?>

Giderek artan gerilim ortamında Cezayir-Fas ilişkilerini neler bekliyor?

Cezayir'in batı komşusu Fas ile diplomatik ilişkisini kesme kararı almasının ardından Cezayir-Rabat hattında tansiyonu artırıcı yeni gelişmeler yaşanırken iki ülke ilişkilerinin geleceği tartışılıyor. -

Dünya - 4 yıl önce

Algeria

Uzmanlar, iki ülke arasında bir savaş ihtimali görünmediğini ancak kısa ve orta vadede ilişkilerin normalleşmesinin de pek mümkün olmadığını belirtiyor.

Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra, 24 Ağustos'ta düzenlediği basın toplantısında, Fas'ın "düşmanca eylemleri" nedeniyle bu ülkeyle diplomatik ilişkileri kesme kararı aldıklarını açıkladı.

Aynı gün içerisinde Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Cezayir'in tek taraflı aldığı kararın gerekçelerinin kabul edilmediği vurgulandı.

Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un başkanlığında 22 Eylül'de düzenlenen Yüksek Güvenlik Kurulu toplantısında Fas'a ait tüm sivil ve askeri uçaklar için ülkenin hava sahasının kapatılması kararlaştırıldı.

Söz konusu adımın Fas tarafından devam eden "provokasyonlar ve düşmanca eylemler" nedeniyle atıldığı ifade edildi.

Sınır bölgelerinde artan hareketlilik

Kısa sürede iki ülke arasında giderek karmaşık hale gelen siyasi kriz, Cezayir'in "Fas yönetiminin düşmanca tutumlarını devam ettirmesi halinde önlemlerin dozajının artırılacağı" yönündeki tehditleri nedeniyle daha farklı bir boyut kazandı.

Cezayir geçtiğimiz haftalarda, iki ülke arasında tartışmalı sınır bölgesi olan Figig'e askeri ikmal gerçekleştirdi ve ülkeyi batı komşusuna bağlayan bir kara yolunun kapatılması için mühendislik çalışmalarına başladı.

Tansiyonu yükseltecek bir diğer olay ise Cezayir'in 29 Eylül'de, Fas sınırına yakın bir bölgede denizaltıların da katıldığı bir deniz tatbikatı gerçekleştirmesi oldu.

"Ufukta iki ülke arasında bir savaş senaryosu ihtimali görünmüyor"

Cezayir Üniversitesi Siyaset Bilimi Fakültesi Öğretim Üyesi Tevfik Bukaide, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cezayir-Fas ilişkilerinde son dönemde yaşanan gelişmelerin 1988 yılında iki ülkenin diplomatik ilişkilere yeniden başlama kararı almasının ardından görülen en büyük gelirim olduğunu söyledi.

Bukaide, "Ufukta iki ülke arasında bir savaş senaryosu ihtimali görünmüyor. Böyle bir seçenek gerek bölgesel ve gerekse uluslararası şartlar gereği mümkün gözükmüyor. Zaten şu ana kadar iki ülke arasında devam eden gerilim, diplomatik kararlar ve medya üzerinden devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Cezayir'in hava sahasını Fas'ın sivil ve askeri uçaklarına kapatma kararını değerlendiren Bukaide, "Rabat'ın buna karşın Cezayir'in aldığı kararı delerek hava sahasını ihlal edeceğini düşünmüyorum." dedi.

Her iki ülkenin de karşı taraftan "gelmiş ve gelecek yeni kararlara" olabildiğince uymaya çalışacağına inandığını söyleyen Bukaide, gerginliğin daha ileri bir seviyeye çıkması durumunda komşu Mağrip ülkelerinin tansiyonun düşürülmesi için diplomatik adımlar atacağı kanaatinde olduğunu vurguladı.

İki ülkenin, aralarındaki krizlerin çözümü için ara bulucuya ihtiyacı yok

Cezayir-Fas ilişkilerinin geleceğine de değinen Bukaide, "iki ülkenin yaşadığı krizlerin tabiatı gereği bölgesel ya da uluslararası herhangi bir devletin ara buluculuğuna ihtiyacı olmadığını" kaydetti.

Bukaide, "İki ülke ilişkilerinin tam anlamıyla normale dönmesi için öncelikle Batı Sahra sorununun çözülmesi gerekiyor." dedi.

Kısa ve orta vadede ilişkilerin iyileşmesi mümkün değil

Faslı siyasi analist Mehdi el-İdrisi ise "kısa ve orta vadede iki komşu arasındaki ilişkilerde istenilen normalleşmenin mümkün olmadığını" ifade etti.

Cezayir'in hava sahasını Fas'ın sivil ve askeri uçaklarına kapatmasına ilişkin İdrisi, şunları kaydetti:

"Cezayir'in attığı sert adımlara karşın Fas daha mutedil ve soğukkanlı hareket etmeye çabalıyor. Örneğin, Cezayir'in hava sahasını kapatma kararına Rabat misliyle karşılık vermedi ve şu an Fas hava sahası Cezayir uçaklarına açık durumda."

Cezayir’in sınır bölgelerinde gerçekleştirdiği askeri operasyonları "gösteri" olarak nitelendiren İdrisi, "Bölgenin şartları ve iki devletin de Müslüman halklara sahip olduğu gerçeği göz önüne alındığında savaş çok uzak bir ihtimal." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaray Kulübü 116 yaşında

2021-10-01 16:51 - Spor

HackIstanbul siber kahramanlar yetiştirecek

2021-09-24 19:11 - Teknoloji

Irak yüksek yargısından İsrail ile normalleşme isteyenler hakkında tutuklama kararı

2021-09-26 14:31 - Dünya

'Murat 124'ü dönüştüren öğrenciler, TEKNOFEST'teki ilgiden memnun

2021-10-01 02:06 - Teknoloji

Avrupa Parlamentosu komitesi, Frontex bütçesinin bir bölümünün dondurulmasını istedi

2021-09-28 01:41 - Dünya

Gazi olarak Avrupa Şampiyonu olan Ampute Millilerimiz…

2021-09-26 08:09 - En Son Yazılar

'Şu Çılgın Türkler'i Türk edebiyatına kazandıran: Turgut Özakman

2021-09-27 19:02 - Kültür Sanat

Meriç gibi Tunca Nehri'nde de kuraklığın etkisi görülüyor

2021-09-30 18:12 - Çevre-Hayat

TEKNOFEST'te insanlık yararına çözümler ödüllendirildi

2021-09-27 02:41 - Teknoloji

Kedi Pika, protezine özel yeni ayakkabılarıyla yürüyor

2021-09-27 16:06 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İsrail'in Şam'a düzenlediği hava saldırılarında ölen askerlerin olduğu belirtildi

02:02 - Dünya

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın geliri yüzde 56 arttı

00:43 - Dünya

Suriye'de 62. Uluslararası Şam Fuarı açıldı

23:43 - Dünya

Fransa'da Gazze'deki kıtlığa dikkati çekmek için gösteri düzenlendi

22:38 - Dünya

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli gazeteciler Londra'da anıldı

22:33 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail'in Şam'a düzenlediği hava saldırılarında ölen askerlerin olduğu belirtildi

02:02 - Dünya

Wilfried Singo, Galatasaray için İstanbul'da

01:58 - Spor

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın geliri yüzde 56 arttı

00:43 - Dünya

Fenerbahçe yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde lig aşamasından devam edecek

00:32 - Spor

Kadın futbolcuların 'II. Kristal Ayaklar Ödül Töreni' Ankara'da yapıldı

00:13 - Spor