?>

Geleceğin mühendisleri ürettikleri kara araçlarıyla TEKNOFEST'te derece peşinde

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesinde kurulan OMÜ İKA ve Akıncılar ATA takımları, bu yıl ilk kez düzenlenecek TEKNOFEST 2025 İnsansız Kara Aracı Yarışması'nda derece elde etmeyi hedefliyor.

Teknoloji - 3 ay önce

Samsun

Çeşitli mühendislik bölümlerindeki öğrencilerden oluşan OMÜ İKA ve Akıncılar ATA takımları, yaklaşık 10 aylık çalışmanın ardından geliştirdikleri insansız kara araçlarıyla, İnsansız Kara Aracı Yarışması'nda finale kalan 28 takım arasında yer aldı.

????

OMÜ İKA'nın geliştirdiği araç 130 santimetre uzunluğunda, 95 santimetre genişliğinde ve 80 santimetre yüksekliğindeyken, Akıncılar ATA'nın aracı ise 120 santimetre uzunluğunda, 80 santimetre genişliğinde ve 85 santimetre yüksekliğinde.

Yerli yazılıma sahip iki araç da zorlu arazi koşulları ve farklı iklim koşulları altında otonom ve manuel sürüşle birlikte lazer işaretleme kabiliyetiyle öne çıkıyor.

Öğrenciler geliştirdikleri araçlar ile Baykar yürütücülüğünde düzenlenen, 3-7 Eylül'de Tekirdağ'da başlayacak TEKNOFEST İnsansız Kara Aracı Yarışması'nda zirveyi hedefliyor.

"Yerli teknolojimizi dünyaya tanıtabilmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz"

OMÜ İKA takımının kaptanı Uğur Kırçıl, takımlarının 10 kişinden oluştuğunu ve OMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Tepe danışmanlığında hazırlıklarını sürdürdüklerini söyledi.

Çalışmalarını bir şirket gibi planlı ve programlı şekilde sürdürdükleri belirten Kırçıl, "O kadar üniversite arasından, bizim üniversitemizden iki takım birden çıkması öncelikle çok gurur verici bir şey. Bir sürü üniversiteyle aynı listedeyiz. Bu süreçte zorluklarla da karşılaşıyoruz. Üniversitemiz bizi çok destekliyor bu konuda. Alanımız da yeterli, yaklaşık 19 kişi bu atölyede çalışıyoruz. Her takım kendi içerisinde bir süreci ilerletiyor ama bir arada olduğumuzu düşünmek yine de mutluluk verici bir şey." dedi.

TEKNOFEST'in bir arada çalışmayı benimsettiğini aktaran Kırçıl, "TEKNOFEST'in bize sağladığı desteklerle bir takım olarak ve bu takım sürecinde aslında yerli ve milli teknoloji hamlesi kapsamında ortaya yerli bir cihaz, bir algoritma çıkararak ve belki yeri geldiğinde ortaya çıkardığımız bu cihazı dünya pazarında başka ülkelere pazarlayarak kendimizi bu yönde hazırlıyoruz. Bu şekilde ortaya çıkardığımız cihazlar da aslında sadece bir yarışmaya yönelik değil. Aslında bizim yerli teknolojimizi dünyaya tanıtabilmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Derece hedefliyorlar

Akıncılar ATA takımı üyesi Ömer Matpan ise yarışmada otonom, manuel ve yarı manuel olarak insansız kara aracını sürmeleri gerektiğini ve parkurda sığ su, çakıllı taşlı yol, dik eğim rampası gibi zorlu engebeli arazi şartları bulunduğunu kaydetti.

Takımlarının 9 kişiden oluştuğunu söyleyen ve araçlarının özelliklerinden bahseden Matpan, "Üzerine konumlandırmış olduğumuz kameralarla görüntü takibi yaparak otonom olarak aracımızı sürebilmekteyiz ve yanlarında konumlandırdığımız park sensörlerinin bir benzeriyle yollardaki bariyerleri algılayarak, bariyerlere çarpmadan aracımız otonom olarak sürülebilmekte, aynı zamanda da manuel olarak görevlerini uygulayabilmektedir. Her gün testlerimizi yapmaktayız. Çalışmalarımız şu anda devam ediyor. İnşallah da TEKNOFEST'te derece hedeflemekteyiz." dedi.

Cafer Sadık Öztok ise güzel bir sonuç alacaklarını düşündüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Tamamen tasarımı ve yazılımı yerli ve milli. Finalist olmanın gururunu yaşıyoruz. İnşallah derece alarak da kendimizi kanıtlamış olacağız. Yarışmaya gittiğimizde birinci olmak istiyoruz. Burada hem ailemizi hem Ondokuz Mayıs Üniversitesini, hocalarımızı, rektörlüğümüzü gururlandırmak istiyoruz. Şu anda genç mühendisleriz. Gelecekte Türkiye Cumhuriyeti'ne de çok büyük katkılarımız olacağını düşünüyorum. Bundan dolayı şu anda çok fazla emek ve çaba gösteriyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Balık sezonunun açılmasıyla tezgahlar doldu

2025-09-01 12:52 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'nin hakkını, hukukunu en güçlü şekilde savunuyoruz

2025-08-26 12:47 - Siyaset

Rusya'dan Twitch'e 61 milyon ruble ceza

2025-08-27 16:28 - Medya

4. Kazan Küresel Gençlik Zirvesi 'Küresel Değişim Çağında Eğitim' oturumuyla sona erdi

2025-08-29 18:42 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: Filistin halkının Gazze'den tehcirini öngören plana karşıyız

2025-08-29 14:47 - Siyaset

Okul kıyafeti alışverişi giyim sektörünü hareketlendirdi

2025-08-28 11:38 - Ekonomi

Erzurum'da restoranda çıkan yangın yandaki binaların çatısına sıçradı

2025-08-30 01:38 - Asayiş

4. Kazan Küresel Gençlik Zirvesinde 'Küresel Genç Liderler Ödülleri' takdim edildi

2025-08-29 17:57 - Kültür Sanat

AA Finans 2. Çeyrek Büyüme Beklenti Anketi sonuçlandı

2025-08-28 15:33 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sistemler sistemi Çelik Kubbe ile hava savunmasında artık farklı bir klasmana çıkacağız

2025-08-27 21:12 - Siyaset

İlgili Haberler

Türkiye'nin ilk yörünge transfer aracı FGN-TUG-S01, hibrit motorunu uzayda ateşledi

19:47 - Teknoloji

Nevşehir'de yapay zeka destekli "Akıllı Çevresel Analiz Sistemi" geliştirildi

13:52 - Teknoloji

Uzmanlardan "yapay zeka çağında eğitim insanı merkeze almalı" vurgusu

13:47 - Teknoloji

Take Off İstanbul Girişimcilik Zirvesi 8. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor

19:18 - Teknoloji

ASELSAN, GÖKSUR ile deniz savunmasını güçlendirecek

19:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Fenerbahçe'den zirve yarışında kritik kayıp

22:48 - Spor

TFF Tahkim Kurulu, bahis soruşturmasında 71 futbolcunun aldığı cezayı onadı

21:42 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü

20:55 - Siyaset

Katar ve Mısır dışişleri bakanları, Doha Forumu kapsamında Gazze'yi görüştü

20:22 - Dünya

Bodrum'da yağmur suyuyla denize sürüklenen atıklar kıyıya vurdu

19:27 - Gündem