?>

Göbeklitepe'de metaverse ve yapay zeka etkinliği gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, "Tohumdan başlayıp soframıza gelene kadar her gıda yapay zekayla izlenebilecek, kontrol edilip analiz edilebilecek. Bu analizler sonucunda da tarımdaki verimliliğin artırılması hedefleniyor." dedi.

Teknoloji - 3 yıl önce

Şanlıurfa

ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa’da UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Göbeklitepe'de yapay zeka ve metaverse etkinliği düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yapay Zeka Politikaları Derneği işbirliğiyle Göbeklitepe Anfi'de gerçekleştirilen "Tarihin Sıfır Noktasından, Tarihin Dönüm Noktasına" etkinliğinde yaptığı konuşmada, başta kamu olmak üzere tüm sektörlere dijital dönüşümde öncülük etmeye çalıştıklarını söyledi.

Yapay zekanın öneminin her geçen gün daha da arttığını ifade eden Koç, milli teknoloji hamlesine uygun plan ve projeleri ciddi bir kararlılık ile uyguladıklarını dile getirdi.

Tarımda yapay zekanın kullanımına özen gösterdiklerini vurgulayan Koç, şöyle devam etti:

"Yapay zeka uygulamalarının tarımın geleceğinde büyük öneme sahip olacağını biliyoruz. Sulamadan ilaçlamaya, gübrelemeden hasada kadar birçok alanda yapay zeka kullanılacak. Tohumdan başlayıp soframıza gelene kadar her gıda, yapay zekayla izlenebilecek kontrol edilip analiz edilebilecek. Bu analizler sonucunda da doğal olarak tarımdaki verimliliğin artırılması hedefleniyor. Yapay zeka ile ayrılmaz bir bütün olan metaverse de herkesin özellikle de gençlerin en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Metaverse şu anda hayal ettiğimiz kadar ileri bir noktaya henüz gelmedi, çok kısa sürede gelişme kat edecektir."

Yapay zeka tarımda etkisini gösteriyor

Yapay Zeka Politikaları Derneği Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu da metaverse konusunda düzenledikleri etkinliklerle toplumun konu hakkında bilgi birikiminin artırılmasına katkı sunduklarını dile getirdi.

Dernek olarak üniversitelerle işbirliği yapmaya başladıklarını belirten Küçükşabanoğlu, yapay zeka ve metaverse konularında büyük çaplı araştırmalar yaparak sonuçlarını toplumla paylaştıklarını ifade etti.

Metaverse kavramının öneminin hızla anlaşılmaya başladığını vurgulayan Küçükşabanoğlu, "Çok önemli bir nokta olan Göbeklitepe'de çok önemli bir konuyu konuşuyoruz. Yapay zeka ve tarım, toplumda ve işletmelerde yapay zeka algısı ve metaverse konuşuyoruz. Yapay zeka her alanda olduğu gibi tarımda da etkisini göstermeye başladı. Yeşil büyüme kapsamında tarımda kimyasal kullanımını azaltıcı ilaçlama ve günümüzde bitki hastalıkları çözümünde yapay zeka kullanımı mevcut. Yapay zeka destekli verimlilik tahmini uygulamaları artmaya başladı. Otonom traktörle ilgili pazar gün geçtikçe büyüyor. Bu gelişmelerin daha fazlası metaverse de de oluyor. Tüm önemli markalar metaversede mağaza açmaya başladı." diye konuştu.

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ise kentin anlamlı bir organizasyona önemli bir mekanda ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Teknoloji ve yapay zeka anlamında büyük bir değişim ve dönüşümün yaşandığını aktaran Ayhan, tarım sektöründe kent olarak teknoloji takibini daha iyi yapmak için çeşitli tedbirler aldıklarını belirtti.

Vali Ayhan, açılış konuşmalarının ardından organizasyona katkılarından dolayı Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'a, Yapay Zeka Politikaları Derneği Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu'na ve diğer panelistlere Göbeklitepe maketi hediye etti.

Etkinlik kapsamında alanında uzman konuşmacılar ise "Yapay Zeka ve Tarım 5.0", "Toplumda ve İşletmelerde Yapay Zeka Algısı" ve "Yeni Dünyaya Yolculuk: Metaverse" panelleri ile de katılımcılara detaylı bilgi verdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AFAD mobil mutfak tırı Ukrayna'nın Borodyanka şehrinde

2022-06-03 17:07 - Dünya

Muğla'da yerleşim yerlerine yakın makilik alanda yangın çıktı

2022-06-06 15:41 - Gündem

Türkiye-İsrail doğal gaz boru hattı projesi avantajlı bir konum kazanıyor

2022-06-03 11:45 - Ekonomi

Şehit öğretmen Aybüke Yalçın'ın ailesinin evlat acısı dinmiyor

2022-06-08 15:06 - Çevre-Hayat

Milliler, Litvanya'da şehir turu yaptı

2022-06-06 00:41 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 'Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi'nin detaylar

2022-06-07 13:59 - Ekonomi

Türkiye'nin 500 büyük şirketinden 93'ü gıda sektöründen

2022-06-07 12:40 - Ekonomi

Mayısta en fazla ihracat kimyevi maddeler ve mamullerinde gerçekleşti

2022-06-02 13:42 - Ekonomi

Türkiye'nin fındık ihracatı 9 ayda 1,7 milyar dolara ulaştı

2022-06-04 11:06 - Ekonomi

Emtia piyasasındaki yükselişler yerini düşüşe bıraktı

2022-06-06 13:18 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bayraktar KIZILELMA'dan milli donanımlarla gövde gösterisi

21:13 - Teknoloji

BMC'nin yeni kamyonları ilk kez vitrine çıktı

17:43 - Teknoloji

ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformuna erişim sorunu

16:37 - Teknoloji

Esenler'de gençler Filistin temalı oyunlar geliştirdi

16:28 - Teknoloji

Antalya'da "10. Turizm Teknolojileri Zirvesi" başladı

14:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Montella: Bu maç beni çok fazlasıyla gururlandırıyor

05:07 - Spor

ABD Senatosu, tüm Jeffrey Epstein dosyalarının açılmasını öngören tasarıyı kabul etti

02:27 - Dünya

İskoçya ve Avusturya, 2026 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkı elde etti

02:03 - Spor

A Milli Futbol Takımı, play-off'larda Dünya Kupası bileti arayacak

01:58 - Spor

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde play-off oynayacak ülkeler belli oldu

01:53 - Spor