?>

G7 ülkeleri fosil yakıt teşviğinde sınıfta kaldı

Dünyanın önde gelen 7 sanayileşmiş ülkesi, fosil yakıtlara yapılan teşviği kademeli olarak sonlandırma konusunda 2009 yılından bu yana defalarca taahhütte bulunmasına karşın, söz konusu teşviklere yılda en az 100 milyar dolar harcamayı sürdürüyor.

Ekonomi - 7 yıl önce

ANKARA - HALE TÜRKEŞ

Dünyanın önde gelen 7 sanayileşmiş ülkesi, fosil yakıtlara yapılan teşviği kademeli olarak sonlandırma konusunda 2009 yılından bu yana defalarca taahhütte bulunmasına karşın, söz konusu teşviklere yılda en az 100 milyar dolar harcamayı sürdürüyor.

AA muhabirinin merkezi Londra'da bulunan Denizaşırı Kalkınma Enstitüsü (ODI) uzmanları tarafından hazırlanan rapordan yaptığı derlemeye göre, G7 ülkelerinin fosil yakıtlara verdiği teşviklerin 2025 yılında sona erdirilmesi gerekiyor.

Buna karşın, G7 ülkelerinin son yıllarda fosil yakıtlara sağladıkları destek düşünüldüğünde, hem yurtiçinde hem de yurtdışında petrol, doğalgaz ve kömür üretimi ve tüketimi için, yılda ortalama olarak en az 81 milyar dolar mali ve 20 milyar dolar tutarında da kamu finansmanı sağladıkları ortaya çıkıyor.

Böylece fosil yakıt teşviklerini sona erdirme taahhüdüne karşın, G7 ülkeleri bu teşviklere yılda toplam en az 100 milyar dolar harcamaya devam ediyor.

Mekanizma geliştirmekten de kaçınılıyor

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Paris İklim Anlaşması uyarınca, 2009 yılından bu yana sayısız taahhütlerde bulunan G7 ülkeleri sadece fosil yakıt teşviğini kademeli olarak sona erdirme konusunda isteksiz davranmakta kalmayıp aynı zamanda, petrol, doğalgaz ve kömüre olan desteklerinin tam boyutunu tanımlamak ve belgelendirmek için mekanizma geliştirmekten de kaçınıyor.

Bu açığı kapatmak için hazırlanan G7 fosil yakıt teşvik karnesi ise dünyada ilk kez sanayileşmiş ülkelerin söz konusu teşvikleri kademeli olarak kesme konusunda kaydettikleri ilerlemeyi değişik kriterler açısından değerlendirmeyi hedefliyor.

Buna göre, karnede en iyi not Fransa’ya ait. Fosil yakıtlara olan desteği kesme konusunda erken ilerleme kaydetme açısından grupta lider konumda olan ülke, raporu hazırlayan uzmanlardan 100 üzerinden 63 not aldı.

Fransa’yı 62 puanla Almanya izliyor. Sıralamada Kanada 54 puanla üçüncü, İngiltere ve İtalya 46'şar puan alırken Japonya 44, ABD ise 42 puanda kaldı.

Ülkelerin sağladığı destekler

Fosil yakıt arama konusundaki desteği kademeli olarak kesme konusunda lider konumda bulunmasına ve karnesindeki yüksek puanına karşın Fransa, fosil yakıt teşviklerine yılda 8 milyar dolar harcıyor.

Almanya fosil yakıt teşviklerinin boyutunu açıklama konusunda en şeffaf ülke olmakla birlikte, bu alanda yaptığı yıllık 18 milyarlık harcamayla desteği kesme konusunda isteksiz davranıyor.

Kanada fosil yakıt teşviği için yılda 4 milyar doların üzerinde harcama yaparak, petrol ve doğalgaz üretimine olan yardımı sonlandırma konusunda umut vermiyor.

İngiltere fosil yakıtlara destek için yılda 11 milyar dolardan fazla harcarken, yaptığı desteği inkar ettiği için, 7 ülke arasında şeffaflık açısından en sonda yer alıyor.

Kömür madenciliğine olan desteği aşamalı olarak kesme konusunda başı çeken İtalya, fosil yakıt desteğine yılda 17 milyar dolardan fazla kaynak ayırarak, bu konudaki desteği sonlandırma açısından istikrar sergilemiyor.

Japonya, yıllık 12 milyar doların üzerinde harcamayla desteği kademeli olarak bitirme konusunda ilerleme kaydetmiş olmasına karşın, fosil yakıt aramalarına yapılan yardımlarına devam ediyor.

Listede fosil yakıt teşviklerine 26 milyar dolarla en fazla para harcayan ülke konumundaki ABD ise kömür madenciliğine olan desteği kesme konusunda en kötü performansı gösteren ülke olarak dikkati çekiyor.

ODI raporunun önsözünde yer alan “Fosil yakıtlara teşviği aşamalı olarak durdurma konusunda belirlenen son tarih olan 2025 yılına 7 yıldan az bir süre kalmış olmasına karşın, G7 ülkeleri petrol, doğalgaz ve kömür üretimine önemli ölçüde destek vermeye devam ediyor.” ifadesiyle de söz konusu ülkelerin bu anlamda genellikle sınıfta kaldığı vurgulanıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Afrin merkezinde teröristlerin durdurduğu eğitim yeniden başladı

2018-06-02 17:46 - Genel

Galatasaray'ın Florya arazisinin de bulunduğu arsa için imzalar atıldı

2018-05-31 15:34 - Genel

Muslera, Uruguay Milli Takımı'nın nihai kadrosunda

2018-06-04 01:07 - Spor

Samuel Eto'o'dan 'EURO 2024' için Türkiye çağrısı

2018-06-02 20:02 - Spor

İspanya'da yolsuzluk davası hükümeti düşürdü

2018-06-01 16:41 - Genel

Dünya Kupası yüksek çözünürlüklü izlenecek

2018-06-05 14:42 - Ekonomi

Donör bekleyen Emre'yi 'yaşatalım' çağrısı

2018-06-05 15:32 - Çevre-Hayat

'Merkez Bankası bağımsızdır'

2018-06-02 07:32 - Ekonomi

G7 ülkeleri fosil yakıt teşviğinde sınıfta kaldı

2018-06-05 18:02 - Ekonomi

ABD Çin'e vize kısıtlaması uygulayacak

2018-05-30 10:02 - Dünya

İlgili Haberler

Yeni KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Oflaz'dan açıklama

23:07 - Ekonomi

ECB: ABD ile ticaret gerilimleri Avro Bölgesi’nde tüketici davranışlarını etkiledi

16:17 - Ekonomi

Niğde'de elma bahçelerinde kuraklığa karşı havuzlu önlem

15:42 - Ekonomi

Fransa’nın kredi notu siyasi kriz ortasında bir haftada ikinci defa düşürüldü

15:37 - Ekonomi

Samsun'da kamu binaları enerjisini güneşten alacak

15:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

03:27 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ne sınırlarımız içinde ne de bölgemizde teröre tahammülümüz yoktur

01:58 - Siyaset

A Milli Futbol Takımı'nın Bulgaristan maçı biletleri genel satışa çıkacak

01:52 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York'ta ikili temasları sürüyor

01:37 - Gündem

Malta Başbakanı Abela, Filistin Devleti'ni resmen tanıdıklarını ilan etti

01:33 - Dünya