÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Koçhan, AA muhabirine, merkezin doğada yaralanan, bakıma ve tedaviye muhtaç hale gelen yaban hayvanlarına hizmet sunduğunu söyledi.

Dicle Vadisi'nde leyleklerin çok yoğun şekilde yaşadığını ifade eden Koçhan, "2024 yılında 39 leylek çeşitli yaralanmalara bağlı olarak getirildi. Bunlardan 3'ü öldü, 24'ü rehabilitasyonu tamamlandıktan sonra doğal yaşam ortamlarına bırakıldı. Şu an merkezimizdeki 12 leylekten 'Dicle' ismini verdiğimiz leyleğimiz, göç mevsiminde bırakmamıza rağmen bizi ve merkezimizi terk etmedi." dedi.

Koçhan, sürekli merkezin etrafında dolaşan "Dicle"nin bu ilgisine kayıtsız kalamadıklarını, onun için yuva yaptıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Bizi, Dicle Vadisi'ni ve kampüsümüzü çok sevdiğinden dolayı bu ismi uygun gördük. Normalde leylekleri bıraktığımızda hiçbiri dönmedi. Bu alışılmış refleksin dışında bir şey. 'Dicle' bizi terk etmedi. Ya bizi sevdi ya da arkadaşlarını bırakıp gitmek istemedi. Yaptığımız yuvaya alışma süreci var. Birkaç gün içerisinde yuvasına alışacağını düşünüyoruz."

Veteriner Fakültesi 3. sınıf öğrencilerinden Lale Nur Elagöz de yaban hayatını öğrenmek için 2 yıldır rehabilitasyon merkezine geldiğini belirtti.

Elagöz, "Dicle'nin tedavisinde de buradaydım, doğaya salındığında da buradaydım. Dicle gitmemeyi, göçte diğer sürülere katılmamayı tercih etti. Buralarda geziniyor. Sürüsünü burası olarak benimsemiş olabilir. Rehabilitasyon süreci devam edenleri sürüsü olarak görüyor olabilir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gümrük muhafaza ekipleri 5 yılda yaklaşık 886,3 milyon liralık sigara ve tütün kaçakçılığını önledi

2025-02-08 11:22 - Ekonomi

Panama, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nden resmen ayrılacağını duyurdu

2025-02-07 08:53 - Dünya

Fenerbahçe Beko, THY Avrupa Ligi'nde yarın Real Madrid'i ağırlayacak

2025-02-05 17:30 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin halkına ikinci bir Nekbe yaşatmaya kimsenin gücü yetmez

2025-02-10 12:17 - Siyaset

Göztepe, Ziraat Türkiye Kupası'nda Gaziantep FK'yi tek golle geçti

2025-02-06 23:23 - Spor

Fenerbahçe'den Djiku, Carlos ve Yusuf Akçiçek'in sağlık durumuyla ilgili açıklama

2025-02-06 14:43 - Spor

BM, Gazze'de saldırıların yeniden başlamasını önlemek gerektiğini söyledi

2025-02-11 12:37 - Dünya

Ataşehir'de zincirleme trafik kazasında 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

2025-02-08 08:27 - Asayiş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin inceleme başlattı

2025-02-10 15:48 - Siyaset

Manchester United'da Lisandro Martinez, çapraz bağ yırtığı nedeniyle sezonu kapattı

2025-02-06 17:53 - Spor

İlgili Haberler

Kütahya'da "Kadın Üniversitesi" ilk mezunlarını verdi

16:58 - Çevre-Hayat

İlkbaharla uyanan doğa Yıldız Dağları’nı renklendirdi

14:23 - Çevre-Hayat

Elazığlı 81 yaşındaki dengbejin 50 yıldır sazı ve sözü hiç susmadı

14:12 - Çevre-Hayat

Tekirdağ'da poyraz sahile kırmızı yosun taşıdı

13:48 - Çevre-Hayat

Adana'da yaptırdığı villasını Filistin'deki hastanenin yeniden inşası için bağışladı

13:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, Çin'le gümrük tarifeleri konusunda anlaşacaklarını düşünüyor

21:48 - Dünya

Ticaret Bakanı Bolat: Libya'nın kalkınmasına ülke olarak büyük katkılar yaptık

21:37 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Çankaya Köşkü'nde toplandı

20:32 - Siyaset

ABD'deki şiddetli fırtınalar nedeniyle yaklaşık 500 bin kişi elektriksiz kaldı

20:27 - Dünya

UAD duruşmalarında Kuveyt, İsrail'in Filistinlileri kasıtlı olarak aç bıraktığını vurguladı

20:22 - Dünya