?>

Genetik hastalıklar tarihe mi karışıyor?

Genetik mühendisliği alanında son yıllarda yapılmış en dikkat çekici araştırmalarından CRISPR – Cas9 ile ilgili görüşlerini dile getiren İstanbul Kültür Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Narçın Palavan Ünsal, araştırmanın genetik hast

Sağlık - 9 yıl önce

2007 yılında başlayıp 2012 yılında son halini almış CRISPR – Cas9 araştırmasının içeriği ile sözlerine başlayan İstanbul Kültür Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Narçın Palavan Ünsal, araştırmanın bundan sonra ortaya çıkaracağı sonuçlara değindi. Prof. Dr. Narçın Palavan Ünsal, Jennifer Doudna isimli bir araştırmacı ve ekibi tarafından yapılan araştırma ile ilgili şunları söyledi: ‘’Jennifer Doudna, CRISPER – Cas9 enzim sistemi adında bir moleküler sistem buldu. 

Bütün dünya şu an buna odaklanmış durumda. Çünkü çok heyecan verici bir olay ve gelecek için büyük umutlar vaat ediyor. Sistemin ortaya çıkış şekli ise şu şekilde gerçekleşti; virüsler bakterileri enfekte ediyor ve bakteriyi yok ediyor, parçalıyor. Bu araştırmaya başlarken de bu yok etme durumuna neyin sebep olduğundan hareket edildi. Ortaya çıkan sonuç, bazı gen dizileri ile bunların tekrarı olduğu ve yok etme durumuna bunların sebep olduğu.’’

‘’OTİZM GİBİ GENETİK HASTALIKLARI TEDAVİ ETMEK MÜMKÜN’’

Buradan hareket eden Jennifer Doudna’nın bulduğu sistemi anlatan Prof. Dr. Ünsal, ‘’Doudna, bu tekrarlı, hasara sebep olacak kısımları kesip alarak sonra onları bir enzimle yapıştırma sistemini buldu. Yani siz hastalıklı olan bir gen dizisini enzimlerle kesebilirsiniz. Daha sonra onu atıp normal iki gen dizisini birleştirebilirsiniz ya da araya yeni bir gen grubu sokabilirsiniz. Bu olay tam bir genetik mühendisliği ve son derece umut vaat ediyor. Bu sistemle otizm, Huntington gibi birçok hastalığı tedavi edebilirsiniz. Bu tür genetik hastalıklara sebep olacak genleri embriyonik fazdayken yok edebilirsiniz, kesip çıkarabilirsiniz veya iyileştirici genleri oraya sokabilirsiniz’’ diye konuştu.

ARAŞTIRMA ETİK TARTIŞMALARI BERABERİNDE GETİRDİ 

Bu sistemin pek çok etik tartışmayı da beraberinde getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Ünsal, ‘’Mesela aşırı konservatif insanlar bunu doğal yaşama zarar vermek gibi düşünüyorlar. Ama bilim olumlu yönde kullanıldığında her zaman çözüm üretir. Bir hastalığın böyle tedavi edildiğini düşündüğünüzde bunun müthiş bir olay olduğunu görürüz’’ dedi.

SİSTEM OLUMSUZ YÖNDE KULLANILIRSA NE OLUR?

Sistemin olumsuz yönde kullanılma ihtimalini de değerlendiren Prof. Dr. Ünsal, ‘’Bunu bazı kurallarla, yasalarla sınırlarsanız bir sıkıntı olmayacaktır. Biz bilim insanları olarak hep iyiye hizmet için varız ve dünyamız sürekli iyiye gitsin istiyoruz. Bütün canlıları daha iyi nasıl koruyabiliriz diye düşünüyoruz. Tabii ki her zaman kötü niyetli insanlar vardır. Ama değdiğim gibi bunları yasalarla sınırlandırdığımız sürece sorun olmayacaktır’’ diye konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Orkinos’un şaşkına döndüğü anlar

2016-04-26 00:24 - Dünya

Av ve atıcılık dünyası sosyalleşiyor

2016-04-29 17:17 - Kültür Sanat

Trabzonspor tepki gösterince...

2016-04-30 17:07 - Genel

Şanlıurfa’da feci kaza: 1 ölü, 5 yaralı

2016-04-26 18:50 - Asayiş

Kocaeli’de profesyonel lig coşkusu

2016-04-25 12:38 - Spor

Arka Sokaklar'ın Hüsnü Çoban'ı merak edilen gerçeği açıkladı!

2016-04-29 15:57 - Magazin

Dzsudzsak iki hafta yok

2016-04-25 23:44 - Spor

Fenerbahçe farklı yendi!

2016-04-26 01:32 - Spor

Diyarbakır’da faciadan dönüldü

2016-04-25 14:54 - Asayiş

Tokat atan eniştesini öldürdü

2016-04-29 20:29 - Asayiş

İlgili Haberler

DSÖ: Suriye'de yaklaşık 16 milyon kişi acil insani sağlık desteğine ihtiyaç duyuyor

20:48 - Sağlık

Obezite, Alzheimer riskini artırıyor

15:12 - Sağlık

Yeşilaydan "Elektronik sigara daha az zararlı algısına kanmayın" uyarısı

13:07 - Sağlık

Tüpteki gaz kaçağını çakmakla kontrol edince hastanelik oldu

13:43 - Sağlık

Steroid bağımlılığı gençlerin sağlığını tehdit ediyor

12:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Türkiye'nin Boston Başkonsolosu Buner, Rümeysa Öztürk'ün dava sürecinin takip edileceğini

23:18 - Dünya

Papa 14. Leo yapay zekanın, insan onurunun ve emeğin savunulmasında zorluklar yarattığını söyledi

22:53 - Dünya

Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde çıkan orman yangını sürüyor

22:37 - Dünya

Gazze'deki esirlerin yakınları, Netanyahu hükümetini istifaya davet etti

22:32 - Dünya

Galatasaray, alacağı 1 puanla Süper Lig'de şampiyonluğunu ilan edecek

22:27 - Spor