?>

Iğdır'da yapılan gözlemlerde bugüne kadar 348 kuş türü tespit edildi

Iğdır'da bugüne kadar yapılan gözlem çalışmalarında 348 kuş türünün tespit edildiği bildirildi

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Iğdır

Yaklaşık 800 metre rakımda bulunan Iğdır'daki sulak alanlar su kuşlarına, 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı ve 3 bin metrenin üstündeki Aras Dağları ise bozkır ve kayalık alanları tercih eden kuşlara yuva oluyor.

Iğdır'da yapılan gözlemlerde bugüne kadar 348 kuş türü tespit edildi

Doğu Anadolu'ya nazaran daha sıcak bir iklime sahip olan şehir, kıtalar arası göçen kuş türlerini de ağırlıyor.

Kuzey ile güney yarım küre arası yol kateden göçmen kuşlar da ilkbahar ve sonbahar aylarında Iğdır’a uğrayıp mola veriyor.

Şehirde bugüne kadar sürdürülen gözlem çalışmalarında 348 kuş türü kayıt altına alındı. Bu sayı, denize kıyısı olmayan ve neredeyse hiç deniz kuşu bulunmayan bir şehir için oldukça yüksek bir rakam olarak dikkati

çekiyor.

Türkiye genelinde yapılan gözlemlerde ise bugüne kadar 502 kuş türü kayıt altına alındı. Iğdır, ev sahipliği yaptığı 348 kuş türüyle Türkiye’deki tüm kuş türlerinin yaklaşık yüzde 70’ine ev sahipliği yapıyor.

Bölgede çalışma yürüten KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Koç ile Utah Üniversiteleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, Iğdır’ın Türkiye’de en fazla kuş varlığı bulunan 10 şehir arasında olduğunu söyledi.

Tür sayılarına dair bilgi veren Şekercioğlu, "Kesin teyitli 341 türü kaydettik ama henüz teyit edemediğimiz kayıtlarla beraber Iğdır’da 348 kuş türü var. Bu da küçük bir ilimiz olan, denize kıyısı olmayan Iğdır’da Türkiye’deki 502 türün yüzde 70'inin kaydedildiği anlamına gelir." dedi.

Ulaşılan bu rakamın önemini vurgulayan Şekercioğlu, "Bu inanılmaz bir rakam çünkü zaten deniz kıyısı ve açık deniz türleri 100’e yakın. Bunları çıkardığımız zaman, denize kıyısı olmayan bölgelerde 400'e bile varmayan türlerin yüzde 90'ı bu kadar ufak bir il olmasına rağmen Iğdır'da kaydedilmiş." diye konuştu.

Iğdır’da bu kadar çok sayıda kuş türünün bulunmasının habitat çeşitliliği ve coğrafi şartlar olduğuna değinen Şekercioğlu, şöyle devam etti:

"Bunun sebeplerinden en önemlisi Iğdır'ın zengin habitat çeşitliliği. Bir tarafımızda dağ bir tarafımızda sulak alanlar var. Burada solumuzda ve sağımızdaki kuşlar tamamen farklı. Örneğin sağımızda kayalık seven türleri görüyorken solumuzda birçok su kuşunu rahatlıkla görebiliyoruz. Iğdır'da birçok farklı habitat, doğal çayırlar ve doğal bozkırlar var. En önemlisi ise 316 kuş türü kaydettiğimiz Aras Nehri Kuş Cenneti var. Bu yüzden Aras Kuş Cenneti'nin resmi koruma altına alınması büyük bir önem taşıyor."

"Sayının 

yavaş yavaş artacağına, 400'e yaklaşacağına inanıyorum"

Söz konusu rakamın bilim insanlarının, gönüllülerin ve doğa meraklılarının ilgisini çekeceğini anlatan Şekercioğlu, şunları kaydetti:

"Ben bu sayının yavaş yavaş artacağına, 400'e yaklaşacağına inanıyorum. Bu rakamlar Iğdır’ı Türkiye'de en çok kuş tespit edilmiş ilk 10 ili arasına sokuyor. Denizi olmayan ufak bir ilimiz için bu muhteşem bir rakam. Bu açıdan Iğdır ilimizin Aras Nehri Kuş Cenneti başta olmak üzere önemli alanlarının korunması ve ekoturizmle tanıtılması, bölge halkına da gelir ve tanınırlık sağlaması kritik önem taşıyor."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Coca-Cola'nın satışları üçüncü çeyrekte düştü

2024-10-23 17:03 - Dünya

Görme ve yürüme engelli iki kadından örnek dayanışma

2024-10-28 14:22 - Çevre-Hayat

Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde 5 bin yıllık kenevir izleri -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

2024-10-24 21:02 - En Son Yazılar

İbo Aslan, UFC 308'de Brezilyalı Rafael Cerqueira'yı nakavtla mağlup etti

2024-10-27 14:08 - Spor

TUSAŞ Ankara Kahramankazan yerleşkesine terör saldırısı

2024-10-23 16:23 - Asayiş

İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi'ni ateşe verdi

2024-10-21 16:53 - Dünya

TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ yerleşkesinde patlama ve silah sesi duyuldu

2024-10-23 16:17 - Asayiş

İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki ablukası, bombardıman ve açlık tehdidi 20 gündür sürüyor

2024-10-24 14:42 - Dünya

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, 34. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Konferansı'nda konuştu

2024-10-28 00:52 - Dünya

Adana'da evde çıkan yangında 3 çocuk öldü

2024-10-22 10:57 - Asayiş

İlgili Haberler

Bolu'da karların erimesi Gölköy Barajı'nda su seviyesini artırdı

15:39 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da UMKE ve 112 Acil Sağlık ekibi depremde yaşadıklarını anlattı

15:26 - Çevre-Hayat

Kütüphaneye dönüştürdüğü kulübenin ardından köy evinde de çocukları kitap okumaya teşvik ediyor

15:22 - Çevre-Hayat

Depremde ailesini kaybeden 2 kardeş, amca ve yengesine emanet

15:20 - Çevre-Hayat

İki çocuğun ardından depremzede küçük Mikail'in de "koruyucusu" oldular

14:51 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İngiltere ve ABD'den kritik minerallerde mutabakat zaptı

16:42 - Ekonomi

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: Anayasamızda da seçimin yenilenmesi ile ilgili hüküm mevcut

16:42 - Siyaset

BM, Yemen'de 2026'da 22 milyondan fazla kişinin yardıma ihtiyaç duyacağını öngörüyor

16:39 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş'u kabul etti

16:38 - Siyaset

Aliyev, 6 Şubat depremlerinin 3. yılı dolayısıyla Erdoğan'a mesaj gönderdi

16:36 - Dünya