Gemi ve su araçlarının inşa ve tadilatında uyulması gereken usul ve esaslar belirlendi

Gemi ve su araçlarının inşa, tadilat ve bakım-onarımları esnasında uyulması gereken teknik nitelik ve yeterliklerle, denetim ve belgelendirilmesinde ilgili tarafların uyacakları usul ve esaslar tespit edildi.

Ekonomi - 7 ay önce

Ankara
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan, "Gemi ve Su Araçlarının İnşa, Tadilat ve Bakım Onarım Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlandı.
????
Buna göre, yurt içinde veya serbest bölgelerde, inşa veya tadil edilecek ya da bakım ve onarımları yapılacak gemi ve su araçları Yönetmelik kapsamına alınırken askeri gemi ve su araçları ile Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğünün uygun bulduğu diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait gemi ve su araçları, kapsam dışında tutulacak.
Yeni inşa veya tadilat yapılacak Türk bayraklı, inşa veya tadilat tamamlandığında tam boyu 12 metre ve üzerinde olan, boyuna bakılmaksızın yolcu kapasitesi 12 kişiden fazla, tehlikeli madde taşımacılığı ve kapasite artırımı sonucunda yolcu kapasitesi 12 kişiyi geçecek gemi ve su araçlarının sahibi veya temsilcisi, liman başkanlığından izin alacak.
Tüm gemi ve su araçlarının inşa, tadilat ve bakım-onarımları, tesiste yapılacak. Tam boyu 2,5 metre ve üzerindeki gemi ve su araçlarının, inşa ve tadilat bilgilerinin doğru ve eksiksiz şekilde Turgut Reis Gemi Sanayi Veritabanı Programı'na (GSVP) girilecek.
İnşa veya tadilat yapılacak yabancı bayraklı gemi ve su araçlarının, inşa ve tadilat bilgileri de GSVP'ye kaydedilecek. Tam boyu 12 metre ve üzeri gemi ve su araçlarında tesis sahibi veya temsilcisi inşa veya tadilata başlamak için liman başkanlığından izin alacak.
İç sular hariç tam boyu 15 metre ve üzeri gemi ve su araçlarının, karada yapılacak sörveyleri tesiste, balıkçı barınağında veya yat limanlarında yapılacak.
Serbest bölgelerde yapılan işlemler, ilgili Serbest Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilecek.
Ayrıca, hükümlere uyulmaması durumunda uygulanacak idari para cezaları ve yaptırımlar da tespit edildi.
Söz konusu yönetmelikle birlikte, 7 Kasım 2015 tarihli "Gemi ve Su Araçlarının İnşa, Tadilat ve Bakım-Onarım Yönetmeliği" de yürürlükten kaldırıldı.
Yönetmeliğin bazı maddeleri yayım tarihinde, bazıları ise 3 ay sonra yürürlüğe girecek.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ASELSAN, AESA radarlarla hava platformlarına güç katıyor

2026-01-07 16:48 - Gündem

Kars'ta köylerden geçen menderesler hayvancılığa can suyu oluyor

2026-01-08 11:17 - Çevre-Hayat

Biraz dur! -Arzu Leyal yazdı-

2026-01-11 08:14 - En Son Yazılar

Hakkari'de kan bağışında "rekor" seferberliği

2026-01-08 12:02 - Sağlık

Tüberkülozda düzenli ilaç kullanımı hayat kurtarıyor

2026-01-09 11:38 - Sağlık

Sanal Eğitim ve Simülasyon ile Takım Performansı

2026-01-09 15:13 - İnsan-Hayat

'Uçan karakol' GÖKÇERİ sınırları zorluyor

2026-01-12 14:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

18 Yaş Altı Kadın Milli Voleybol Takımı, Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde yarın ilk maçına çıka

2026-01-12 15:53 - Spor

İş dünyası ve ekonomi basını İstanbul'da yeni yıl buluşmasında bir araya geldi

2026-01-10 18:23 - Ekonomi

Bakan Göktaş: Hacıbektaş'a yeni bir huzurevi kazandırmak için çalışmalarımızı başlattık

2026-01-09 18:18 - Siyaset

İlgili Haberler

Almanya'da elektrik fiyat şoku aşırı sağ AfD'ye desteği artırdı

12:28 - Ekonomi

İstanbul'da geçen ay 23 bin 97 ton karpuz satıldı

11:58 - Ekonomi

Ulaştırma alanındaki yatırım projelerine 6 ayda 41,5 milyar harcandı

11:53 - Ekonomi

Küresel havacılık ekosisteminin ekonomiye katkısı 4,1 trilyon dolara ulaştı

11:33 - Ekonomi

Denizüstü rüzgar enerjisi Türkiye'nin yenilenebilir enerji görünümünü yeniden şekillendirebilir

11:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya

Rusya: Mütekabiliyet ilkesi kapsamında düşman ülkelerin ticari gemilerini tarafsız sularda hedef ala

13:03 - Dünya

İsrail, Suriye'nin Kuneytra ilinde tarım arazilerini kimyasallarla kullanılamaz hale getiriyor

12:57 - Dünya

Pakistanlı kaynaklar, ABD ve İran'ın ateşkesi uzatmayı kabul ettiğini söyledi

12:52 - Dünya