Iğdır'da 2 bin 200 rakımlı sulak alanda 35 kuş türü tespit edildi

Aras Dağları'nın zirvelerine yakın bölgesindeki sulak alanda 35 kuş türünün yaşadığı tespit edildi

Çevre-Hayat - 11 ay önce

Iğdır
Iğdır ile Ağrı arasında yer alan Aras Dağları'nın zengin coğrafyası, birbirinden farklı yaban hayvanlarına ev sahipliği yapıyor.
Tuzluca ilçesinin dağlık bölgesinde, dağlardan gelen onlarca su kaynağının oluşturduğu 2 bin 200 rakımlı Kandilli Sulak Alanı, özellikle göçmen kuş türlerine yaşama alanı sunuyor.
Akademisyen ve bilim insanlarınca, bölgenin yaban hayatı çeşitliliğinin tespit edilmesi maksadıyla yapılan çalışmalarda Kandilli Sulak Alanı'nda da çalışma yürütüldü.

Yapılan çalışmalarda, 35 yerel ve göçmen kuş türünün bu alanı konaklama, üreme ve beslenme alanı olarak kullandığı belirlendi.
Bu türler arasında Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin "Nesli tehlike altındaki türlerin kırmızı listesi"nde yer alan kız kuşu (Vanellus Vanellus), küçük akbaba (Neophron percnopterus) ve çok sayıda göçmen tür de bulunuyor.

"Burada yaklaşık 35 türü tespit ettik"

Iğdır Üniversitesi Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Emrah Çelik, Kandilli'nin yüksek kesimde, göç yolu üzerinde bulunmasından dolayı kuş türlerince tercih edildiğini söyledi.

Alanda yapılan ilk tespitlerde 35 türün belirlendiğini ve burada yapılacak çalışmalarla bu sayının ciddi oranda artacağını belirten Çelik, "Özellikle kaynak sularıyla beslenen bir sulak alan. Burada yaklaşık 35 türü tespit ettik. Yakın gelecekte nesli tehlike altında olacak olan kız kuşunun popülasyonu iyi düzeydeydi, yaklaşık 100-150 bireylik bir popülasyon tespit ettik." dedi.
Kandilli sulak alanının önemine değinen Çelik, "Yüksek rakımlı, insan baskısının az olduğu, kaynak sularıyla beslenen bir sulak alan. Buranın insan baskısından uzak olması, ovalık ve farklı habitat tiplerini bir arada barındırması burada çalışma yapmamız için aslında bizi cezbediyor. Bu alanla ilgili çalışmalarımız devam edecek, bir envanter çıkaracağız. Hangi tür hangi zaman geliyor ve ne zaman gidiyor, tüm bunları belirleyeceğiz." diye konuştu.

"Suyun varlığı kuşun da varlığını etkilemesinden dolayı Iğdır önemli bir bölge"

Iğdır'da son zamanlarda artan yaban hayatı tespit çalışmaları sayesinde her geçen gün yeni türlerin de kayıt altına alındığına dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:
"Iğdır Kuzeydoğu Göç Rotası üzerinde olan bir bölge. Özellikle Aras Vadisi ve yakınındaki sulak alanlar birçok göçmen kuş türü için önemli konaklama noktaları. Hem mikroklima özelliği hem sulak alanlarının her mevsim kaynak sularıyla besleniyor olması kuşun da bu alanı tercih etmesine sebep oluyor. Dolayısıyla suyun varlığı kuşun da varlığını etkilemesinden dolayı Iğdır önemli bir bölge. Iğdır'da şu an tür sayısı 300'ün üzerinde, Türkiye'deki kuş sayısını düşündüğümüz zaman neredeyse yüzde 70'i bu alanda görülüyor.”

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Suriye'de SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG, Münbiç’te sivilleri hedef aldı

2025-09-10 23:42 - Dünya

ABD'de silahlı saldırıda ölen aktivist Charlie Kirk, Trump ve İsrail'e desteğiyle biliniyor

2025-09-11 00:32 - Dünya

Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü'yü kurtarışının 107. yıl dönümü

2025-09-15 11:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Arkeolojik kazılarda çıkan eserlerden etkilenen ev hanımı seramik sanatçısı oldu

2025-09-14 15:24 - Kültür Sanat

Trump, ABD ve Hindistan'ın ticaret müzakerelerine devam ettiğini belirtti

2025-09-10 01:13 - Dünya

Trump, öldürülen Charlie Kirk'in katil zanlısının gözaltına alındığını açıkladı

2025-09-12 15:33 - Dünya

Antalya'da kum zambakları sahilleri süslüyor

2025-09-11 10:57 - Çevre-Hayat

Pakistan'ın Pencap eyaletinde sel nedeniyle son 24 saatte 122 bin kişi daha tahliye edildi

2025-09-09 12:53 - Dünya

İşletmeler KOSGEB'in yeni "stratejik pusulası" ile yönünü belirleyecek

2025-09-09 10:13 - Ekonomi

ABD'de Trump ve İsrail destekçisi aktivist Charlie Kirk, silahlı saldırıda öldü

2025-09-11 01:22 - Dünya

İlgili Haberler

48 ülkedeki 172 Türk şehitliği ve anıtı özel bir çalışmayla haritalandı

11:21 - Çevre-Hayat

Bilim insanları, evcil kedilerin birbirlerini idrarlarını koklayarak tanıdıklarını ortaya çıkardı

10:48 - Çevre-Hayat

Tunca Nehri'nde debinin azalmasıyla kum adacıkları oluştu

09:02 - Çevre-Hayat

Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Aslan'dan orman yangınları için 'riskli dönem' uyarısı

01:07 - Çevre-Hayat

Uzmanından orman yangınlarına karşı mücadelede 'riskli periyot' uyarısı

01:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den HEMBA platformuna ilişkin paylaşım

18:32 - Gündem

Abbas, İsrail'in "E1" yasa dışı yerleşim projesinin Filistin Devleti'nin kuruluş

18:28 - Dünya

Türkiye ve 11 ülkeden İsrail'in Suriye ile Filistin'deki saldırılarına kınama

18:23 - Dünya

İstanbul'da "Aile ve Nüfus On Yılına Başlarken: İmkanlar, Riskler ve Politika Önerileri&qu

18:18 - Gündem

Fransız polisinin binlerce düzensiz göçmenin Manş Denizi'ni geçmesini engellediği belirtildi

18:13 - Dünya