?>

Gazze'de meme kanserinde farkındalık için "Pembe Ekim" etkinlikleri başladı

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde, meme kanseri konusundaki farkındalığı artırmak için "Pembe Ekim" etkinlikleri başlatıldı.

Sağlık - 2 yıl önce

Gazze

Sağlık Bakanlığı tarafından "1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında düzenlen etkinlikte Filistinliler, Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi önünde bir araya geldi.

Etkinlikte, gökyüzüne pembe balonlar ve güvercinler bırakıldı, günün anlam ve önemine binaen resimler yapıldı.

Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi Müdürü Subhi Sukeyk, etkinlikteki konuşmasında, "Bu yıl, 'Pembe Ekim' etkinliklerini, meme kanserinde erken teşhis, önleyici yaklaşım ve çeşitli tedavi yöntemleri konusunda farkındalık oluşturmak için tüm dünyadaki faaliyetler kapsamında başlatıyoruz." dedi.

Sukeyk, Bakanlığın, meme kanserine büyük önem verdiğini ve öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

2022'de 294 yeni vaka

Gazze'deki kadınların yakalandığı kanser türleri arasında meme kanserinin dikkati çektiğini kaydeden Sukeyk, bölgede 2022'de 294 yeni vakanın kaydedildiğini belirtti.

Sukeyk, meme kanserinin Gazze'de kadınlar arasında akciğer kanserinden sonra ölüm oranında ikinci sırada yer aldığını ve genel oranda yüzde 12'sini oluşturduğunu ifade etti.

Meme kanserinde tedavi oranının yüzde 95'lere vardığını aktaran Sukeyk, çok sayıda kadının hastalık ilerledikten sonra tedaviye başvurduğuna dikkat çekti.

Sukeyk, meme kanserinde erken teşhisin ve periyodik muayenelerin önemli olduğunun altını çizdi.

Abluka altındaki bölge dışında tedavi imkanı sağlanması

Kanser hastalarının sıkıntılarının hafifletilmesi ve bu hastalık karşısında farkındalık oluşturulması için sivil ve devlet kurumlarının birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Sukeyk, ayrıca uluslararası kurumlara ve bağışçılara, "onkoloji hastalarının bölge dışında tedavisinde imkan sağlanması konunda İsrail'e baskı yapılması" çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş ise onkoloji hastalıklarında meme kanserine yakalanmış kırılgan kesimin, bağışçılardan temel destek alması gerektiğini kaydetti.

Ebu Riş, "meme kanserine yakalanmış hastaları desteklemek için çabaların harekete geçirilmesi ve hastaların Gazze Şeridi dışında tedavi görmesine müsaade edilmesi için İsrail'e baskı yapılmasını istedi.

İsrail'in yaklaşık 16 yıldır hava, kara ve denizden abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi, büyük bir insani drama sahne oluyor. Seyahat özgürlüğü olmayan yaklaşık 2 milyon Filistinli, istisnai durumlar hariç Gazze dışına çıkamıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Havza'nın "Bakkal amcası" 42 yıldır aynı yerde hizmet veriyor

2023-09-29 13:22 - Çevre-Hayat

Savunmada yerli sanayiyi güçlendirecek güç birliği

2023-09-28 12:07 - Teknoloji

Türkevi'nde yatırım resepsiyonu düzenlendi

2023-09-26 07:22 - Gündem

Sivas'ın su sorununu çözecek projenin yüzde 88'i tamamlandı

2023-09-26 13:48 - Çevre-Hayat

Gazprom’un doğal gaz üretimi yüzde 25 azaldı

2023-09-28 18:08 - Ekonomi

60 saniyede ekonomide bugün (29 Eylül 2023)

2023-09-29 17:07 - Genel

Bazı tütün mamullerinin piyasaya arzında gramaj sınırlaması

2023-09-28 11:22 - Ekonomi

Fas'taki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 960'a yükseldi

2023-09-27 18:27 - Dünya

"Yarasa adam" 29 metredeki sıcak hava balonundan atladı

2023-09-29 12:48 - Çevre-Hayat

Bundesliga'da lider değişti

2023-10-02 13:38 - Spor

İlgili Haberler

Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Dumansız Türkiye" temalı yeni kamu spotunu paylaştı

14:42 - Sağlık

İnşaatın 5. katında elektrik akımına kapıldı, şans eseri yere düşmeden hayatta kaldı

13:57 - Sağlık

"İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyasında 10 milyonun üzerinde kişiye ulaşıldı

15:43 - Sağlık

Aynı gün kalp ameliyatı olan anne ve oğlu taburcu edildi

12:47 - Sağlık

Yeşilayın desteğiyle alkol bağımlılığını yendi

12:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

Beşiktaş'ın Shakhtar Donetsk maçı biletleri satışa çıkacak

00:33 - Spor

Fenerbahçe hazırlık karşılaşmasında Uniao de Leiria'yı mağlup etti

00:27 - Spor

Avrupa kupalarında 3. eleme turu kura çekimleri yapılacak

00:22 - Spor

Bakan Memişoğlu'ndan Yeni Lefkoşa Devlet Hastanesine ilişkin paylaşım

23:58 - Gündem

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan şüpheli sayısı 17'ye yükseldi

23:07 - Gündem