?>

Fransa'da polis şiddetinin bilançosu ağır

Fransa'da son 1 yılda düzenlenen gösterilerde polis müdahalesi sonucu 1 kişi yaşamını yitirirken, 26 kişi gözünü kaybetti, 5 kişinin eli koptu ve yaklaşık 500 kişi yaralandı.

Genel - 6 yıl önce

BRÜKSEL (AA) - Fransa'da polis şiddetinin son kurbanı başkent Paris'te emeklilik reformu protestolarını yakından takip eden Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Mustafa Yalçın oldu.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un politikalarına karşı çıkan on binlerce kişinin düzenlediği gösterileri olay yerinde takip eden Yalçın, polisin attığı gaz kapsülünün gözüne isabet etmesi sonucu yaralandı.

Güvenlik güçlerinin fırlattığı gaz kapsülünün yüzündeki maskeyi delmesi sonucu yaralanan ve tedavisi süren Yalçın'ın gözünü kaybetme riski bulunuyor.

Yalçın'ın yanı sıra gazeteciler Taha Bouhafs ve Gaspard Glanz ile bazı protestocular da gösterilerde yaralandı.

Fransız polisi şiddete meyilli

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlayan, zamanla Macron yönetimine karşı isyan ve öfkeye dönüşen sarı yeleklilerin eylemlerindeki polis şiddetinin bilançosu, ülkedeki güvenlik güçlerinin şiddete meyilli olduğunu ve orantısız güç kullandığını ortaya koyuyor.

Ülkenin en uzun süren protestosu halini alan sarı yeleklilerin gösterilerinde Fransız polisi sıklıkla kullandığı orantısız güç nedeniyle eleştirilere hedef oldu.

İnsan hakları örgütü Amnesty International, "Fransız polisi, barışçıl bir şekilde gösteri yapan ve kamu düzenini tehdit etmeyen protestoculara karşı sıklıkla plastik mermi ve göz yaşartıcı bomba kullandı. Polisin aşırı güç kullandığını ispatlayan birçok belge bulunuyor." açıklamasında bulundu.

Fransız yasalarına göre, güvenlik güçlerinin plastik mermiyle kişilerin kafasını hedef alması yasaklanıyor. Buna rağmen, polis sıklıkla gazetecileri ve göstericileri hedef alıyor.

Bilanço ağır

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, son 1 yılda polisin gösterilerde kullandığı orantısız güç nedeniyle 1 kişi ölürken, 26 kişi gözünü kaybetti, 5 kişinin eli koptu ve yaklaşık 500 kişi yaralandı.

Öte yandan, gösterilerde 12 binden fazla kişi göz altına alındı, 3 bin 163 kişiye hapis cezası verildi.

İnsan hakları savunucusu Avrupa sessiz kaldı

İlk etapta sarı yeleklilerin protestolarına sessiz kalan Birleşmiş Milletler, polis şiddeti nedeniyle yaralı bilançosunun artmasının ardından hükümete diyalog ve orantısız güç kullanımına karşı soruşturma açması çağrısında bulundu.

Öte yandan, birçok ülkede düzenlenen protestolara hızlı tepki gösteren ve itidal çağrısında bulunan Avrupa Birliği (AB), üyesi Fransa'nın polis şiddetini görmezden geldi.

Demokrasi, ifade ve toplanma özgürlüğü ile insan hakları savunucusu rolünü üstlenen Avrupa, Fransa'daki polis şiddetine sessiz kalmaya devam ediyor.

Şerife Çetin, Yusuf Hatip, Yusuf Özcan

Haftanın Öne Çıkanları

Amanoslar'da EYP patlaması sonucu 2 asker yaralandı

2019-12-06 16:02 - Gündem

Uludağ'da kaybolan iki arkadaş mağaralarda da aranıyor

2019-12-05 16:07 - Asayiş

'PKK'dan Türkiye'ye yönelik terör tehdidinin farkındayız'

2019-12-04 21:52 - Dünya

Lübnan'da başbakanı belirlemek için pazartesi görüşme maratonu gerçekleştirilecek

2019-12-05 02:57 - Dünya

Kafası demir korkuluklara sıkışan yavru köpeği itfaiye kurtardı

2019-11-30 23:07 - Gündem

Erzurum, Ağrı, Kars ve Ardahan'da kar yağışı etkili oluyor

2019-12-02 17:07 - Gündem

Kividen Ordu ekonomisine 30 milyon liralık katkı

2019-12-01 17:47 - Gündem

Fransa'da hayat duracak

2019-12-04 14:32 - Dünya

Su çekilmesi İznik Gölü'ndeki bazilikayı görünür hale getirdi

2019-11-30 17:02 - Gündem

Ahmet Güneştekin'in 'Hafıza Odası' sergisi açıldı

2019-12-06 02:57 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Netanyahu, bağımsız savunma sanayi için ek 110 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı

22:07 - Dünya

İsrail'in, Lübnan'daki İHA saldırılarında 3 kişi hayatını kaybetti

20:58 - Dünya

Ticaret Bakanlığından asgari ücret fırsatçılarına denetim

20:42 - Ekonomi

Bahis soruşturması kapsamında 30 gözlemci, PFDK'ye sevk edildi

20:37 - Spor

Regaip Kandili dualarla idrak edildi

20:33 - İslam-Hayat - Receb 1447