?>

Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında 90 Filistinli esir serbest bırakıldı

Hamas ve İsrail arasında varılan karşılıklı esir takası mutabakatı kapsamında 90 Filistinli çocuk ve kadın esir, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Ofer Askeri Cezaevi'nden serbest bırakıldı

Dünya - 3 ay önce

Kudüs

Filistinliler, Hamas'la İsrail arasındaki ateşkes mutabakatı kapsamında İsrail’in Ofer Askeri Cezaevi’nden salıverilen 90 Filistinli kadın ve çocuk esiri karşılamak için işgal altındaki Batı Şeria’daki Ramallah kentine bağlı Beytunya beldesinde toplandı.

İsrail askerleri, soğuk nedeniyle ateş yakarak bölgede bekleyen Filistinlilere ara ara gözyaşartıcı gaz ve ses bombaları atarak müdahale etti. Saatler yerel saatle 01.00'e doğru gelirken çok sayıda İsrail askeri cipi ve iş makinaları, Beytunya beldesine baskın düzenledi.

Göz yaşartıcı gaz ve ses bombasıyla müdahalenin ardından İsrail askeri cipleri, bölgedeki Filistinlileri alandan uzaklaştırdı.

İsrail askerlerinin Beytunya beldesine düzenlediği baskından kısa süre sonra Filistinli esirleri taşıyan, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) himayesindeki otobüs Ofer Askeri Cezaevi’nden ayrıldı.

Otobüs, Beytunya beldesinden ilerleyerek Ramallah’taki Filistinli esirlerin teslim edileceği Manara Meydanı'na doğru hareket etti.

İsrail askerlerinin yoldan uzaklaştırdığı Filistinliler, esirleri taşıyan otobüsü gördükten sonra coşku içerisinde ıslıklarla tezahürat yaptı.

Esir takasında İsrail tarafından ihlal: Filistinli 1 kadın esirin eksik çıkması gecikmeye neden oldu

Filistin'deki Esirler Medya Ofisi, yaptığı yazılı açıklamada, Ofer'den serbest bırakılan esirlerin isimleri üzerinde yapılan incelemeler sırasında bir kadın esirin eksik olduğunun tespit edilmesi sonucu teknik ekiplerin uzlaşılan esir listesine uyulması için İsrail güçlerine baskı yapmak amacıyla arabulucular ve Kızılhaç ile iletişim kurduğunu, kısa süre sonra esirlerin yola çıkacağını bildirdi.

İsrail’den Kanal 12 televizyonu ise sorunun daha sonra çözüldüğünü ve esirlerin yola çıktığını aktardı.

Anlaşma kapsamında serbest bırakılan 90 Filistinli esirden 69'unun kadın, 20'sinin çocuk olduğu bildirildi.

İsrail basını, Ofer Askeri Cezaevi'nden serbest bırakılan Filistinlilerden 78'inin işgal altındaki Batı Şeria'dan, 12'sinin ise işgal altındaki Doğu Kudüs'ten olduğunu yazdı.

Filistinliler, Ramallah’taki Beytunya beldesinde toplandı. Ofer Askeri Cezaevi'ni gören tepeden serbest bırakılan Filistinli esirleri taşıyan konvoyun hareket etmesini bekledi. Cezaevi önündeki hareketlilik, bekleyen kalabalığın coşkusunu artırdı.

Ayrıca İsrail ordusunun Ofer Cezaevi yakınlarında Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını bekleyenlere insansız hava araçlarıyla gözyaşartıcı gaz bombaları attığı görüldü.

İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, Filistinlileri, Ofer Askeri Cezaevi'nden esirlerin serbest bırakılması süresince ve sonrasında yapılacak yürüyüşler ve kutlamalara katılmamaları konusunda uyararak müdahale tehdidinde bulunmuştu.

İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşmaya göre, dün serbest bırakılan 3 İsrailli kadın esire karşılık İsrail hapishanelerinde tutulan 90 Filistinli esirin serbest kalması öngörülüyordu.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, ateşkes ve esir takası anlaşmasının birinci aşaması kapsamında 3 İsrailli kadın esiri dün akşam saatlerinde Kızılhaç ekibine teslim etmişti.

Filistin, GazzeHamasİsrail... Son dakika haberler...

Gazze’de ateşkes başladı

Hamas, 3 İsrailli kadın esiri Kızılhaç'a teslim etti

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Sömestirin ilk gününde kayakseverler en fazla karın olduğu Palandöken'e akın etti

2025-01-18 14:42 - Çevre-Hayat

Muş'ta köy okulunun tek öğretmeni sobayla ısıttığı sınıfta 8 öğrencisine eğitim veriyor

2025-01-13 13:38 - Çevre-Hayat

Su altı sporlarında yeni sezon Türkiye rekorlarıyla başladı

2025-01-13 16:53 - Spor

Suriye'de yeni yönetim pasaport işlemlerini başlattı

2025-01-13 11:52 - Dünya

Su ürünleri ihracatında hedef 2,5 milyar doları geçmek

2025-01-18 16:33 - Ekonomi

Slovenya Dışişleri Bakanı Fajon, Filistin devletinin tanınmasının önemine dikkati çekti

2025-01-15 12:09 - Dünya

Suç örgütlerine yönelik 'Hücre' operasyonlarında 66 şüpheli yakalandı

2025-01-17 09:32 - Asayiş

Erzurum'da yerleşim yerine inen kurtlar güvenlik kamerasında

2025-01-18 19:22 - Çevre-Hayat

Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Şeybani, yarın Türkiye'yi ziyaret edecek

2025-01-14 20:48 - Dünya

Kara Kuvvetleri Komutanlığı uzman erbaş ve sözleşmeli er alacak

2025-01-13 17:03 - Gündem

İlgili Haberler

Azad Cammu Keşmir'de, Hindistan sınırına yakın oturanlara "yiyecek stoklamaları" çağr

12:33 - Dünya

Singapur'da yarınki seçimlerde 66 yıllık iktidarın devam etmesi öngörülüyor

11:22 - Dünya

ABD'de satılan Apple ürünlerinin çoğu Hindistan ve Vietnam'dan gelecek

11:08 - Dünya

ABD'de Demokratlar, Savunma Bakanı Hegseth'in görevden alınması için baskıyı artırıyor

10:43 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 10 Filistinli hayatını kaybetti

10:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Otomotiv nisanda 3,1 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu

13:12 - Ekonomi

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi 17. Toplantısı Girne'de başladı

13:08 - Gündem

Türkiye'nin ham çelik üretimi yılın ilk çeyreğinde 9,3 milyon ton oldu

13:02 - Ekonomi

Küresel gıda fiyatları gümrük tarifelerindeki belirsizlikle son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

12:58 - Ekonomi

Premier Lig'de başarıya hasret 4 kulüp, Avrupa'daki 3 kulvarda finale koşuyor

12:53 - Spor