?>

Gazze hükümet: Uluslararası toplum ateşkesin insani protokolünün uygulanması için baskı yapmalı

Gazze'deki hükümet uluslararası toplumu, ateşkes anlaşması kapsamında insani yardımların girişini öngören insani protokolün uygulanması için İsrail’e baskı yapmaya çağırdı.

Dünya - 6 ay önce

Gazze/Kudüs

Hükümetin Medya Ofisi Müdürü İsmail es-Sevabite, yaptığı açıklamada, insani yardımların Gazze Şeridi’ne ulaşmaması durumunda "benzeri görülmemiş bir insani felaketin" yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Gazze Şeridi’nde insani kriz ve yaşanan mağduriyetlerin devam ettiğini aktaran Sevabite, "Ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak imzalanan insani protokoldeki açık hükümlere rağmen, İsrail işgali taahhütlerine uymadı ve imzaladığı maddeleri uygulamadı. Yardım, insani destek ve barınma malzemelerinin girişini sürekli olarak geciktiriyor ve engelliyor." ifadelerini kullandı.

Gıda ve içme suyu konusunda ciddi kıtlık yaşandığını ve bu durumun özellikle çocuklar arasında yetersiz beslenme oranlarının artmasına neden olduğunu belirten Sevabite, tıbbi malzemelerin tükenmesinin binlerce hastanın hayatını tehdit ettiğini kaydetti.

Gazze’de yaşanan insani krizin giderek derinleştiğini ve İsrail’in, ateşkes anlaşmasında yer alan insani protokol hükümlerine rağmen taahhütlerini yerine getirmediğini dile getiren Sevabite, "60 bin konteyner ve 200 bin çadırın girişine izin verilmesi gerekiyordu, ancak İsrail’in teslimatı geciktirmesi on binlerce Filistinlinin açıkta kalmasına neden oldu." dedi.

Sevabite, uluslararası toplumu ve ateşkes anlaşmasının garantör taraflarını, İsrail’in taahhütlerini yerine getirmesi ve Gazze’de "benzeri görülmemiş bir insani felaketin" önlenmesi için Tel Aviv'e baskı yapmaya çağırdı.

İsrail Parlamentosu'nda Gazze'de tutulan esirlerin aileleri ile milletvekilleri arasında tartışma yaşandı

Bu arada, İsrail parlamentosu koridorlarında, milletvekilleri ile Gazze'de tutulan esirlerin aileleri arasında sözlü tartışma yaşandı.

İsrail’in Kanal 13 televizyonuna göre, İsrail Meclisi'ndeki (Knesset) oturumlarda esir yakınlarının, ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasının derhal uygulanması ve esirlerin serbest bırakılması yönündeki taleplerini dile getirmesi nedeniyle tartışma çıktı.

Anayasa Komisyonundaki Yahudi Birleşik Tevrat Partisi'nden Yitzhak Pindrus ile Gelecek Var (Yeş Atid) Partisi’nden Merav Cohen arasında da tansiyon yükselirken, milletvekilleri arasında da sert tartışmalar yaşandı.

Milletvekili Cohen, oturumda hükümetin Gazze'deki ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasını hızla tamamlaması ve esirlerin serbest bırakılmasını sağlaması gerektiğini vurguladı.

Ancak oturum sırasında Komite Başkanı Pindrus ile Milletvekili Cohen arasında gerginlik tırmanırken, Pindrus, Cohen’e "aptal" diyerek hakarette bulundu ve salondan çıkarılmasını istedi.

Öte yandan, İsrail kamuoyunda Netanyahu hükümetinin ateşkes anlaşmasındaki taahhütlerinden geri adım atması ihtimalinin endişelere yol açtığı belirtiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Beko, THY Avrupa Ligi'nde yarın Real Madrid'i ağırlayacak

2025-02-05 17:30 - Spor

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: Türkiye'yle ortak bir çıkarımız var, o da artık bölgede kalıcı barışın yerleşmesi

2025-02-05 21:13 - Siyaset

Galatasaray ile Adana Demirspor 42. randevuda

2025-02-08 10:02 - Spor

Barış Pınarı bölgesinde 2 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

2025-02-05 11:02 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye ile dayanışma içinde, terörün olmadığı, huzur iklimini ortak coğrafyamızda hakim kılacağız

2025-02-04 20:56 - Siyaset

Kristal karıyla ünlü Sarıkamış Kayak Merkezi'nde yoğunluk yaşanıyor

2025-02-09 18:28 - Çevre-Hayat

İsrail ordusu, ocak ayında işgal altındaki Batı Şeria’da 55 Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı

2025-02-04 23:13 - Dünya

87 yaşındaki masa tenisçi Ahmet Özer, 54 yaşındaki oğluyla raket sallıyor

2025-02-10 12:42 - Çevre-Hayat

ABD, Guantanamo Körfezi'ne düzensiz göçmenleri göndermeye başladığını duyurdu

2025-02-05 09:07 - Dünya

Beyaz örtüyle kaplanan Kayseri'nin 'renkli evler'i dronla görüntülendi

2025-02-10 10:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

ABD'nin Los Angeles kentindeki silahlı saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti

10:27 - Dünya

Güney Kore'de ülke tarihinin en sıcak ikinci temmuzu yaşandı

10:22 - Dünya

AJet'ten Londra'dan KKTC'ye uçuşlar için özel fiyat tarifesi

10:17 - Dünya

NASA'nın Ay'a nükleer reaktör göndermeye hazırlandığı iddia edildi

10:13 - Dünya

Alarm durumundaki Portekiz'de orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor

09:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Uraloğlu'ndan Türkiye'nin küresel ticaretin adil olması için katkılarını sürdüreceği

10:33 - Ekonomi

ABD'nin Los Angeles kentindeki silahlı saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti

10:27 - Dünya

Güney Kore'de ülke tarihinin en sıcak ikinci temmuzu yaşandı

10:22 - Dünya

AJet'ten Londra'dan KKTC'ye uçuşlar için özel fiyat tarifesi

10:17 - Dünya

NASA'nın Ay'a nükleer reaktör göndermeye hazırlandığı iddia edildi

10:13 - Dünya