?>

Gazi Üniversitesinden "genetik" adım

Gazi Üniversitesi, GM1 Gangliosidozis hastalığına yönelik araştırma kapsamında, beyin içerisine ameliyatsız gen tedavisi yönteminin de uygulanacağı Çocuk Metabolizma Bilim Dalı Faz-1 Klinik Araştırmaları Merkezi kurdu.

Sağlık - 3 yıl önce

Ankara

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Süheyl Ezgü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk çağı genetik hastalıklarının, tüm dünyada sakatlık ve ölüm nedeni olmayı sürdürdüğünü, başta gen tedavisi olmak üzere yeni tedavi yöntemlerininse dünyada hızla geliştiğini kaydetti.

Gazi Üniversitesinin gen tedavisine ilişkin önemli bir adım attığını belirten Ezgü, üniversite bünyesinde, Çocuk Metabolizma Bilim Dalı Faz-1 Klinik Araştırmaları Merkezinin kurulumunun tamamlandığını söyledi. Ezgü, söz konusu merkezin 28 Kasım'da açılışının yapılacağı bilgisini verdi.

"Özellikleri itibarıyla ülkemizde ilk"

Merkezin yeni gelişmekte olan gen tedavileri başta olmak üzere ileri tedavi yöntemleri için bir dönüm noktası oluşturduğuna dikkati çeken Ezgü, şunları aktardı:

"Bu merkezimiz, dünyada ya da ülkemizde, yeni bulunmuş ve geliştirilmiş olan gen tedavisi gibi ileri tedavilerin, ilk kez bir insanda, bir hastada ya da sağlıklı gönüllüde uygulanacağı merkez. İlk uygulama çok özellikli olduğu için bu merkezler, dünyada çok nadir olarak bulunmakta. Merkezimiz de dünyadaki nadir merkezlerden bir tanesi. Özellikleri itibarıyla ülkemizdeki ilk merkez olma özelliğinde."

Merkezin 15-16 odasının klinik araştırmadaki hastalara ayrıldığını belirten Ezgü, içinde özel tedavilerin hazırlanmasına imkan sağlayan lokal bir eczanesinin de bulunduğunu kaydetti. Ezgü, "Hastaların çok uzun süre yatacaklarını varsaydığımızda, aylar sürebilecek yatış sırasında, öz bakımını, okul ihtiyacını, oyun ihtiyacını giderebilecek lokal odalara ve imkanlara sahip olan tek merkez." diye konuştu.

Beyin içerisine ameliyatsız gen tedavisi uygulanacak

Prof. Dr. Fatih Süheyl Ezgü, merkezin 3 farklı gen tedavisi için insanda ilk denemenin uygulanacağı merkez olarak seçildiğini söyledi.

"Hedefi yerli gen tedavisi olan merkezde gelecek ay GM1 Gangliosidozis​​​​​​​ hastalığına yönelik araştırma kapsamında, beyin içerisine ameliyatsız gen tedavisi yöntemi de uygulanabilecek." diyen Ezgü, hastalığa ilişkin ise şu bilgileri verdi:

"Bu hastalık, erken yaşlarda başlayan ve vücuttaki bir enzim eksikliğine bağlı olarak vücuttan atılması gerekli birtakım maddelerin, özellikle merkezi sinir sisteminde, beyin ve diğer sinir sisteminin bölümlerinde birikmesiyle oluşuyor. Maalesef ilerleyici, henüz kesin tedavisi olmayan ve hastalarımızda çok ağır merkezi sinir sistemi etkilerine yol açan, bazen ölümlerine yol açabilen bir hastalık."

Hedef yerli gen tedavisi

Amaçlarının yerli gen tedavisi olduğunu ifade ederek bu kapsamda Türkiye'nin köklü üniversiteleriyle de işbirliği yapacaklarını belirten Prof. Dr. Ezgü, şu ifadeleri kullandı:

"Bu merkezimizde bizim nihai hedefimiz, ülkemizde ilk kez yerli gen tedavisi başta olmak üzere ileri tedavilerin üretimini sağlamak, üretimini oluşturarak hastalarımızın kullanımına açmak olacak. Bunun için de ülkemizin çok büyük ve bu konuda deneyimli üniversiteleriyle proje bazında bir ortaklığa imza atıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BM, Afganistan'da Taliban'ın kadınlara yönelik ayrımcı muamelesine tepki gösterdi

2022-11-25 17:23 - Dünya

Deniz ulaşımına lodos engeli

2022-11-23 12:19 - Gündem

Paris’te sarı yelekliler 4. yılında da sokağa indi

2022-11-19 23:29 - Dünya

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şehit öğretmenler anısına türkü seslendirdi

2022-11-24 12:39 - Magazin

Gazi Üniversitesinden "genetik" adım

2022-11-26 15:03 - Sağlık

Terör örgütü YPG/PKK sivilleri hedef alıyor

2022-11-21 15:18 - Gündem

İstanbul Üniversitesi, Karaburun Ildır Körfezi'nde denizel biyoçeşitliliği araştırıyor

2022-11-25 11:33 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yusufeli Belediyesi Hizmet Binasını açtı

2022-11-22 17:28 - Gündem

2024 Paris Olimpiyatları'nın bütçesinin yüksek enflasyon nedeniyle artması bekleniyor

2022-11-22 21:03 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Konya Türkiye Yüzyılı'na hazır' paylaşımı

2022-11-26 13:39 - Gündem

İlgili Haberler

Uluslararası Rett Sendromu Konferansı İstanbul'da başladı

16:42 - Sağlık

Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme kan pıhtılaşması riskini azaltıyor

16:13 - Sağlık

Aynı gün kalp pili takılan anne oğul el ele taburcu oldu

13:32 - Sağlık

Yeşilay, bağımlılıktan kurtardığı kişilerin hayatına yeni kapı da aralıyor

12:12 - Sağlık

Sosyal medyadaki "muhteşem hayatlar" gençlerde yetersizlik hissini tetikliyor

12:47 - Sağlık

Günün Manşetleri

Çin, ABD'nin tarife tehdidine karşı nadir toprak elementleri kontrolünü savundu

07:58 - Ekonomi

Meksika'da şiddetli yağışlar sebebiyle 42 kişi öldü, 27 kişi kayboldu

07:48 - Dünya

Muğla'da 4,1 büyüklüğünde deprem

07:43 - Gündem

Şehid-i Ekber Başbuğ Enver Paşa’ya iftira atanlar analarına kendi geçmişlerini sorsunlar -E. Yarbay Halil Mert yazdı-

03:46 - En Son Yazılar

Denizli'de tavanı çöken evdeki 6 kişi yaralandı

02:03 - Asayiş