?>

GAP'ın başkenti Şanlıurfa'da mısır hasadı başladı

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öztürkmen, "Tarlalarda yaptığımız gözlemlere göre mısır bu yıl güzel verim verecek." dedi.

Ekonomi - 6 yıl önce

Şanlıurfa

Türkiye'de üretilen mısırın önemli bir kısmının karşılandığı GAP'ın başkenti Şanlıurfa'da "sarı altın" olarak nitelendirilen ürünün hasadına başlandı.

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da, GAP Eylem Planı kapsamında sulanabilen arazilerin artmasına paralel olarak tarımsal üretim de katlanıyor.

Bu kapsamda, kentte ekim alanı her yıl genişleyen ve 2004 yılında 72 bin 37 ton olan mısır üretimi, 2017 yılında 750 bin tona, 2018 yılındaysa yaklaşık 1 milyon 450 bin tona ulaştı.

"Türkiye'deki üretimin yüzde 20'si Şanlıurfa'dan"

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, yaptığı açıklamada, mısırın Şanlıurfa için önemli bir tarımsal ürün olduğunu, buğday ve arpa gibi tahıl hasadı sonrası ikinci ürün olarak mısır ekiminin yapıldığını söyledi.

Şanlıurfa'da mısır ekim alanlarının her yıl arttığını ve Türkiye'deki üretimin yüzde 20'sinin kent çiftçisi tarafından karşılandığını aktaran Öztürkmen, Şanlıurfa'nın her yıl artan üretimiyle Türkiye genelinde daha da söz sahibi olacağını kaydetti.

Öztürkmen, çiftçilerin bu yıl pamukta karşılaştıkları olumsuzlukların mısırda yaşanmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Mısır bu yıl çiftçimizin yüzünü güldürecek diye düşünüyoruz, 'beyaz altın'dan sonra 'sarı altın' da para edecek diyebiliriz. Tarlalarda yaptığımız gözlemlere göre mısır bu yıl güzel verim verecek.

Rekoltenin geçen yılı geçip yaklaşık 1 milyon 500 bin tonu aşacağını tahmin ediyoruz. Hasat döneminde mısırın mutlak ve mutlak nem oranının düşürülmesi lazım.

Dane mısır hasadı yapıyorsak en fazla yüzde 25 civarında neme sahip olması lazım, mısırı biçmek için çok acele etmeyelim."

Öztürkmen, mısırın nemli hasat yapılması durumunda çürüme ve kalite düşüklüğü yaşanabileceği uyarısında bulundu.

"Mısır eken çiftçimiz memnun"

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu da kentte ikincil ürün olarak yetiştirilen mısırın hasadının başladığına değinerek, "Rekolte çok yüksek. İkinci üründe dönüm başına bin 200, bin 500 kilogram alan çiftçimiz var. Mısır eken çiftçimiz fiyatlardan memnun." dedi.

Çiftçi Aziz Aslan ise bu yıl mısır hasadını sorunsuz bir şekilde yapmaya başladıklarını anlatarak, "İkinci ürün olarak ektiğimiz mısırda bu yıl verimimiz geçen yıla oranla daha iyi. Mısır fiyatlarından da memnunuz, inşallah bu bereket diğer ürünlerimizde de devam eder." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Morhipo.com'dan Black Sale haftası

2019-11-25 13:15 - Genel

9. Uluslararası Resort Turizm Kongresi

2019-11-28 16:54 - Genel

'Bizi dünyada kadın ruhunun daha etkin olacağı bir gelecek bekliyor'

2019-11-23 16:22 - Gündem

Şii lider Sadr, Irak hükümetini 'acilen' istifaya çağırdı

2019-11-28 22:02 - Dünya

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'nde yarın Slovan Bratislava'yı konuk edecek

2019-11-27 12:42 - Spor

Kadın Destek Uygulaması kapsamında 60 bin personel eğitilecek

2019-11-27 22:52 - Gündem

28. Kalite Kongresi

2019-11-26 14:47 - Ekonomi

Brexit anlaşması 1 yaşını doldurdu ama kriz sürüyor

2019-11-24 17:38 - Genel

Sofitel İstanbul Taksim kapılarını açtı

2019-11-28 16:36 - Genel

ABD Başkanı Trump, Şükran Günü için iki hindiyi affetti

2019-11-27 12:52 - Dünya

İlgili Haberler

Borsa günü negatif bir seyirle tamamladı

18:47 - Ekonomi

EPDK Başkanı Yılmaz, depolama sistemlerinin enerji bağımsızlığında önemli rolü olduğunu belirtti

18:23 - Ekonomi

S&P Global’den Türk bankalarının karlılığında 2026’da mütevazı iyileşme beklentisi

17:23 - Ekonomi

Türkiye kritik minerallerde katma değerli üretimle küresel aktör olabilir

17:17 - Ekonomi

Finansal İstikrar Komitesinde bankacılık sektörü ele alındı

16:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Danimarka Dışişleri Bakanı Rasmussen, Trump'ın Davos konuşmasını değerlendirdi

21:12 - Dünya

HÜRJET'ler İspanya'daki tren kazası kayıpları anısına uçtu

21:03 - Gündem

ABD: Suriye'deki DEAŞ tutuklularının Irak'a transferi başladı

20:52 - Dünya

Avrupa Parlamentosu, AB ile ABD arasındaki ticaret anlaşmasının onay sürecini askıya aldı

20:32 - Dünya

İsrail ordusu Lübnan'da saldırı tehdidinde bulunduğu 5 beldeyi hedef aldı

20:23 - Dünya