?>

Genç kimyagerin ürettiği bitkisel pigmentlerin bakteri oluşumunu önlediği tescillendi

Sivas'ta yüksek kimyager Nuri İmeryüz'ün bitkisel atıklardan elde ettiği pigmentlerin, iç mekan boyalarla renklendirilip uygulama yapılan yüzeyde bakteri oluşumunun önlenmesinde yüzde 48,71 ila 97,81 etkiye sahip olduğu belirlendi.

Teknoloji - 3 yıl önce

Sivas

Lisans eğitimini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Kimya Bölümü'nde tamamlayan 39 yaşındaki İmeryüz, yüksek lisansını Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversitesinde Organik Kimya Ana Bilim Dalı'nda bitirdi.

İmeryüz, yüksek lisans tez konusu olan "iç-dış cephe boyalarının doğal pigmentlerle renklendirilmesi" çalışmasına Nisan 2021'de de KOSGEB'den 272 bin lira hibe desteği alarak SCÜ bünyesinde faaliyet gösteren Cumhuriyet Teknokent AR-GE laboratuvarında devam etti.

Türk Patent ve Marka Kurumundan Prof. Dr. Adem Önal ile çalışmasının ulusal patentini de alan İmeryüz, burada yürüttüğü AR-GE çalışmalarıyla başta soğan kabuğu, ceviz kozası ve kırmızı lahana olmak üzere 9 bitkisel atıktan iç-dış cephe boyalarının renklendirilmesinde kullanılan tamamen doğal, sağlığa ve çevreye zararı olmayan bitkisel pigmentler üretti.

İmeryüz, antibakteriyel etkiye sahip bitkisel pigmentlerle elde edilen boyanın ortamda bakteri oluşumunu önlediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ankara'da antimikrop akredite laboratuvarında ISO 22196 standartlarına uygun yapılan testlerde, geliştirdiğimiz pigmentlerin, 'escherichia coli' bakterisinin oluşumunun önlenmesinde yüzde 97,81, 'staphylococcus aureus' bakterisinde ise yüzde 48,71 etkiye sahip olduğu tescillendi. Boyadaki pigment oranı arttıkça bu oranlar artış gösteriyor. Dünyada ilk olarak geliştirdiğimiz bitkisel pigmentlerin yalnızca dekoratif boyalarda değil, bu ürünlerle renklendirilecek çoğu mamulde antibakteriyel aktiviteyi kazandırabileceği düşüncesindeyiz. Şu an boya sanayisinde antibakteriyel ürün gümüş iyonu ile gerçekleştirilirken, dünyada ilk kez bizim çalışmamızda bitkisel yöntemle bu özellik ürüne kazandırılmış oldu. Boya sanayisi için inovatiflik açısından oldukça değerli bir çalışma olduğu kanaatindeyiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor 2022'de şampiyonluk hasretini sonlandırdı

2022-12-31 11:22 - Spor

Çavuşoğlu, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Ukrayna Başbakan Yardımcısı Sviridenko ile görüştü

2023-01-01 22:33 - Gündem

Ertuğrul Gazi Türbesi'ni 2022'de yurt dışından yaklaşık 40 bin kişi ziyaret etti

2022-12-30 13:28 - Çevre-Hayat

Bosna Hersek'in Sava Nehri'nde kaybolan 5 Türk vatandaşı için AFAD'dan destek

2022-12-31 14:23 - Gündem

Eski Peru Cumhurbaşkanı Castillo'ya verilen 18 ay önleyici hapis cezası onandı

2022-12-30 10:09 - Dünya

Futbol dünyasının efsane ismi Pele hayatını kaybetti

2022-12-30 10:09 - Spor

Ankara'da yılbaşı öncesi sahte içki operasyonunda 37 şüpheli gözaltına alındı

2022-12-30 15:56 - Gündem

Aydın'da bir restorandaki patlamada 7 kişi öldü, 5 kişi yaralandı

2022-12-30 18:16 - Asayiş

Asya ve Pasifik'te 2023 gündemini seçimler belirleyecek

2023-01-03 11:49 - Dünya

ASO, sanayi elektriğinde indirimin olumlu bir adım olduğunu bildirdi

2022-12-30 18:10 - Ekonomi

İlgili Haberler

Gıdanın bozulduğunu renkle bildiren çalışma tescil aldı

16:58 - Teknoloji

Yapay zeka orman yangınlarına müdahaleye hız kazandırdı

11:43 - Teknoloji

ALTAY Tankı'nın kalbi yerli BATU Güç Grubu ile atacak

11:12 - Teknoloji

ALTAY Tankı’nın seri üretiminde 2026 sonundan itibaren yerli güç grubuna geçilmesi planlanıyor

20:44 - Teknoloji

ALTAY Tankı'nın vurucu gücü MKE'den

12:57 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Cumhuriyet'in 102. yaşını tebrik eden ülkelere teşekkür

23:42 - Gündem

Bakü’nün simge yapıları Türk bayrağının renkleriyle aydınlatıldı

23:38 - Dünya

Guardian: İsrail, Google ve Amazon’dan verileri incelendiğinde "uyarı" talep etti

23:33 - Dünya

Brüksel'de Türk temsilcilikleri, Cumhuriyet Bayramı için ilk kez ortak resepsiyon verdi

23:27 - Dünya

ABD'li Temsilciler Meclisi üyeleri, Cumhuriyet Bayramı için kutlama mesajı paylaştı

23:18 - Gündem