?>

Fransa'da yeni başbakanın atanması 23 Ağustos sonrasına kaldı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Paris Olimpiyatları boyunca askıya aldığı hükümet kurma sürecine ilişkin 23 Ağustos'ta siyasi parti liderleri ve parlamento grup başkanları ile görüşeceği ve ardından başbakan atayacağı bildirildi.

Dünya - 9 ay önce

Ankara

Ulusal basının Elysee Sarayından yapılan açıklamaya dayandırdığı haberlerde, Cumhurbaşkanı Macron'un, parlamento grup başkanları ve parti liderlerini 23 Ağustos'ta görüşmeye çağırdığı ifade edildi.

30 Haziran ve 7 Temmuz'daki erken genel seçimlerin ardından 2024 Paris Olimpiyatları boyunca askıya aldığı hükümet kurma süreci için daha önce ağustos ortasını işaret eden Macron'un, 23 Ağustos'ta gerçekleştireceği "bir dizi istişarenin ardından başbakan atayacağı" belirtildi.

Fransız halkının seçimlerde "değişim ve geniş tabanlı uzlaşı arzusunu" belirttiğine işaret edilen haberlerde, görüşmelerin "ülkeye hizmet etmek için mümkün olan en geniş ve en istikrarlı çoğunluğu oluşturmak" için yapılacağı kaydedildi.

Sol ittifak, Macron’dan Lucie Castets'i başbakan atamasını istiyor

Seçimlerde Ulusal Meclis'te en fazla sandalye sayısına ulaşan 4 partinin oluşturduğu solcu Yeni Halk Cephesi (NFP), Macron'a, ortak adayları olan Lucie Castets'i başbakan olarak ataması çağrısını yineledi.

NFP'nin en büyük partisi Boyun Eğmeyen Fransa'nın (LFI) koordinatörü Manuel Bompard X hesabından yaptığı paylaşımda, "Macron, parlamento seçimlerindeki yenilgisinin ardından 23 Ağustos'ta ülkenin siyasi güçlerini kabul etmek istiyor. Yeni Halk Cephesi olarak hep birlikte oraya giderek Macron'dan sandık sonuçlarına saygı göstermesini ve Lucie Castets'i başbakan olarak atamasını talep edeceğiz." ifadelerine yer verdi.

Fransa'da Macron'un kararıyla gidilen erken genel seçimlerde solcu NFP ittifakı, Ulusal Meclis'te en fazla sandalye sayısına ulaşmış ancak hiçbir parti ya da ittifak salt çoğunluğu elde edememişti.

Macron, ülkenin 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde ev sahipliği yaptığı 2024 Paris Olimpiyatları boyunca başbakan atamayacağını belirterek, hükümet kurma süreci için ağustos ortasını işaret etmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te halı fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

2024-08-16 06:32 - Asayiş

Bozkırın topraklarına uygun hububat deneme ekimleriyle belirleniyor

2024-08-13 12:42 - Ekonomi

Riskli konutlar için "güçlendirme veya dönüşümde acele edin" uyarısı

2024-08-16 11:53 - Gündem

Aydın'da makilik alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

2024-08-16 15:58 - Gündem

İhbar hatları çalıştı, kaçakçılar takiple yakalandı

2024-08-16 12:22 - Gündem

İçişleri Bakanlığından "Sanat, görev aşkıyla buluşuyor" paylaşımı

2024-08-12 13:18 - Gündem

TİKA'nın finanse ettiği Bosna Hersek Federasyonu Dijital Arşivleme Sistemi'nin açılışı yap

2024-08-14 16:38 - Dünya

Fındık üreticileri yerden hasat yöntemiyle maliyet ve zamandan tasarruf ediyor

2024-08-15 14:52 - Ekonomi

Havran'ın "sarı dizilik" kuru incirinin ihracat yolculuğu başladı

2024-08-16 12:48 - Çevre-Hayat

Fransa'da yeni başbakanın atanması 23 Ağustos sonrasına kaldı

2024-08-16 19:07 - Dünya

İlgili Haberler

Portekiz'de sağ ittifak seçimleri kazandı, aşırı sağ yükseldi, sol parti çöktü

01:48 - Dünya

ABD eski Başkanı Joe Biden'a prostat kanseri teşhisi konuldu

00:38 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesini kuşatma altına aldı

00:33 - Dünya

İsrail, Gazze Şeridi'ne ‘kıtlık yaşanmaması için temel miktarda gıda’ geçişine izin verdi

00:07 - Dünya

Zelenskiy, Trump'a mektup göndererek savunma ve ticaret alanlarında işbirliği teklif etti

23:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Portekiz'de sağ ittifak seçimleri kazandı, aşırı sağ yükseldi, sol parti çöktü

01:48 - Dünya

Dışişleri Bakanlığından İsrail'in Gazze'deki saldırılarını genişletmesine tepki

01:43 - Gündem

Manisa'da devrilen minibüsteki 1 kişi öldü, 13 kişi yaralandı

01:17 - Asayiş

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında Zafer Keleş gözaltına alındı

00:43 - Gündem

ABD eski Başkanı Joe Biden'a prostat kanseri teşhisi konuldu

00:38 - Dünya