?>

Gazze'deki Evkaf Bakanlığı: İsrail, Gazze Şeridi'nde 1109 mescidi yıktı

Gazze'deki Evkaf ve Din İşleri Bakanlığı, İsrail saldırıları sonucu Gazze Şeridi'nde var olan 1244 mescitten 1109'unun yıkıldığını bildirdi.

Dünya - 5 ay önce

İstanbul

Bakanlıktan bir yetkilinin Gazze'de yıkık durumda olan Ömeri Camii önünde düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, kentteki vakıf yerlerinin durumuna ilişkin bilgi verdi.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde 471 gün devam eden soykırımında 738 cami ve 3 kilise yerle bir edildi

Açıklamada, Gazze'deki mescitlerin yüzde 89'unun yıkıldığı, 834 mescidin tamamen enkaza dönüştüğü, 275 mescidin ise kullanılmayacak kadar hasarlı olduğu belirtildi.

Gazze'de dini ve idari merkezlerin, vakıf malları, kabirler ve mescitlerin yıkılması sonucu toplam maddi hasarın 500 milyon dolardan fazla olduğu kaydedildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'de cami ve mescitlerin yanı sıra 3 kiliseyi de yıktığına işaret edildi.

İsrail ordusu Gazze'de mezarlıkları dahi hedef aldı

İsrail ordusunun saldırılarında Gazze'deki 60 mezarlıktan 40'ının hedef alındığı kaydedildi. Saldırılara hedef olan 21 mezarlığın tamamen tahrip edildiği vurgulandı.

Açıklamada, 643 vakıf taşınmazının yıkıldığı ve buralarda verilen dini eğitim hizmetinin durduğu belirtildi.

Evkaf Bakanlığı görevlilerinden 315 imam ve vaizin İsrail saldırılarında hayatını kaybettiği, ayrıca bakanlıktan 27 kişinin de İsrail ordusu tarafından alıkonularak götürüldüğü kaydedildi.

Gazze’de "Minareler Koalisyonu" kuruldu

Yıkılan cami ve dini kurumların yeniden inşa edileceği belirtilen açıklamada, "Minareler Koalisyonu" adıyla uluslararası bir girişim başlatıldığı duyuruldu. Koalisyonun, 30'dan fazla ülkeden dini ve hayır kurumlarının temsilcilerini bir araya getirerek, Gazze'deki vakıf projelerini desteklemeyi amaçladığı kaydedildi.

İşgal güçleri tarafından yıkılan cami ve dini kurumların yeniden inşasını hedefleyen "Minareler Koalisyonu", geçici mescitlerin kurulması, imam ve din görevlilerine destek sağlanması, Kur’an kurslarının teşvik edilmesi ve dini eğitim merkezlerinin açılması gibi projeleri öncelikli alanlar olarak belirledi.

Proje kapsamında ayrıca, ücretsiz mezar yerleri sağlanması, su kuyuları açılması ve şehit ile mahkum ailelerine destek verilmesi gibi sosyal yardım projeleri de planlanıyor.

Gazze'deki Vakıflar Bakanlığı, uluslararası toplum ve İslam ülkelerine çağrıda bulunarak yıkımın telafi edilmesi ve dini kurumların toplum hizmetine yeniden kazandırılması için destek talep etti.

Açıklamada, camilerin sadece ibadet yerleri değil, aynı zamanda toplumun manevi ve sosyal yapısını güçlendiren merkezler olduğu vurgulandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İtalya Başbakanı Meloni'den Avrupa Adalet Divanı'na geri göndermelerin riske atılmaması çağrısı

2025-02-18 02:48 - Dünya

Milli sırıkla atlamacı Ersu Şaşma, Fransa'da şampiyon oldu

2025-02-14 11:18 - Spor

BM'ye göre, 280 bin Suriyeli mültecinin ülkelerine döndüğü tahmin ediliyor

2025-02-18 13:58 - Dünya

Anket: ABD'lilerin çoğu Trump'ın Gazze'yi 'devralma' planına karşı çıkıyor

2025-02-13 02:12 - Dünya

Bakan Yumaklı, su ürünleri ihracatında 2024'te rekor kırıldığını bildirdi

2025-02-15 14:43 - Ekonomi

Emine Erdoğan'dan Malezya, Endonezya ve Pakistan ziyaretlerine ilişkin paylaşım

2025-02-14 19:32 - Gündem

Danimarka istihbaratından Rusya'nın 5 yıl içinde Avrupa'da büyük bir savaş başlatabileceği uyarısı

2025-02-12 08:42 - Dünya

Athletic Bilbao forveti Maroan Sannadi'ye Espanyol tribünlerinden ırkçı saldırı

2025-02-17 15:18 - Spor

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Son 48 saatte enkaz altından 25 kişinin daha naaşı çıkarıldı

2025-02-15 16:37 - Dünya

Gazze'deki hükümet: Refah Sınır Kapısı'nda bekleyen konteyner evler henüz bölgeye ulaştırılmadı

2025-02-14 20:17 - Dünya

İlgili Haberler

Pakistan'da etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 72'ye çık

12:02 - Dünya

Srebrenitsa soykırımında öldürülen annesini 30 yıl sonra toprağa verecek

11:42 - Dünya

İsrail, Suriye’nin güneyinde 10 askeri üsle işgali sürdürüyor

11:17 - Dünya

Tayvan'da Danas Tayfunu'nda 2 kişi öldü, 334 kişi yaralandı

11:13 - Dünya

Tahran’da hava kirliliği nedeniyle futbol maçları iptal edildi

11:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Pakistan'da etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 72'ye çık

12:02 - Dünya

Türkiye'nin hububat ve bakliyat ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 4,5 arttı

11:57 - Ekonomi

Fenerbahçe tarihindeki ilk Kolombiyalı; Jhon Duran

11:53 - Spor

Sakarya'dan yılın ilk yarısında 2 milyar 573 milyon dolarlık ihracat

11:48 - Ekonomi

Srebrenitsa soykırımında öldürülen annesini 30 yıl sonra toprağa verecek

11:42 - Dünya