?>

G7 liderleri, Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunması çağrısı yaptı

G7 ülkeleri, ilgili tüm tarafları, Suriye'nin toprak bütünlüğü ile ulusal birliğini korumaya, bağımsızlığına ve egemenliğine saygı duymaya çağırdı.

Dünya - 8 ay önce

Roma

ABD, Almanya, Fransa, Kanada, İngiltere, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri, Suriye'deki gelişmelerle ilgili ortak bir yazılı açıklama yaptı.

G7 Dönem Başkanı İtalya Başbakanlığının paylaştığı açıklamada, "G7 liderleri olarak, Suriye halkına olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyor ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı Kararı’nın ilkeleri doğrultusunda, Suriyelilerin öncülüğünde ve kapsayıcı bir siyasi geçiş sürecine tam desteğimizi sunuyoruz. Tüm tarafları, Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve ulusal birliğini korumaya, bağımsızlığına ve egemenliğine saygı göstermeye çağırıyoruz." ifadeleri yer aldı.

İsrail'in işgali altındaki Golan Tepelerine de değinilen açıklamada, "İsrail ile Suriye arasında Golan Tepeleri'nde gözlem yapan BM Ateşkes Gözlem Gücü'ne (UNDOF) desteğimizi yineliyoruz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu çerçevede, hukukun üstünlüğüne, kadın hakları da dahil olmak üzere evrensel insan haklarına, tüm Suriyelilerin, dini ve etnik azınlıklar da dahil olmak üzere korunmasına, şeffaflık ve hesap verebilirliğe saygı gösteren, güvenilir, kapsayıcı ve mezhepçi olmayan bir hükümete yol açacak geçiş sürecine destek vermeye hazırız. G7, bu standartlara saygı gösteren ve bu süreçten doğacak gelecekteki bir Suriye hükümeti ile tam işbirliği yapacak ve ona tam destek verecektir."

G7 liderlerinin, Beşşar Esed rejiminin işlediği suçlardan sorumlu tutulmasının önemini vurguladıkları açıklamada, "Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ile diğer ortaklarımızla birlikte Suriye'deki kalan kimyasal silah stoklarının güvence altına alınması, beyan edilmesi ve yok edilmesi için işbirliği yapmaya devam edeceğiz." ifadesi kullanıldı.

Ortak açıklamada şunlar kaydedildi:

"Esad rejiminin onlarca yıl boyunca işlediği zulümlerin ardından, Suriye halkının yanındayız. Terörü ve her türlü şiddet içeren aşırılığı kınıyoruz. Suriye'nin yönetiminde rol almak isteyen herkesin, tüm Suriyelilerin haklarına bağlılık göstereceğine, devlet kurumlarının çöküşünü önleyeceğine, ülkenin yeniden inşası ve rehabilitasyonu için çalışacağına ve ülkeden kaçmak zorunda kalanların güvenli, onurlu ve gönüllü bir şekilde geri dönmeleri için gerekli koşulları sağlayacağına inanıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho: Zor bir maç olacağını düşünüyorum

2024-12-10 19:02 - Spor

Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönmesinin kira fiyatlarına olumlu yansıması bekleniyor

2024-12-09 13:17 - Ekonomi

Şehitlerimizi son yolculuğuna uğurluyoruz

2024-12-10 16:17 - Gündem

İstanbul Photo Awards'un 10. yılının dördüncü sergisi Ankara'da açıldı

2024-12-12 01:25 - Medya

Galatasaray'dan hakem tepkisi

2024-12-08 20:57 - Spor

Küresel piyasalarda gözler ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi

2024-12-07 11:22 - Ekonomi

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Rusya'yı 'alaycı oyun' oynamakla suçladı

2024-12-05 20:13 - Dünya

Bakan Fidan, Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Camus ile Doha'da görüştü

2024-12-07 20:13 - Siyaset

Rejim karşıtı silahlı gruplar Humus kent merkezinin dış mahallelerine girmeye başladı

2024-12-06 12:08 - Dünya

Emlak patronluğundan büyükelçiliğe: Trump'ın Ankara Büyükelçisi adayı Tom Barrack

2024-12-11 17:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Venezuela'da yüzlerce kişi, Maduro'nun çağrısıyla Ulusal Bolivarcı Milis Gücü'ne kayıt yaptırdı

08:47 - Dünya

Tunus'taki ABD Büyükelçiliği önünde Gazze'deki 'açlık' protesto edildi

03:43 - Dünya

Lübnan, ülkenin güneyinde İsrail'in tampon bölge kurma niyetinin 'resmi olarak' bildirildiği iddialarını reddetti

01:16 - Dünya

İsrailliler, Gazze kentini işgal kararına karşı esir takası anlaşması talebiyle protesto düzenledi

01:18 - Dünya

Avusturya'da Filistin'e destek gösterisinde İsrail'e yaptırım uygulanması istendi

01:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki orman yangını büyük ölçüde kontrol altına alındı

09:43 - Gündem

İstanbul'da Gazze için dua programı düzenlendi

09:03 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Venezuela'da yüzlerce kişi, Maduro'nun çağrısıyla Ulusal Bolivarcı Milis Gücü'ne kayıt yaptırdı

08:47 - Dünya

Kahramanmaraş'ta 4,0 büyüklüğünde deprem

06:43 - Gündem

Tunus'taki ABD Büyükelçiliği önünde Gazze'deki 'açlık' protesto edildi

03:43 - Dünya