?>

Gırtlak kanserinde 'robotik cerrahi' ilk kez Türkiye'de

Türkiye'de ilk, dünyada 8'inci vaka için kullanılan gırtlak kanserinde robotik cerrahi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde uygulandı.

Sağlık - 7 yıl önce

ANKARA - Duygu Yener

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gırtlak kanseri hastaya robotik cerrahiyle yapılan operasyon, Türkiye'de bu alandaki ilk, dünyada ise 8'nci vaka oldu.

Gırtlak kanseri teşhisiyle 2 yıldır tedavi gören 54 yaşındaki Mehmet Koş'un, ışın ve ilaç uygulamasına rağmen hastalığı yeniden ortaya çıktı. Bunun üzerine, Hacettepe Üniversitesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Kuşçu tarafından ağız içinden girilerek hastaya robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat yapılmasına karar verildi.

Doç. Dr. Kuşçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gırtlak kanserinde uygulanan ışın ve ilaç tedavilerinin hiçbir zaman başarı şansının yüzde yüz olmadığını belirterek, "Bu tedavide, hastalığın nüksetmesi vardır. Hastalarımız, bu tür durumlarda bize geldiğinde açık cerrahiyle gırtlağın tamamının alınması ve açıkta kalan yemek borusunun da dışarıdan açık cerrahiyle dikilmesi yöntemi uygulanır." dedi.

Robotik cerrahide boyuna kesi yapmadıklarını anlatan Kuşçu, bu yöntemde ağız içerisinden gırtlağın tamamını çıkarıp yemek borusunu yine ağız içerisinden onardıklarını aktardı.

Doç. Dr. Kuşçu, açık cerrahi ile özellikle radyoterapi alan hastalarda onarılan yemek borusunda kaçaklar olabildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Yedikleri ya da hastanın tükürüğünün boyuna doğru kaçması da olabiliyor. Bu da ölüme kadar varabilecek ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Ağız içerisinden yaptığımız zaman, boyundaki açık bir şekilde kesi yapmadığımız ve kaslara dokunmadığımız için kasların altından çıkarıp onarımı yaptığımız zaman fistül dediğimiz tükürüğü ya da yemeklerin boyuna kaçma ihtimalini on kata kadar azaltan bir yöntem. Bu hastamız ağızdan girilerek robotik cerrahiyle gırtlağın tamamının çıkarıldığı Türkiye'deki ilk vakamız. Şu anda yaklaşık olarak ameliyat sonrasında üçüncü haftasında gelebilecek iyileşme potansiyeline ameliyatın ikinci gününde gelmiş durumdadır."

"Hastanın vücut yapısının uygun olması gerekiyor"

Doç. Dr. Kuşçu, operasyonun robotik cerrahiyle yapılmasının en büyük avantajlarından birisinin hastanın iyileşme süresi olduğuna dikkati çekerek, "Hastalarımız, rutin iyileşme döneminden sonra açık cerrahi de olsa robotik cerrahi de olsa nefes borusu cilde ağızlaştırma yöntemiyle yaşıyor." dedi.

Robotik cerrahiyle ameliyatını yaptıkları Mehmet Koş'un iyileşme dönemi tamamlandıktan sonra ses proteziyle konuşmasının mümkün olacağını ifade eden Kuşçu, şu bilgileri paylaştı:

"Ağız içinden yapılan robotik cerrahi yeni bir uygulama. Dünyada bilinen 7 ameliyat var. Türkiye'de ilk, dünyada 8'inci ameliyatı gerçekleştirdik. Ağız içi robotik cerrahinin standarda binecek bir yöntem olacağını düşünüyoruz. Her hastada uygulanabilmesi için hastanın boyun bölgesinin bunun için uygun olmazı lazım. Robotla ağız içinden girdiğimiz zaman o bölgeye tam hakim olabilmemiz lazım. Çok kilolu, kısa boylu hastalarda şu anda istediğimiz seviyede değil. Hastamızın vücut yapısı bu ameliyata uygun olduğu için yapabildik."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nevruz Bayramı kutlanıyor

2018-03-21 20:02 - Gündem

Avustralya'daki yangınlarda 88 ev yandı

2018-03-19 11:02 - Dünya

İran'da deprem

2018-03-20 02:32 - Dünya

Türk Telekom baskını davasının gerekçeli kararı

2018-03-18 14:56 - Genel

Irak'ın kuzeyinde 9 terörist daha etkisiz hale getirildi

2018-03-22 13:44 - Genel

Emekliler ek ödemenin yükseltilmesini istiyor

2018-03-19 15:28 - Genel

'Trump FBI'yı hedef aldı'

2018-03-18 11:32 - Dünya

Erdoğan, NATO Genel Sekreteri ile telefonda görüştü

2018-03-17 08:02 - Gündem

Beşiktaş, Medipol Başakşehir maçına hazır

2018-03-18 02:51 - Spor

Ziraat Türkiye Kupası finali Diyarbakır'da

2018-03-17 23:25 - Spor

İlgili Haberler

MHRS randevu önceliğinden 1 yılda 150 bin şehit ve gazi yakını yararlandı

13:52 - Sağlık

MHRS'de randevu talebi öncesi "Aile Hekimine Yönlendirme Uygulaması" başladı

14:33 - Sağlık

Beyin sıvısı üzerine yapılan araştırma depresyon hastalarına "erken tanı" yolunu açabilir

13:27 - Sağlık

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi yenilikçi yöntemlerle girişimsel kardiyolojide öncü oluyor

12:42 - Sağlık

Sıcak hava dalgası İzmir'de acil servislerde yoğunluğu artırdı

11:58 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ticaret Bakanlığı, yeni ÖTV oranlarının ardından otomobil fiyatlarındaki değişimi takibe aldı

09:37 - Ekonomi

ABD'de Demokrat Senatörler, Gazze'deki sözde yardım kuruluşu GHF'ye fonların fonların kesilmesini istedi

09:27 - Dünya

TCMB, Veri Araştırma Merkezi Projesi'ni hayata geçirdi

09:08 - Ekonomi

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 13 Filistinli canından oldu

08:38 - Dünya

Kaybolmaya yüz tutmuş bir pusula: ‘Utanmak’ -Hüseyin Burak Uçar yazdı-

08:28 - En Son Yazılar