?>

Galatasaray ve Türk sporuna adanan hayat: Ali Sami Yen

Galatasaray Kulübünün kurucusu ve Türk sporunun öncülerinden Ali Sami Yen, ölümünün 70. yıl dönümünde anılıyor.

Spor - 4 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Ünlü dilbilimci ve yazar Şemsettin Sami'nin ikinci oğlu olan Ali Sami Yen, 20 Mayıs 1886'da İstanbul'da dünyaya geldi.

İlk tahsilini babasından alan Yen, daha sonra Galatasaray Lisesine gönderildi. Lise öğrenimi sırasında dönemin siyasal, edebi ve sportif gelişmelerini yakından takip eden Yen, bir grup sınıf arkadaşıyla futbol kulübü kurma kararı aldı. Ali Sami Yen ve arkadaşları, 1905 yılının Ekim ayında lisedeki bir edebiyat dersinde Galatasaray Kulübünü kurdu. Yen, kulübün bir numaralı kurucu üyesi ve ilk başkanı oldu.

Ali Sami Yen, Galatasaray'ın kuruluş amacını, "Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmek." şeklinde belirtti.

Galatasaray'da zarif çalımları ve kuvvetli driplingleriyle orta sahanın vazgeçilmez oyuncularından biri olduğu aktarılan Ali Sami Yen'in, 1907 yılının sonlarında Kadıköy takımına karşı oynanan ve 3-0 kazanılan maçta ayağı kırıldı. Yapılan uzun tedavilerin ardından sahalara dönen Yen, artık eskisi gibi oynayamadığı için futbol kariyerine son verdi.

14 yıl başkanlık yaptı

Ali Sami Yen, Galatasaray Kulübünde toplamda 14 yıl başkanlık koltuğunda oturdu.

Yen, sarı-kırmızılı kulübün kuruluş yılı olan 1905'ten 1918 yılına dek 13 yıl aralıksız başkanlık yaptı. Ali Sami Yen, kulüpte 1925'te de bir yıl başkanlık görevinde bulundu.

Ali Sami Yen, Osmanlı İmparatorluğu'nun zor bir süreçten geçtiği ve 1. Dünya Savaşı'nın yaşandığı bu dönemde Galatasaray'ı başarılı bir şekilde idare etti.

Yen, ayrıca başkanlığı döneminde ülkede farklı spor branşlarının gelişmesi için önemli çalışmalar yaptı.

A Milli Takım'ın ilk teknik direktörü

Ali Sami Yen, A Milli Futbol Takımı'nın teknik direktörlüğünü yapan ilk isim oldu.

Türkiye, FIFA'ya üye olduktan sonra ilk maçını 26 Ekim 1923'te İstanbul Taksim Stadı'nda Romanya'yla oynadı.

Ali Sami Yen yönetimindeki A Milli Takım, karşılaşmada Romanya ile 2-2 berabere kaldı.

TİCİ ve TMOK başkanlığı

Ali Sami Yen, 1922'de kurulan ve ülkenin ilk spor teşkilatı olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakının (TİCİ) başkanlığına getirildi.

Yen, bu dönemde tüm spor branşlarında federasyonların kurulmasına öncülük ederken, spor branşları için gerekli yönetmelikler de yabancı dillerden tercüme edilerek yürürlüğe kondu.

Ali Sami Yen, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı sıfatıyla 1924 Paris Olimpiyat Oyunları'na giden kafilenin başında yer aldı.

Yen, 1926-1930 yıllarında da Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin (TMOK) Başkanlığı'nı yürüttü.

İlk spor müzesi ve ilk futbol kitabı

Türkiye'de ilk spor müzesini kuran Ali Sami Yen, aynı zamanda ilk futbol kitabını yazan isim de oldu.

Yen'in 1915 yılında Kalamış'taki kulüp lokalinde kurduğu ve daha sonra Galatasaray Lisesine taşınan müze, Türkiye'nin ilk spor müzesi olarak kayıtlara geçti.

Ali Sami Yen'in yazdığı "Futbol Kitabı" adlı eser, 1927 yılında basıldı. Futbolun teknik ve bilimsel kurallarının yer aldığı eser, Türkiye'de futbol alanında yazılan ilk kitap olma özelliği taşıyor.

65 yaşında vefat etti

Ali Sami Yen, 29 Temmuz 1951'de, 65 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Yen'in naaşı, Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Galatasaray'ın uzun yıllar maçlarını oynadığı ve 2011 yılında yıkılan Mecidiyeköy'deki stada Ali Sami Yen'in ismi verildi.

Sarı-kırmızılı takımın günümüzde maçlarını yaptığı Türk Telekom Stadı, Ali Sami Yen'in isminin verildiği spor kompleksinin içinde yer alıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Cengiz Holding, Türkiye'nin ilk hibrit enerji santralini kurdu

2021-07-27 15:09 - Yerel haber-Şirket Haber

Mülteci çocukların simgesi kukla Küçük Amal'ın İngiltere'ye yolculuğu Gaziantep'ten b

2021-07-28 02:06 - Çevre-Hayat

Şırnak'ta çekilen 'Nuh'un Gemisi Cudi'de' filmi bugün izleyici ile buluşuyor

2021-07-23 15:08 - Kültür Sanat

ASRİAD Başkanı Danışman: “Göç meselesi insani reflekslerle ele alınmalı“

2021-07-28 18:51 - Genel

TBMM Başkanı Şentop, Azerbaycan'a geldi

2021-07-26 21:21 - Dünya

Suudi Arabistan 'casus yazılımla muhaliflerin telefonlarını dinlediği' iddialarını yalanladı

2021-07-22 15:51 - Dünya

Savaşın ayırdığı Suriyeli kardeşler olimpiyat açılışında buluştu

2021-07-24 17:36 - Spor

Rus tenisçi Daniil Medvedev, sıcak hava nedeniyle Tokyo 2020 maçında sağlık sorunları yaşadı

2021-07-28 15:02 - Spor

Milli okçu Yasemin Ecem Anagöz üçüncü tura yükseldi

2021-07-27 11:26 - Spor

Galatasaray Başkanı Elmas: Panik hatalarla Galatasaray'ın geleceğini tehlikeye atmayacağız

2021-07-27 20:06 - Spor

İlgili Haberler

2025 Voleybol Kadınlar Şampiyonlar Kupası Fenerbahçe'nin

21:57 - Spor

Antalyaspor, teknik direktör Emre Belözoğlu ile yollarını ayırdı

21:42 - Spor

Gençlerbirliği'nin yeni başkanı Mehmet Kaya oldu

20:22 - Spor

Milli bilardocular Sinem Kökten ve Ferdi Özdemir, 9 top disiplininde Avrupa şampiyonu oldu

19:42 - Spor

İspanyol sporunda İsrail'e yönelik tepkiler artıyor

18:52 - Spor

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, Gazze'de ateşkes anlaşması için Mısır'a gidecek

00:37 - Dünya

ABD'li şarkıcı Axl Rose, Kolombiya'daki konserinde Filistin bayrağı açtı

00:08 - Dünya

İtalya'da, İsrail'in Özgürlük Filosu Koalisyonu'na saldırısı protesto edildi

23:57 - Dünya

TRT Genel Müdürü Sobacı: TRT Avaz, Türk dünyası arasındaki dayanışmayı daha da kuvvetlendiriyor

23:48 - Gündem

Amman'daki mülteci kampından Nobel ödülüne: Filistin asıllı Omar Mwannes Yaghi

23:42 - Dünya