?>

Frigya'daki "3 bin yıllık" mağaralar yapılan ışıklandırmayla akşam da gezilebiliyor

Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesinde yerli ve yabancı turistlerin ilgilisini çeken Frigler'den kalma yüzlerce mağara, yapılan aydınlatmayla gece ve gündüz ziyaret edilebiliyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Afyonkarahisar

Anadolu Ajansının (AA) "Türkiye'nin Mağaraları" dosya haberinin 24'üncü bölümünde, Frigya'daki 3 bin yıllık mağaralara yer verildi.

Döğer beldesi ile Ayazini köyü arasındaki alternatif turizm destinasyonu içerisindeki 25 kilometrelik "Frig Yolu" güzergahında tarihi anıt abideler, peribacaları, oyma kaya mezarları, şapeller ve çok sayıda mağara bulunuyor.

Afyonkarahisar Valiliğinin "Sokak Sağlıklaştırması" projesi kapsamında, Frig ve farklı medeniyetlerin yerleşke, savunma ve depo amaçlı kullandığı Ayazini köyündeki irili ufaklı çok sayıda mağara da gün yüzüne çıkarıldı.

Köydeki 300'den fazla mağara ve şapelin bir kısmı da Zafer Kalkınma Ajansının desteğiyle yapılan ışıklandırma sistemiyle bölgeye mistik hava katıyor.

Bölgeye gelen ziyaretçiler, bir kısmı kafe olarak kullanılan tarihi mekanları hem akşam hem de gündüz gezebiliyor.

"Firigya'da konaklama da başladı"

Frigya Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yılmaz, AA muhabirine, Ayazini köyünde "Sokak Sağlıklaştırma" projesi kapsamında gün yüzüne çıkarılan mağaraların yaz ve kış bölge turizmine katkı sunduğunu söyledi.

Zafer Kalkınma Ajansının destekleriyle köy içerisindeki bazı tarihi mekanlar ile mağaraların ışıklandırıldığını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

"Ayazini köyümüze gündüz vakitlerinin yanı sıra, ışıklandırma sonrasında akşam ve gece saatlerinde de ziyaretçiler gelmeye başladı. Bölgedeki tarihi mekanlar ve mağaraların mistik havası ve siluetleri, turistlerin beğenisini kazandı. Buraların sürekli temiz, nezih ve düzenli olmasına özen gösteriyoruz. Artık, bu mekanların arasında özellikle yaz aylarında çadır kurup kamp da yapılıyor. Kurulan butik otellerde konaklama da başladı."

Frigya adına başvurusu yapılan Kültür Yolu Festivali'ne dahil olmayı çok istediklerine dikkati çeken Yılmaz, köy içerisindeki bazı mağaraların kafe olarak turistlere hizmet verdiğini ve buralarda insanların bölgenin yöresel lezzetlerinin tadına bakarak keyifli zaman geçirebildiğini kaydetti.

Ayazini köyünde işletme sahibi Zeynep Karakol, tarihi mekanlar ile mağaraların ışıklandırılması sonrası bölgeye gelen ziyaretçi sayısının arttığını vurgulayarak, "Işıklandırılan mağaralar insanların daha çok ilgisini çekiyor. Mağara kafelerde de canlı müzik ve ateş başında muhabbetler yapılıyor. Atmosferi çok güzel gerçekten." dedi.

Ankara'dan gelen ziyaretçi Meryem Demirci, gece aydınlatılan tarihi yapıları beğendiğini ve kesinlikle görülmesi gerektiğini anlattı.

Ziyaretçi Eda Nur Derin ise gündüz saatlerinden itibaren bölgedeki mağaraları gezdiklerini ve ışıklanan tarihi yapıların önünde çok sayıda fotoğraf çektirdiğini ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli eskrimcilerin hafta sonu mesaisi yoğun geçecek

2023-12-07 14:47 - Spor

Kastamonu'da sis etkili oluyor

2023-12-06 09:53 - Gündem

Çanakkale'de barajların doluluk oranı yüzde 70'e ulaştı

2023-12-04 11:53 - Gündem

Bayraktar TB3 SİHA 11'inci uçuş testini başarıyla tamamladı

2023-12-07 20:48 - Teknoloji

Söktaş Tekstil COP28'e katıldı

2023-12-05 15:37 - Ekonomi

Etiyopya'dan dünyaya dağılan "vazgeçilemeyen lezzet" kahve

2023-12-08 11:53 - Çevre-Hayat

İstanbul'da akşam trafik yoğunluğu yüzde 85'e çıktı

2023-12-08 18:57 - Gündem

Kissinger: Kötü polisin ölümü -Nuray Mert yazdı-

2023-12-04 10:01 - En Son Yazılar

BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze'de insani yardım sisteminin çökme riskine karşı uyardı

2023-12-08 19:09 - Dünya

Afrika'nın en fazla konuşulan dillerinden Svahilice eğitimleri İstanbul'da yapılıyor

2023-12-02 11:58 - Gündem

İlgili Haberler

Gümüşhane'deki Çit Deresi'ne 10 bin alabalık yavrusu bırakıldı

16:33 - Çevre-Hayat

İzmir'in Çeşme ilçesinde mahalle sakinleri yangını anlattı

16:28 - Çevre-Hayat

Artvin'de üç aydır antrenman yapan boğalar arenaya çıkmaya hazır

16:17 - Çevre-Hayat

Burdur'da çıkan yangının 112'ye bildirilmesini sağlayan 5 yaşındaki çocuk ödüllendirildi

15:48 - Çevre-Hayat

İzmir'de alerji, solunum ve bağışıklık sistemi sorunu yaşayanlar "arı havası" alıyor

13:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Fransa, yanıltıcı ticari uygulamalar nedeniyle Shein'a 40 milyon avro ceza verdi

17:22 - Dünya

İsrail basınında, Gazze'de yeni ateşkes teklifinin detayları tartışılıyor

17:18 - Dünya

En düşük emekli aylığı 16 bin 881 liraya yükseltilecek

17:13 - Ekonomi

Avrupalı şirket yöneticileri AB'den yapay zeka yasasının ertelenmesini istedi

17:08 - Dünya

Beşiktaş, yeni sezon hazırlıklarının ilk etabını tamamladı

17:03 - Spor