?>

Geleceğe ışık tutacak fikirler bu kampta filizleniyor

Robotik kodlama eğitiminin verildiği "Kod Adı 2023" projesinde başarı gösteren 250 gence, Türkiye'yi bilişim, eğitim ve savunma sanayi alanında ileriye taşıyacak kodlama, donanım ve yazılım eğitimleri veriliyor.

Teknoloji - 7 yıl önce

AKSARAY - Oğuzhan Demiray

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2023 yılı hedefleri doğrultusunda 81 ildeki gençlik merkezlerinde uygulamaya konulan "Kod Adı 2023" projesinde başarı gösteren 250 genç, Aksaray kampında eğitimlerini sürdürüyor.

Türkiye'nin 81 ilinde başlatılan "Kod Adı 2023" projesi, Aksaray Gençlik Merkezi'ndeki 2 Ağustos'ta başlayan yaz kampı ile devam ediyor.

Daha önce 81 ilde yapılan sınavlarda başarılı olan gençlerin katıldığı kampta, milli yazılımlar, kodlama, dijital bilgi güvenliği, siber saldırılar, veri tabanı, robotik programlar ve insansız hava araçları kullanımı gibi birçok konuda eğitim veriliyor.

Gençler, proje ile savunma sanayisinden, yazılım sektörüne varana kadar birçok alanda yeni fikir ve projeler üretiyor. Yaşları 12-15 aralığında olan gençlerin bu fikir ve projeleri ilgili bakanlıklar tarafından değerlendirmeye alınarak gerekli destekler sağlanıyor.

Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Emre Topoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerli otomobil üretmek isteyen, uçak tasarımı yapan ve üretmek isteyen gençler olduğunu, bu gençleri ciddiye aldıklarını söyledi.

"Onaylanan projeler bakanlıkça desteklenecek"

Kampa katılan gençlerin iyi bir eğitim almaları, hayallerini gerçekleştirebilmeleri için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade eden Topoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha önce 81 ilde Kod Adı 2023 Projesi kapsamında gençlere eğitimler verilmişti. Türkiye genelinde bu eğitimlerde başarılı olan 250 öğrencimize şimdi Aksaray kampında ileri düzey eğitimler veriyoruz. Kamp, 16 Ağustos'a kadar devam edecek. Gençlerin burada üreteceği tasarım ve projeler, onaylanması halinde bakanlıkça desteklenecek. Türkiye'nin geleceğini aydınlatacak yenilikçi fikirleri hem maddi hem manevi olarak destekliyoruz. İşin püf noktası onları ciddiye almaktır. Bu konuda desteğimiz sınırsız. Bu destekler için STK'lar da başvurabilir, sadece bir ortaokul veya lise öğrencisi de başvurup bu desteklerden faydalanabilir."

Topoğlu, farklı bakanlıklarla yaptıkları işbirlikleri ile de gençlerin bu fikirlerini geliştirmelerine ve hayata aksettirmelerine destek sağladıklarını dile getirerek, "10 yıl sonra 20 yıl sonra bir bakmışız araba üretmek isteyen arkadaşımızın bir markası olmuş, uçak çizimi yapan arkadaşımızın projesi ile ülkemiz yeni yolcu uçağı üretmiş, yeni bir tank üretmiş olur." diye konuştu.

"Hem savaş uçakları hem de yolcu uçakları çizimi yapıyorum"

Aksaray'daki kampa katılan ve 3D uçak çizimleri ile ilgili çalışma yapan Ahmet Selim Arıcan, 3D çizime 5 yıl önce oyun karakterleri ve ev mimarisi çizimleri ile başladığını belirtti.

Kod 2023 ekibine dahil olduğunda fikirlerinin tamamen değiştiğini ifade eden Arıcan, "Uçaklara karşı ayrı bir ilgim vardı ve artık uçak modelleri yapmaya başladım. Hem savaş uçakları hem de yolcu uçakları çizimi yapıyorum. Tek isteğim; ülkemizin 2023 hedeflerinde bu çizmiş olduğum uçakların üretilmesidir." dedi.

Öğrencilerden Carullah Said Berk ise eğitimlerin çok iyi geçtiğini kaydetti.

İnsansız hava aracı, yazılım, siber güvenlik, veri tabanı programcılığı, web tasarımı ve 3 boyutlu modelleme eğitimleri gördüklerini anlatan Berk, "Umarım bakanlığımızın sloganı gibi güçlü Türkiye için bir şeyler yapabiliriz. Amacımız gerek milli savunma olsun, gerek diğer bilişim alanları olsun eksikleri kapatmak ve mevcut durumdan daha ileri taşımaktır." ifadelerini kullandı.

"Ülkemizi siber açıdan daha güvenilir bir yer haline getireceğiz"

Gençlerden Yusuf Yahya Demiraslan da kodlamayla 5 yıldır uğraştığını bildirdi.

Bakanlığın "Kod adı: 2023" projesini görüp müracaat ettiğini aktaran Demiraslan, şöyle konuştu:

"Sınavı geçtim ve buraya geldim. Burada gördüğümüz eğitimler küçümsenecek seviyede değil. İleri düzeyde eğitimler veriliyor. Kısa süre burada genç webmastır olduk. Burada temel web kodlamalarının yanı sıra veri tabanı kodlama ve onu koruma, sunuculara sızma ve onları koruma, kişisel bilgisayarları koruma adına eğitimler aldık. Yerli ve milli yazılımlarla beraber ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacağız. Ülkemizi siber açıdan daha güvenilir bir yer haline getireceğiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Çivisiz cami' yıllara meydan okuyor

2018-08-08 15:32 - Kültür Sanat

CNR Holding ABD, Afrika ve Balkanlara açılıyor

2018-08-09 15:32 - Ekonomi

Farklı kültürlerin buluşma mekanı: Hacı Bayram

2018-08-10 16:02 - Çevre-Hayat

Takımların Süper Lig kariyerleri

2018-08-08 16:22 - Spor

Irak'ın kuzeyinde terör hedefleri vuruldu

2018-08-08 12:27 - Genel

Rus rublesi dolar karşısında iki yılın en düşük seviyesinde

2018-08-10 19:47 - Dünya

Özel çocuklara yoga ile terapi

2018-08-12 18:32 - Çevre-Hayat

Karain'e UNESCO düzenlemesi

2018-08-10 22:02 - Kültür Sanat

TİKA'nın kurslarına katılan Afgan kadınlar sertifikalarını aldı

2018-08-07 21:32 - Dünya

Son şampiyon sezonu Ankara'da açıyor

2018-08-09 13:12 - Spor

İlgili Haberler

Yapay zeka destekli Bayraktar TB2T-AI SİHA'dan rekor uçuşu

00:10 - Teknoloji

Kazakistan'dan yapay zekanın geliştirilmesine yönelik stratejik adımlar

12:28 - Teknoloji

Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi ŞİMŞEK, yeni yetenekleriyle test edildi

21:42 - Teknoloji

İstilacı aslan balığının Akdeniz'deki yaşama alanları ve popülasyonu takip edilecek

12:17 - Teknoloji

Türkiye'nin yüksek teknoloji üretimindeki rekorlarına 3 koldan katkı

11:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrailliler, Gazze kentini işgal kararına karşı esir takası anlaşması talebiyle protesto düzenledi

01:18 - Dünya

ECB Başkanı Lagarde, Avrupa işgücü piyasasının son dönemde şokları beklenmedik şekilde iyi atlattığını söyledi

01:16 - Ekonomi

Lübnan, ülkenin güneyinde İsrail'in tampon bölge kurma niyetinin 'resmi olarak' bildirildiği iddialarını reddetti

01:16 - Dünya

Avusturya'da Filistin'e destek gösterisinde İsrail'e yaptırım uygulanması istendi

01:07 - Dünya

Yapay zeka destekli Bayraktar TB2T-AI SİHA'dan rekor uçuşu

00:10 - Teknoloji