?>

Geçen yıla ilişkin gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresi yarın dolacak

Yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi ilk taksitinin yarın gün sonuna, ikinci taksitinin ise 2 Ağustos'a kadar ödenmesi gerekiyor.

Ekonomi - 5 yıl önce

Ankara

Mükelleflerin, 2020 yılında elde ettikleri kazançlara ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerini yarın gün sonuna kadar elektronik ortamda vermeleri gerekiyor.

Ticari, zirai ve mesleki faaliyetinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinin beyanname verme dönemi sona eriyor.

Geçen yıl sonu itibarıyla ticari, zirai ve mesleki faaliyetinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen 2 milyon 86 bin gelir vergisi mükellefi ile evini veya iş yerini kiraya veren yaklaşık 2 milyon 56 bin kişi bulunuyor.

Bu mükelleflerin, 2020 yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerini yarın gün sonuna kadar elektronik ortamda göndermeleri gerekiyor.

Geliri sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratlardan biri veya birkaçından oluşan mükellefler, beyannamelerini Hazır Beyan Sistemi üzerinden 7 gün 24 saat düzenleyebiliyor.

Hazır Beyan Sistemi'ne Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden erişilebiliyor.

Geçen yıl elde edilen kazançlara ilişkin verilecek beyannameler üzerinden hesaplanan gelir vergisi iki eşit taksitte ödeniyor. Birinci taksitin damga vergisiyle birlikte yarın gün sonuna, ikinci taksitin ise 2 Ağustos'a kadar ödenmesi gerekiyor.

Vergi ödemeleri, anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden yapılabiliyor.

Ayrıca Hazır Beyan Sistemi ile beyan edilen kira, ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan kaynaklı gelir vergisi, Hazır Beyan Sistemi'ndeki "Anlaşmalı Banka Kartı-Kredi Kartı ile Ödeme" bölümünden banka veya kredi kartıyla ödenebiliyor.

Hazır Beyan Sistemi nasıl kullanılıyor?

Hazır Beyan Sistemi'nde beyannameler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanarak internet ortamında mükelleflerin onayına sunuluyor. Bu da kira geliri, ücret, menkul sermaye iradı gibi kazançları bulunan mükelleflere önemli kolaylık sağlıyor.

Kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iradın yanı sıra ticari, zirai veya serbest meslek kazancı elde edenler ise sistem üzerinden beyanname veremeyecek.

Öte yandan, beyannameler, Hazır Beyan Mobil Uygulaması aracılığıyla cep telefonu üzerinden de gönderilebiliyor. Sisteme giriş yapan mükellefler, ekranda açılan hazırlanmış beyannamelerinde düzeltme yapabiliyor.

Onaylanan beyannameme üzerinden hesaplanan vergi de otomatik tahakkuk ettiriliyor.

Daha önce hiç beyanname vermemiş mükellefler de sistemden yararlanabiliyor. Beyannameler sistem üzerinden onaylandığında, ilgili vergi dairesinde mükellefiyet kaydı otomatik açılıyor.

Bu arada, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında yapılandırılan borçların ikinci taksitinin ödeme süresi de yarın sona erecek. Yapılandırma haklarından yararlanılabilmesi için bu taksitin süresinde ve eksiksiz ödenmesi önem taşıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Koca: Sağlık kadrolarımız salgın yönetiminde gerçekten müthiş bir operasyonel deneyime ve güce sahip

2021-03-24 15:39 - Gündem

TCMB'nin resmi rezerv varlıkları şubatta 95,3 milyar dolar oldu

2021-03-26 16:37 - Ekonomi

Rusya'da yeni açılacak AVM'lerin yarısı boş kalacak!

2021-03-24 08:27 - Özel Haber

AB, Libya'da uluslararası tanınırlığı olmayan eski hükümetin başbakanına yaptırımları kaldırıyor

2021-03-26 20:11 - Dünya

Intel'den 20 milyar dolarlık iki yeni 'çip fabrikası' yatırımı

2021-03-24 07:21 - Ekonomi

TRT Çocuk'un Haberin Olsun programı bugünden itibaren işaret dili tercümesiyle yayınlanacak

2021-03-29 12:50 - Kültür Sanat

Bangladeş'te Arakanlı Müslüman mültecilerin kaldığı kamptaki yangında en az 15 kişi öldü

2021-03-23 17:10 - Dünya

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Demokrasilerde parti kapatmak doğru değildir

2021-03-23 17:35 - Siyaset

Fenerbahçe'de bir futbolcu daha koronavirüse yakalandı

2021-03-24 23:11 - Spor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 2020'de belediyelere 695 milyon liralık yardım yapıldı

2021-03-23 14:45 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Bayraktar, Azerbaycan ile 33 milyar metreküplük gaz anlaşması yaptıklarını duyurdu

16:23 - Ekonomi

KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programı'nın 2025 çağrıları tamamlandı

15:23 - Ekonomi

Trabzon'da balıkçı tezgahlarında hamsi ve istavrit ilgi görüyor

14:23 - Ekonomi

Türkiye'de geçen yıl 517 milyon fidan ve tohum toprakla buluştu

13:47 - Ekonomi

ASKON Genel Başkanı Aydın, Türkiye'nin bu yılki ihracat hedefini değerlendirdi

13:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Papa 14. Leo'dan Venezuela'nın egemenliğinin korunması ve şiddetin sona erdirilmesi çağrıs

23:47 - Dünya

Danimarka Başbakanı Frederiksen'den ABD’ye "tehditleri durdurun" çağrısı

23:43 - Dünya

Maduro'nun yargılanmak üzere ABD'ye getirilmesi, New York'ta protesto edildi

23:37 - Dünya

NYT: ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalesinde ölü sayısı 80'e çıktı

23:32 - Dünya

ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalesiyle ilgili AB ortak açıklamasına Macaristan katılmad

23:18 - Dünya