?>

Gazeteci Çetin Emeç'in katledilişinin üzerinden 34 yıl geçti

Genç yaşında başladığı gazetecilikte başarılı kariyeriyle Türk basınında önemli bir iz bırakan gazeteci yazar Çetin Emeç'in, evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin üzerinden 34 yıl geçti

Medya - 2 yıl önce

İstanbul

İstanbul'da 1935'te doğan Çetin Emeç, Galatasaray Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

Meslek hayatına, 1952'de henüz 17 yaşındayken babası Selim Ragıp Emeç'in sahibi olduğu "Son Posta" gazetesinde başlayan Emeç, babasının Demokrat Parti milletvekilliğine seçilmesi ve 1960 darbesinde tutuklanmasının ardından gazetenin başına geçti.

Bazı dergilerde yazı işleri müdürlüğü yapan Emeç, 1972'de Hürriyet gazetesinde çalışmaya başladı. Genel Yayın Müdürlüğü görevini yürüttüğü Hürriyet gazetesinden ayrılan Emeç, Milliyet gazetesine geçerek 1984-1985 yıllarında Genel Yayın Yönetmenliği yaptı. 1986'da tekrar Hürriyet gazetesine dönen Emeç bu kez koordinatör olarak görev aldı.

Son olarak Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu üyeliği ve gazetenin yazarlığını yapan Emeç'in, eşi Bilge Emeç'le olan evliliğinden Mehveş ve Mehmet isminde iki çocuğu oldu.

Otomobili çapraz ataşe tutuldu

Gazeteci Çetin Emeç, 7 Mart 1990'da gazete binasına gitmek üzere Kadıköy Suadiye'deki evinin önünde aracına bindi.

Emeç, o esnada çapraz ateşe tutulan otomobilde vücudunun çeşitli yerlerinden aldığı kurşunlarla 55 yaşında hayatını kaybetti.

Otomobilden çıkarak kaçmaya çalışan Emeç'in şoförü Sinan Ercan da yaklaşık 15 metre ileride saldırganlar tarafından katledildi.

Çetin Emeç'i katleden saldırganlar, olayın ardından kaçtıkları otomobili Bostancı'da terk ederek izlerini kaybettirdi.

Gazetecikte gösterdiği başarılarıyla Türk basınında marka isim haline gelen Emeç'in naaşı, düzenlenen kalabalık bir cenaze töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.

Cinayet zanlılarından biri 6 yıl sonra yakalandı

Cinayetten 6 yıl sonra zanlılarından İrfan Çağrıcı, 2 Mart 1996'da Kadıköy'de bir banka şubesinde "Rasim Ayar" adına düzenlenmiş sahte kimlikle yakalandı.

Çetin Emeç'in öldürülmesine ilişkin dönemin İstanbul 3 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesinde yasa dışı "İslami Hareket Örgütü" davası açıldı.

İddianamede, Emeç'in Suadiye Suyanı Sokak'taki evine 7 Mart 1990'da gelen örgüt üyelerinden Tamer Arslan'ın, Levent'te gasbedilen 34 FFE 21 plakalı otomobili kullandığı, İrfan Çağrıcı'nın ön, Muzaffer Dalmaz'ın da arka koltukta oturduğu, Çağrıcı'nın İran uyruklu "Mustafa" ve "Ali" adlı kişilerin verdiği çantadan çıkarttığı silahları araçtakilere dağıttığı ifade edildi.

Çetin Emeç'in evinden çıktığı anda sanıkların kar maskelerini taktığı, Tamer Arslan'ın otomobille Emeç'in otomobilinin önünü keserek hareket etmesini engellediği vurgulanan iddianamede, Çağrıcı'nın Emeç'e, Dalmaz'ın da önce şoför Sinan Ercan'a, daha sonra da Çetin Emeç'e ateş ettiği yer aldı.

İddianamede, eylemin ardından Ahmet Kerimi'nin İrfan Çağrıcı'ya 10 bin dolar verdiği ve bu paralarla çeşitli semtlerde hücre evleri tutulduğu da anlatıldı.

Gazeteci yazar Çetin Emeç ve Turan Dursun ile İran rejim muhalifi Ali Akbar Gorbani'nin öldürülmesi olaylarının da içinde yer aldığı çok sayıda cinayet, bombalama ve gasp eylemlerinden sorumlu tutulan yasa dışı İslami Hareket Örgütü'nün sözde "İcra şurası" üyesi İrfan Çağrıcı, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan idam, 4 sanık da müebbet ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Çağrıcı'nın cezası, "AB Uyum Yasaları" çerçevesinde idam cezasının kaldırılmasının ardından ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bayraktar AKINCI'dan güdümlü İHA-230 füzesiyle tam isabet

2024-03-02 19:43 - Teknoloji

Yumurta kartonu üretimi yapan 6 teşebbüse uzlaşmayla 55 milyon lira ceza kesildi

2024-03-06 11:08 - Ekonomi

Hrant Dink cinayeti tetikçisi Ogün Samast savunma yaptı

2024-03-06 12:53 - Gündem

Borsa İstanbul'da gong Artemis Halı için çaldı

2024-03-04 13:33 - Ekonomi

Cumhuriyet tarihinin ilk kadın generali Özlem Yılmaz'dan kadınlara çağrı

2024-03-07 11:48 - Çevre-Hayat

Antalya Diplomasi Forumu başladı

2024-03-01 15:58 - Gündem

İBB Başkan adayı Kurum: Eserleri üretip sizi CHP'nin insafına asla terk etmeyeceğiz

2024-03-04 18:18 - Siyaset

ABD başkanlık yarışında 15 eyalet "Süper Salı"da sandık başına gidiyor

2024-03-05 11:42 - Dünya

Genel aydınlatma sayaçlarında otomatik sisteme geçiş süresi uzatıldı

2024-03-02 10:02 - Ekonomi

Koruma tedbirleriyle yaban hayvanları daha güvenli ortamlarda hayatlarını sürdürüyor

2024-03-02 11:33 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

ABD'de ICE'nin sert müdahalesi sonucu kafasını yere çarpan AA başkameramanı hastaneye kaldırıldı

21:27 - Medya

YouTube, Trump'ın açtığı davada 24,5 milyon dolar ödemeyi kabul etti

09:43 - Medya

İsrail basınına göre ordu Küresel Sumud Filosu’na müdahale için hazırlık yapıyor

01:02 - Medya

İsrail basınına göre, ABD, Netanyahu'ya Gazze savaşını sona erdirme isteğini iletti

23:52 - Medya

TikTok'un ABD'de güvenliğini üstlenecek Oracle'ın İsrail'e desteği endişeye yol açtı

22:01 - Medya

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu: Gazze'ye doğru devam, 120 deniz mili sınırına yaklaşıyoruz

06:18 - Dünya

Küresel Sumud Filosu: Artık yüksek riskli bölgeye girdik, filo üzerindeki İHA hareketliliği artıyor

04:08 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Depremde 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı'na ilişkin yargılama sürdü

01:08 - Gündem

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon ilk galibiyetini aldı

00:37 - Spor