?>

Gezgin arıcılar kaliteli bal için Muş'u tercih ediyor

Zengin bitki örtüsü ve coğrafi yapısı dolayısıyla yurdun dört bir yanından Muş Ovası'na gelen gezgin arıcılar, kaliteli bal üretebilmek için mesai harcıyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Muş

Havaların ısınmasıyla birçok ilden gelerek Muş Ovası ve yaylalarında konaklayan arıcılar, endemik bitki türlerinin bulunduğu bölgede yüksek verim elde edebilmek için çaba harcıyor.

Günün ilk ışıklarıyla mesaiye başlayan arıcılar, arılarına özenle bakıyor, günün büyük bölümünü sağım, kovan temizleme ve bakım çalışmaları yaparak geçiriyor.

Yağışlarla birlikte bitki çeşitliliğinin artmasının sevincini yaşayan arıcılar, sezonun verimli geçmesini umut ediyor.

Muş Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Pekbay, AA muhabirine, yörenin gezgin arıcılar tarafından tercih edildiğini söyledi.

Tüm gezgin arıcıların sezon içinde mutlaka Muş Ovası'nı kullandığını belirten Pekbay, şöyle konuştu:

"Haziran ayı sonuna kadar Muş Ovası'nda konaklayan arıcılar, daha sonra kentteki yüksek rakımlı yaylalara çıkmaya başlıyor. Bu yıl kış sezonu çok yağışlı geçti. Ondan dolayı üreticilerimiz 2022 yılını arıcıların umut yılı olarak kabul ediyor. Besmeleyle sezona başladık. Bereketli bir sezon geçirmeyi düşünüyoruz. Muş Ovası zengin floraya sahip. Gezgin arıcılar kovan sayılarını artırmak ve daha çok bal elde etmek için mayıs ve haziran aylarında Muş Ovası'nda konaklıyorlar. Muş Ovası yurdun birçok yerinden gelen gezgin arıcılar tarafından rağbet görüyor. Bu yıl yaklaşık 100 bin arılı kovan ilimizde konaklamakta. Bu da ülke ekonomisine katkı sunuyor."

Pekbay, "İlimizde gezgin arıcıların dışında 65 bin arılı kovan bulunuyor. Bunlardan yılda ortalama 900 ton bal elde etmeyi hedefliyoruz." dedi.

"Muş'un ilkbahardaki bitki örtüsü her yerden daha zengin"

Hatay'dan Muş'a gelen Orhan Işık, kışı Hatay'da geçirdikten sonra Muş'a geldiğini söyledi.

Arıların bahar bakımını yaptıklarını anlatan Işık, şunları kaydetti:

"Bu yıl ilkbahar mevsimi çok güzeldi. Hedeflediğimiz ürünü elde edeceğimize inanıyoruz. Bir ülkede olmazsa olmazlarından biri de çiftçiliktir. Çiftçi olmazsa ülke olmaz. 900 kovanımız var. Karakovan balı üretiyoruz. Bu yıl doğa daha canlı. Geçen yıl yağış yoktu, kurak ve kötü bir yıl geçirdik. 26 yıldır arıcılık yapıyorum. Mayıs ayında Muş Ovası'na geldik. Muş'un ilkbahardaki bitki örtüsü her yerden daha zengin. Özellikle bu bölgede geven bitkisi var. Geven balı meşhur bir bal ve besin değeri yüksek. Ondan dolayı Muş Ovası'nı tercih ediyoruz."

Mersin'den gelen arıcı Cemal Göl de 14 yıldır arıcılık yaptığını belirterek, "İlkbahar ve yaz mevsiminde buranın doğası daha güzel olduğu için Muş'a geliyoruz. Zengin bitki örtüsüne sahip. 280 arılı kovanımız var. 30 gün konakladıktan sonra Muş'un yaylalara çıkacağız." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Japonya'nın İşikawa eyaletinde 5 büyüklüğünde deprem

2022-06-20 09:35 - Dünya

TOFAŞ, Yunan başantrenör Dimitris Priftis'le sözleşme imzaladı

2022-06-16 20:32 - Spor

Türkiye deniz üstü rüzgar enerjisinde tedarik zinciri merkezi olabilir

2022-06-17 13:45 - Ekonomi

Biden, 13-16 Temmuz'da İsrail, Batı Şeria ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek

2022-06-14 15:34 - Dünya

AB, Mısır ve İsrail arasında Avrupa'ya gaz tedariki için anlaşma imzalanacak

2022-06-14 23:09 - Dünya

Meclis yoğun bir haftaya giriyor

2022-06-19 11:20 - Siyaset

Rus tenisçi Dzalamidze, Wimbledon'a katılabilmek için vatandaşlığını değiştirdi

2022-06-20 10:20 - Spor

Ahıska Türkü öğrenciler savaşın yarım bıraktığı eğitimlerine Türkiye'de devam ediyor

2022-06-16 12:53 - Çevre-Hayat

Nestle, bebek maması krizi yaşayan ABD'ye 548 bin kutu mama ulaştıracak

2022-06-15 23:06 - Ekonomi

Şırnaklı kadınlar amigurumi tekniği ile 'Zin bebek' yapıyor

2022-06-19 11:45 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Roketsan, IDEF 2025'te ilk kez sergilediği 6 yeni ürününü tanıttı

21:17 - Ekonomi

Yandex Türkiye'den yapay zeka destekli finans ve seyahat çözümleri

19:33 - Ekonomi

Borsa günü yatay seyirle tamamladı

18:53 - Ekonomi

Emekli Sandığı kapsamında aylık alanların zam farkı 25 Temmuz'da ödenecek

17:52 - Ekonomi

Yenilenebilir enerjide yeni projelerin yüzde 91'i fosil yakıtlardan daha ucuza elektrik üretiyo

16:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

'Huzur İstanbul' denetimlerinde 835 kişi gözaltına alındı

08:18 - Asayiş

Bursa'da trafik kazasında aynı aileden 3 kişi öldü, 1 kişi yaralandı

08:08 - Asayiş

Eskişehir'de ormanlık alanda çıkan yangına müdahale sürüyor

07:47 - Asayiş

ABD Başkanı Trump, Japonya ile ticaret anlaşmasını tamamladıklarını açıkladı

05:13 - Dünya

İran, Rusya ve Çin Tahran'da nükleer müzakereleri görüştü

01:43 - Dünya