?>

Gazze’de ailelerini ayakta tutmaya çalışan Filistinli annelerden dünyaya çağrı: Bize destek olun

Gazze Şeridi'nde İsrail saldırılarında eşlerini ve evlatlarını kaybeden ve hayatta kalan aile fertlerini ayakta tutmaya çalışan Filistinli anneler, dünyadaki diğer annelere "bize destek olun" çağrısında bulundu.

Dünya - 2 ay önce

Gazze

Gazze'de İsrail saldırılarında eşlerini, çocuklarını, yakınlarını ve barındıkları evlerini kaybeden Filistinli kadınlar, hayatta kalan aile fertlerine bakabilmek için büyük bir mücadele içine girdi. İsrail'in saldırıları ile ablukasının devam etmesi nedeniyle de bu hayatta kalma mücadelesi her geçen gün daha zor bir hal alıyor.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'taki Yetimler Mülteci Kampı'nda yaşayan Filistinli anneler, Anneler Günü dolayısıyla AA kameraları aracılığıyla dünya annelerine seslendi.

Tek başına çocuklarını hayatta tutmaya çalışan anneler

Kampta yaşayan annelerden Ummu Muhammed Ebu Dekka, İsrail saldırılarında 7 çocuğundan birini, eşini ve evini kaybettiğini belirtti.

Derme çatma bir çadırda yaşayan Ummu Muhammed, "kışın donduruyoruz, yazın ise sıcaktan kavruluyoruz" diye konuştu.

Çocuklarının sağlık durumunun kötüye gittiğini belirten Ummu Muhammed, 18 yaşındaki kızının tedaviye ihtiyacı olduğunu, oğlunun spazm geçirdiğini ancak herhangi bir araç olmadığı için oğlunu doktora götüremediğini, küçük kızının ise kafatasında kırıklar olduğunu söyledi.

Sınır kapılarının kapalı olması sebebiyle yaşadıkları Gazze'de ciddi bir açlık yaşandığına işaret eden Ummu Muhammed, "Bize bakacak kimse yok. Çocuklarıma ekmek yapmak için makarnayı hamur haline getiriyorum." sözleriyle yaşadıkları zorlukları dile getirdi.

Ummu Muhammed, "Tüm annelere sesleniyorum. Sınır kapıları kapalı, bize destek olsunlar." sözleriyle dünyaya çağrıda bulundu.

Kampta yaşayan bir diğer Filistinli anne Ummu Eymen Ebu Hamed de savaşta oğlunu ve eşini kaybettiğini, evlerinin yıkıldığını ve 3 kızıyla bir başına kaldığını dile getirdi.

Ailenin geçimini sağlayan eşini ve oğlunu kaybetmesinin ardından ailenin bütün sorumluluğunu üstlendiğini anlatan Ummu Eymen, göğüslemek zorunda kaldığı zorlukları şu sözlerle anlattı:

"Yemek ve içecek yok. Bir aydır ekmeğimiz bile yok. Bir tek oğlum vardı onu da kaybettim. Şimdi hiçbir dayanağımız yok. Su doldurmaya yollayacağım bir erkek evladım yok. Ben gidip su dolduruyorum. Savaşın bitmesini, yokluk ve mahrumiyetin son bulmasını istiyorum."

Saldırıların ve ablukanın ağır yükü

İsrail saldırısında eşini ve kardeşini kaybeden ve 5 çocuğuyla bir başına kalan Sabrin Halil Ebu Dekka da, Gazze'de savaşın ve ablukanın ağır yükünü tek başına omuzlamak zorunda kalan annelerden biri.

Filistinli anne, "Ne bir gelirimiz ne de bakanımız var. Eşim ve kardeşlerim öldükten sonra ekonomik anlamda bize bakacak kimse kalmadı. Durumumuz içler acısı. En önemlisi de yiyecek ekmeğimiz yok. Makarnayı un haline getirerek ekmek yapıyoruz. Çocukları ekmekten başka doyuracağımız sağlıklı bir gıda da yok." diye konuştu.

Maddi ve manevi olarak çok büyük zorluklara tahammül ettiklerini belirten Sabrin, uluslararası kurumlardan ve Arap ülkelerinden Gazze'deki annelere el uzatmalarını ve destek olmalarını istedi.

Ummu Mahmud da eşini Temmuz 2024'te saldırıda kaybettiğini, eşi vefat ettiğinde hamile olduğunu söyledi.

Oğluna babasının adını (Mahmud) verdiğini söyleyen Ummu Mahmud, "Eşim vefat ettikten sonra çok sıkıntı çektik. Açlık var, gelirimiz yok. Ateş yakmak için bile odun arıyoruz. Günlük hayatımızda her işte iptidai yöntemler kullanıyoruz ve çok yorulduk." diye ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Süt sektöründe faaliyet gösteren 56 teşebbüse rekabet soruşturması açıldı

2025-05-08 12:38 - Ekonomi

Ezan okuma yarışması birincisi Emir Kayra'nın hayali Ayasofya'da görev yapmak

2025-05-06 14:23 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

AK Parti Sözcüsü Çelik: Kim ne derse desin Ada'da iki egemen devlet var

2025-05-05 20:18 - Siyaset

Friedrich Merz, Almanya'nın yeni başbakanı oldu

2025-05-06 18:18 - Dünya

Devlet himayesindeki çocukları konu alan diziden etkilenip iki kardeşe yuva oldular

2025-05-07 12:43 - Çevre-Hayat

CHP Genel Başkanı Özel'e saldıran şüpheli tutuklandı

2025-05-06 13:43 - Gündem

Ülkücü Kürtlerin Saklı Kalmış Hikâyesi: Bozkürt

2025-05-09 08:59 - Özel Haber

Erzincan'da engelli kişinin askerlik hayali gerçekleştirildi

2025-05-07 23:37 - Çevre-Hayat

Hüseyin Burak Uçar’ın yeni kitabı 'Hayalin İçinden Öyküler -Büyülü Gerçek' çıktı

2025-05-08 21:12 - Özel Haber

PSG, 4 İngiliz engelini aşarak Şampiyonlar Ligi'nde finale çıktı

2025-05-08 12:52 - Spor

İlgili Haberler

Rutte'den savunma harcamalarını artırması için NATO ülkelerine baskı yapan Trump'a övgü

21:53 - Dünya

İran'ın 12 gün boyunca fırlattığı en az 50 füze İsrail'de doğrudan isabet kaydetti

19:27 - Dünya

FBI, ABD'nin İran'a saldırıları hakkındaki ön raporun sızmasıyla ilgili soruşturma başlattı

19:17 - Dünya

İtalya Başbakanı Meloni'den, Gazze ve Ukrayna için ateşkes vurgusu

19:12 - Dünya

İsrail, Gazze'deki yardım dağıtım noktalarında bir ayda 549 Filistinliyi öldürdü

19:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Amasya’da tarım arazisinde çıkan yangında yaklaşık 80 dönüm alan zarar gördü

22:12 - Gündem

Rutte'den savunma harcamalarını artırması için NATO ülkelerine baskı yapan Trump'a övgü

21:53 - Dünya

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi

21:23 - Siyaset

Fed Başkanı Powell, stagflasyon riski görmediklerini söyledi

20:52 - Ekonomi

Bilecik'te çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

20:27 - Gündem