?>

Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun okyanusa tahliyesi "dönüm noktası" olarak görülüy

Japonya'nın Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali yetkilisi Juniçi Matsumoto, 12 yıl önce meydana gelen nükleer erime sonrasında, radyoaktif atık suyun okyanusa tahliye edilecek olmasının "dönüm noktası" olduğu açıkladı.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

Dai-içi Nükleer Santralini işleten Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO) yöneticisi ve santral sorumlusu Juniçi Matsumoto, yaptığı açıklamada, radyoaktif atık suyun tahliyesine başlanacak olmasını "dönüm noktası" şeklinde nitelendirirken, bunun on yıllarca süren nükleer santrali devreden çıkarma sürecinin ilk adımı olduğunu ifade etti.

Juniçi, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) olarak adlandırılan yöntemle arıtılmış suyun denize salınacağını vurgulayarak, devreden çıkarma işlemini istikrarlı bir şekilde ilerletmek için sürekli artan su miktarının ertelenemeyecek acil bir sorun olduğunu da aktardı.

Nükleer mühendislik uzmanı olan Juniçi, "Hasarlı reaktörlerden erimiş kalıntıların ve kullanılmış yakıtın çıkarılması gibi çok daha zorlu ve yüksek riskli operasyonların üstesinden gelmemiz gerekiyor." dedi.

Juniçi, TEPCO'nun bir diğer görevinin de radyoaktif atık su salınımının Fukuşima balıkçılığının itibarına verdiği zararla mücadele etmek olduğunu sözlerine ekledi.

Radyoaktif atık suların tahliye edilme planı, Japon balıkçılık kuruluşlarının güçlü muhalefetiyle karşılaşmıştı.

Atık suyun denize tahliyesi planı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), 4 Temmuz'da atık suyun denize tahliyesi planının, güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu açıklamıştı.

Tokyo hükümetinin tahliye kararına, komşu ülkeler tepki göstermişti.

Öte yandan, Güney Kore ise 7 Temmuz'da açıkladığı raporda, biriken radyoaktif özellikli atık suyun tahliyesinin, sürecin planlandığı gibi yürümesi halinde, UAEA'nın belirlediği uluslararası güvenlik standartlarıyla uyumlu gerçekleşeceğini bildirmişti.

Resmi takvim açıklanmamasına rağmen okyanusa tahliye periyodunun, bu yılın yaz aylarında başlatılacağı duyurulmuştu.

Mart 2011'de, 9 büyüklüğündeki deprem ile tsunaminin, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki reaktörde yol açtığı nükleer erime sızıntıya sebep olmuş, santralin etrafı tahliye bölgesi ilan edilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Moskova'ya iki İHA'yla saldırı düzenlendi

2023-07-24 08:17 - Dünya

İsrailli doktorlar, "yargı düzenlemesini" protesto amacıyla yarın greve gidecek

2023-07-24 20:48 - Dünya

IMF, bu yıla ilişkin küresel büyüme tahminini yükseltti

2023-07-25 16:43 - Ekonomi

Düzensiz ve kuvveti yağış nedeniyle Manisa'da üzüm bağlarını "mildiyö" sardı

2023-07-22 12:43 - Gündem

Merkez Bankası rezervleri 113,6 milyar dolara yükseldi

2023-07-27 15:37 - Ekonomi

Nijer'de halk darbeye karşı sokağa indi

2023-07-26 21:48 - Dünya

Afganistan'da meydana gelen selde 30 kişi öldü

2023-07-23 18:28 - Dünya

Bozcaada açıklarında bulunan mayın imha edildi

2023-07-28 20:13 - Gündem

Ekonomi Koordinasyon Kurulu: Hedefimiz enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere düşürmek

2023-07-26 14:12 - Ekonomi

Nijer'de darbe destekçileri sokağa indi

2023-07-27 21:32 - Dünya

İlgili Haberler

Küresel Sumud Filosu: Gazze'ye doğru devam, 120 deniz mili sınırına yaklaşıyoruz

06:18 - Dünya

Küresel Sumud Filosu: Artık yüksek riskli bölgeye girdik, filo üzerindeki İHA hareketliliği artıyor

04:08 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'nun Gazze'ye ulaşmasına 175 deniz mili kaldı

23:57 - Dünya

İsrail ordusu, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine baskın düzenledi

23:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu: Gazze'ye doğru devam, 120 deniz mili sınırına yaklaşıyoruz

06:18 - Dünya

Küresel Sumud Filosu: Artık yüksek riskli bölgeye girdik, filo üzerindeki İHA hareketliliği artıyor

04:08 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Depremde 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı'na ilişkin yargılama sürdü

01:08 - Gündem

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon ilk galibiyetini aldı

00:37 - Spor