?>

Gıdada KDV istismarını önleyecek düzenleme, ticarette haksız rekabetin de önüne geçecek

Hazine ve Maliye Bakanlığının yeme-içme sektöründeki KDV istismarını önlemek için yayımladığı düzenlemeyle, ticarette haksız rekabetin de önüne geçilmesi bekleniyor.

Ekonomi - 1 yıl önce

Ankara

KDV oranı yüzde 10 olan yeme içme sektöründe bazı lokantaların, yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV oranında fatura kestiği tespit edildi.

Bakanlık, söz konusu KDV istismarının önüne geçmek ve bu konudaki tereddütleri gidermek için düzenleme yaptı. Buna göre, yarından itibaren geçerli olacak düzenlemeyle, lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler, kendilerinin hazırlayıp sunduğu yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek sattıkları ürünler için KDV'yi yüzde 10 hesaplayacak. İşletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptığı tüm satışları da bu kapsamda olacak.

Spectrum Denetim, Danışmalık, Yeminli Mali Müşavirlik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay İnci, AA muhabirine, düzenlemenin önemine işaret ederek, "Hem haksız rekabetin hem de vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi adına yeme-içme sektöründe KDV düzenlemesi gerekiyordu." dedi.

Düzenlemeden önce aynı hizmeti sunan iki ayrı işletmeden birisinin yüzde 1 diğerinin ise yüzde 10 KDV kesebildiğine dikkati çeken İnci, "Bu düzenleme kesinlikle gerekiyordu. Son dönemlerde restoran, kafe, büfe, eczane ve fırın gibi işletmeler, yüzde 10 olan KDV'yi marketlerdeki temel gıda ürünleri gibi yüzde 1 uyguluyor, böylece vergi avantajı sağlama yolunu tercih edebiliyordu. Bu düzenlemeyle, gıdadaki KDV istismarının önüne geçilmesi amaçlandı." ifadesini kullandı.

İnci, söz konusu düzenlemenin KDV oranlarında herhangi bir artış getirmediğini aktararak, şu değerlendirmede bulundu:

"Yapılan düzenleme, yeme-içme hizmeti sunan lokanta, kafe, pastane büfe gibi işletmelerin, kendilerinin hazırlayıp sunduğu yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin ederek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 KDV hesaplayacakları hususuna açıklık getiriyor. Vergi kayıp ve kaçağına savaş açan Bakanlık, tıpkı IBAN denetimlerinde olduğu gibi yeni düzenlemelerle kayıt dışılıkla mücadeleye devam edeceği sinyalini veriyor."

"İşletmeler yasal vergi oranlarını uygulasın"

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük de söz konusu düzenlemenin yanı sıra denetimlerin de sıkılaştırılması gerektiğini belirterek, "İşletmelerin yasalar çerçevesinde oluşturulmuş vergi oranlarını uygulaması gerekiyor, bu yalnızca bir yükümlülük değil aynı zamanda vatandaşlık görevi. Söz konusu düzenleme, haksız rekabeti de engelleyecek." diye konuştu.

Çoğu işletmenin, yemek fişlerinde temel gıda ürünleri gibi yüzde 1 KDV keserek yüzde 9 vergi kaybına neden olduğuna dikkati çeken Küçük, özellikle nakit alışverişlerde satın alınan hizmet karşılığında vatandaşların fatura istemesi gerektiğini aktardı.

Küçük, tüketicilerin üzerine düşen bazı yükümlülüklerin de olduğuna işaret ederek, şu uyarılarda bulundu:

"Vatandaşlar, ödeme yaptıktan sonra mutlaka fatura veya fişlerdeki KDV oranlarını kontrol etmeli, eğer KDV oranı yüzde 10 değilse, doğru oran üzerinden yeniden fiş istemeli. Yine de işletme aynı fatura üzerinde ısrar ederse Gelir İdaresi Başkanlığının telefon hattına ve vergi dairesi başkanlıklarına şikayette bulunabilirler."

"Ödeme kaydedici cihazlar güncellenmeli"

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç da işletmelerin gıdadaki KDV düzenlemesine uyum sağlaması gerektiğini belirterek, "Esnaf örgütlerinin, KDV uygulamalarına uyum için üyelerine bilgilendirme ve eğitim çalışması yapması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Tüketicilerin satın aldığı ürün fişinde yazan vergi oranı konusunda yeterli bilgiye sahip olamayabileceğini bildiren Kılıç, denetimlerin Bakanlıkça artırılması gerektiğini söyledi.

Kılıç, marketten alınan temel gıda ürünlerine kullanılan KDV oranını gıda işletmelerinin de uygulamasının yasalara aykırı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ödeme kaydedici cihazların güncellenerek şu an kullanılan vergi sistemimize uygun hale getirilmesi gerekiyor. Tüketiciler, yanlış vergi uygulamasıyla karşılaşırsa Bakanlığın internet sitesi ya da Alo 189 numarasından gerekli müracaatta bulunabilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Batı Şeria’da 7 Ekim'den bu yana gözaltına alınan Filistinli sayısı 8 bin 515’e yükseldi

2024-04-30 13:57 - Dünya

Ticari balıkçılığın yeni yol haritası belirleniyor

2024-04-30 14:18 - Ekonomi

Yapay zeka yemek tarifi de veriyor, merhum sanatçıya şarkı da söyletiyor

2024-04-29 11:48 - Teknoloji

İçişleri Bakanı Yerlikaya başkanlığında İstanbul'da "Güvenlik Toplantısı" düzenlendi

2024-04-27 18:58 - Gündem

Kutuplarda test edilen güneş panelleri yapay zeka desteğiyle geliştirilecek

2024-04-26 12:13 - Teknoloji

Mondihome Kayserispor deplasmandan 3 puanla ayrıldı

2024-04-28 18:23 - Spor

Süper Lig'den 7 kulüp, PFDK'ye sevk edildi

2024-04-29 17:47 - Spor

Gazze hükümeti, İsrail saldırıları nedeniyle enkaz altında kalan cesetleri çıkarmaya başladı

2024-04-29 18:02 - Dünya

Gaziantep'te yolcu midibüsünün devrilmesi sonucu 10 kişi yaralandı

2024-04-30 08:53 - Asayiş

Emekliler - Memurlar ve Seçimler -Emin Batur yazdı-

2024-04-23 20:02 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

Borsa günü yükselişle tamamladı

19:08 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı'nı değerlendirdi

20:07 - Ekonomi

Bitcoin'in fiyatı artan risk iştahı ve kurumsal taleple rekor tazeledi

20:03 - Ekonomi

Alman ihracatçılar, ABD ile "her ne pahasına olursa olsun anlaşması" istemiyor

19:48 - Ekonomi

Altının kilogram fiyatı 4 milyon 295 bin liraya yükseldi

19:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Çankırı'da 4 gün önce yanan ormanlık alanda yeniden yangın çıktı

00:08 - Gündem

İtalya'da farklı noktalardaki orman yangınları hayatı olumsuz etkiledi

00:03 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Avustralyalı mevkidaşı Wong ile Malezya'da görüştü

23:47 - Siyaset

İzmir'de motosiklet ve bisikletliler 15 Temmuz için etkinlik düzenlendi

23:28 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kamu Başdenetçisi Akarca'yı kabul etti

23:03 - Siyaset