?>

Gazze Şeridi'nde yaşanan insani kriz, uluslararası kamuoyunun artan tepkisine sebep oluyor

İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nde yaşanan insani krize uluslararası kamuoyunun ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisi artıyor

Dünya - 2 ay önce

Berlin

İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nde yaşanan insani krize uluslararası kamuoyunun ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisi artıyor.

Açlık, abluka, yetersiz yardım erişimi ve süregelen çatışmalar, bölgede başta çocuklar olmak üzere sivillerin hayatını tehdit etmeye devam ediyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Gazze'deki insani durumun "tamamen kabul edilemez" olduğu vurgulandı.

Bölgede giderek kötüleşen açlığın özellikle çocuklar arasında çok sayıda can kaybına yol açtığı ifade edilen açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ile İsrail arasında varılan insani yardım anlaşmasının derhal uygulanması çağrısı yapıldı.

Uluslararası Adalet Divanı'nın geçen yıl verdiği karara atıfta bulunulan açıklamada, İsrail'in, halkın temel insani ihtiyaçlara erişimini sağlaması gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada, Alman hükümetinin, Gazze'ye ek insani koridorların açılması ve yardımların güvenli şekilde ulaştırılması için tüm diplomatik düzeylerde çaba gösterdiği belirtildi.

"İsrail hükümeti, insani yardım ablukasını sona erdirme yükümlülüğüne sahip"

Barış İçin" isimli sivil toplum kuruluşundan, yapılan açıklamada, Gazze için gönderilen yardımların sınırda bekletildiğine işaret edildi.

Açıklamada, "Yetersiz ve yaşamı tehdit eden yardım sistemi İsrail tarafından ABD'nin desteğiyle kurulmuştur. İsrail hükümeti, uluslararası hukuk uyarınca büyük ölçekli insani yardım ablukasını sona erdirme yetkisine ve yükümlülüğüne de sahiptir. Barış İçin Savaşçılar ve Birlikte Durmak gibi yerel ortaklarımızla bunu acilen talep ediyoruz. Uluslararası toplum, elbette, durumun devam etmesine izin vererek ablukanın süresinden sorumludur." ifadeleri kullanıldı.

Gazze'deki savaşın sona erdirilmesini ve insani yardımın kolaylaştırılmasını talep eden ve 25'ten fazla ülkenin imzaladığı bildiriyi Almanya'nın imzalamamasından duyulan üzüntü de vurgulanan açıklamada, "Almanya, uluslararası hukukun evrensel değerlerini şimdi somut adımlarla ortaya koyma fırsatına sahip olabilir." ifadesine yer verildi.

"Yaşamı ve insan onurunu savunmak tüm dini sınırların ötesinde ahlaki bir görevdir"

Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) de Gazze'deki insani kriz karşısında Alman hükümetini ve tüm siyasi aktörleri sorumluluk almaya çağırdı.

"Engelsiz insani yardım, kalıcı ateşkes, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve ciddi diplomatik girişimler, daha fazla acıyı önlemek için çoktandır beklenendir ve elzemdir." vurgusu yapılan açıklamada, Alman Piskoposlar Konferansı'nın, Almanya Protestan Kilisesi'nin, Yahudiler Merkez Konseyi'nin ve diğer tüm dini toplulukların ortak bir duruş sergilemesi istendi.

ZMD Başkanı Abdassamad El Yezidi, "Gazze'deki açlık çağımızın en kötü insani trajedilerinden biridir. Yaşamı ve insan onurunu savunmak tüm dini sınırların ötesinde ahlaki bir görevdir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Kubbe'de İHA tehditlerini "EJDERHA" önleyecek

2025-07-24 13:27 - Teknoloji

Meslek lisesi öğrencileri okullarda kullanılacak boyaları kendi markalarıyla üretiyor

2025-07-24 12:12 - Çevre-Hayat

İsrailli aşırı sağcı Bakan, "Gazze'nin tamamını Yahudileştireceklerini" söyledi

2025-07-24 16:18 - Dünya

Şampiyon ABB FOMGET Kadın Futbol Takımı'nda hedef Avrupa'da başarı

2025-07-24 12:22 - Spor

AB, ABD ile tarife anlaşmasını yakın görüyor

2025-07-24 15:58 - Dünya

Su kaynakları azalan Çeşme'de her gün 7 saat zorunlu su kesintisi yapılacak

2025-07-24 11:48 - Gündem

Milli motosikletçiler, Macaristan'da piste çıkacak

2025-07-24 14:57 - Spor

İsrail ve Suriye'nin ABD'nin katılımıyla Paris'te görüşeceği bildirildi

2025-07-24 15:38 - Dünya

Bakan Kurum: Bu sertifika gayrimenkul projelerine küçük paylarla ortak olmanızı sağlayacak

2025-07-24 15:48 - Ekonomi

İsrail basınına göre, Tel Aviv Türkiye’nin Eurofighter savaş uçağı alımını endişeyle takip ediyor

2025-07-24 12:27 - Medya

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 33 Filistinli hayatını kaybetti

10:03 - Dünya

Küresel Sumud Filosu’na Yunanistan SAR bölgesinde dronlarla saldırı yapıldı

09:18 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Erdoğan'ın BM'deki "KKTC'yi tanıyın" çağrısına teşekkür

02:53 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar 2025 seçim bildirgesini açıkladı

01:53 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rus tarafıyla liderler düzeyinde görüşmeye hazırım

23:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Kapasite kullanım oranı eylülde yüzde 74 oldu

10:22 - Ekonomi

İstanbul'da sabah saatlerinde trafik yoğunluğu yaşanıyor

10:17 - Gündem

Ticaret il müdürlükleri bünyesinde uzlaşma komisyonları kurulabilecek

10:13 - Ekonomi

Türkiye'den Filistin'e uluslararası posta arenasında güçlü destek

10:08 - Ekonomi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 33 Filistinli hayatını kaybetti

10:03 - Dünya